LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Interjero dizainas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-06-06
Spalvos ir lubų dizainas
Geras planas - pusė darbo
Parinkite spalvą

Jeigu norite, kad jūsų kambaryje tvyrotų rami, neįkyri atmosfera, neapsiriksite derindami pastelinius vienos spalvos atspalvius. Tačiau žaismingi ir netikėti kontrastai pagyvins kambarį – pavyzdžiui, oranžiniai raštai žaliame fone.

Raudonos ir geltonos spalvos derinys žadina emocijas ir kartu slegia. Mėlyna ir pilka – ramina. Raudona ir geltona spalvos sukuria artumo įspūdį, o mėlyna – erdvės.

Šviesios spalvos vizualiai praplečia kambario erdvę, tamsios – mažina. Šilti tonai nuo geltonos iki raudonos suteikia kambariui šiltumo. Mėlyni ir žalsvi - vėsina; . Stambūs raštai optiškai mažina daiktų paviršių ir net keičia jų formas. Vertikalios linijos sukuria aukštumo įspūdį, o horizontalios – žemina.

PATALPOS spalvos ir apšvietimas

lubos kambario dizainas

Spalvų gamą lemia patalpos apšvietimas, akustika, medžiagos ir išplanavimas. Tam tikri kambario dažymo principai jau seniai nusistovėję. Spalvos dažniausiai parenkamos taip:

  • Grindų tonas yra tamsiausias, lubos – šviesiausios, o sienų atspalvis – tarpinis.
  • Jei kambario langai yra į šiaurę, natūralus apšvietimas menkas, tuomet spalvos gali būti šiltesnės nei kambario, kurio langai išeina į pietus.
  • Tamsūs langų rėmai sugeria šviesą, o šviesūs – atspindi, todėl langai atrodo didesni.
  • Siena, kurioje iškirstas langas, yra tamsesnė nei kitos kambario sienos. Ją reikėtų nudažyti šviesiau, arba ant lango pakabinti plačias, šviesias užuolaidas.
  • Siauras langas atrodys kur kas didesnis, jeigu užkabinsite labai plačias ( platesnes už langą ), šviesias užuolaidas.

Remontuodami namą ar butą pagalvokite apie kiekvieno kambario apšvietimą. Iš viršaus, po stoglangį krintanti šviesa sukuria jaukumo įspūdį, jeigu sienos nudažytos švelniomis, šviesą atspindinčiomis spalvomis. Tamsiame kambaryje šviesiai nudažyti objektai labai krinta į akis, prikausto žvilgsnį, o šviesiame – sustiprina šviesos ir erdvės pojūtį.

Jeigu diena lietinga, tai pro stoglangį krintančią šviesą sugeria lempos ir sietyno skleidžiama šviesa , ir patalpą užlieja tarsi migla. Tokį kambarį pagyvintų ryškūs, žaismingų spalvų objektai.

Prieš dažydami sienas pagalvokite, galbūt kambariui trūksta šviesos, o gal tiesiog vertėtų įrengti daugiau rozečių kitiems elektros prietaisams ; magnetofonui, televizoriui ar kompiuteriui.

Nuo lubų – žemyn

Kambario remontą geriausiai pradėti nuo lubų. Po to sienos, langų rėmai ir galiausiai — gindys. Pačioje pabaigoje tvirtinami karnizai. Jeigu darote kapitalinį remontą ir ruošiatės šlifuoti bei lakuoti grindis, iš anksto perspėkite kaimynus (jei gyvenate daugiaaukščiame name) apie triukšmą ir nemalonius kvapus.

Planuodami darbus atsižvelkite į tai , ką reikėtų saugoti. Dažydami lubas, sienų ir grindų galite nesaugoti, žinoma, jeigu ketinate jas perdažyti, juk dažai ar nauji sienų apmušalai viską uždengs.

Kad Lubos Spindėtų

Lubos bute surenka daugiausia nešvarumų. Per orą ant jų susirenka mažučiai riebalų lašeliai, prie kurių limpa dulkės. Lubas sunku valyti, nes po valymo ant jų dažnai atsiranda negražios dėmės.

Lubas reikia nušveisti

Negalima dažyti ant dulkių ir riebalų sluoksnio. Luboms šveisti tinkamų įrankių yra kiekvienuose namuose ; tiks paprasčiausia kempinė, geriausiai – nauja. Puiki šveitimo priemonė - kalcinuota soda, panaši į rupią druską. Pasigaminkite sodos tirpalą : 0,5 kg sodos užpilkite puse kibiro pašildyto vandens. Truputį pamaišius, sodos kristalai ištirpsta. Vietoj sodos galite naudoti specialias valymo priemones, kurių rasite parduotuvėse.

Šveitimas yra pati nešvariausia lubų remonto dalis, todėl prieš pradėdami dirbti , popieriumi arba specialia plėvele kruopščiai uždenkite grindis, baldus, duris, palanges bei spintų ir komodų duris.

Nepamirškite guminių pirštinių, akinių ir galvos apdangalo - kalcionuota soda gali erzinti odą.

Nereikia iš karto visų lubų šlapinti vandeniu taip, kad varvėtų. Vienu kartu sudrėkinkite 1 – 2 m2 lubų ir , skysčiui dar nespėjus nudžiūti, nuvalykite švariu vandeniu sudrėkinta kempine arba skudurėliu. Nušveitę lubas, palikite keletą valandų džiūti ir tik tada dažykite.

Nestandartinių paviršių valymas

dizainas interjero

Iki šeštojo dešimtmečio lubos buvo dažomos klijinių dažų tirpalais arba kalkėmis. Septintajame dešimtmetyje lubos dažniausiai buvo purškiamos. Tuo metu naudoti klijiniai dažų tirpalai nelabai tinka luboms, nes sušlapę arba valomi drėgnu skudurėliu, jie nuslenka kaip muilas, palikdami negražias dėmes.

Kalkes arba klijinius dažus prieš naują dažymą būtina nuplauti. Nuvalykite paviršių terpentinu sudrėkinta kempine arba skudurėliu. Pirmą kartą dažydami praskieskite dažus 10 – 20 proc. terpentinu. Dažykite greitai džiūstančiais atspariais drėgmei dažais.

IŠLYGINKITE lubų paviršių

Jeigu seni dažai yra atsilupę arba atšokę, juos reikia nušveisti geležiniu šepečiu arba gremžtuku. Kartais lubas reikia nupūsti karštu oru. Kai uždažomas gerai nenuvalytas paviršius, dažai atšoka ir atsilupa.

Jeigu lubose yra įtrūkimų arba plyšių, net ir uždažius jie vis tiek iškils į paviršių. Todėl didesnius plyšius ir duobeles, kurias padarėte šveisdami, užtepkite silikonu. Išlyginę lubas, gerai nušveiskite paviršių.

Jeigu tuštuminių plokščių lubos įtrūko, įšvirkškite į plyšius silikono. Paviršių sulyginkite drėgnu skudurėliu arba pirštu. Silikonas ir išdžiūvęs lieka elastingas.

MATINIS BALTUMAS

Kambario lubos paprastai yra visiškai baltos ir neblizga. Spalvotos lubos tamsina ir optiškai mažina kambarį, suteikia jam nenatūralų atspalvį. Blizgančios lubos atrodo šlapios, erzina mažiausi nelygumai, kurie labai gerai matyti.

Virtuvės lubos yra pusiau matinės, jų paviršių galima plauti. Kambario luboms dažyti puikiai tinka vandeniu arba specialiais skiedikliais skiedžiami akriliniai arba alchidiniai dažai. Akriliniai dažai džiūdami mažiau skleidžia kvapą negu alchidiniai, be to, įrankius po dažymo galima išplauti vandeniu.

Specialiais skiedikliais skiedžiami alkidiniai dažai, žinoma, jeigu pamiršime apie jų skleidžiamą kvapą, turi nemažai teigiamų savybių. Skiedikliai prasiskverbia pro likusius ant paviršiaus riebalus ir gerai prisitvirtina prie pagrindo. Vandeniu skiedžiami dažai lieka virš riebalinių dėmių. Tokių lubų negalima plauti, belieka tik šiek tiek pavalyti sausai.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Simbolika (2)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Kompiuterių virusai (52)    Šalys (61)    Žirgų sportas (4)    Vilius Navickas (2)    Žmonės (241)    Arūnas Valinskas (4)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Mokėjimo kortelės (7)    Vitaminai (2)    Kompiuteriniai žaidimai (270)    Lietuvių valgiai (28)    Pagalba ir prevencija (124)    Geležinkeliai (4)    Jautis (2)    Aerobika (3)    Alkoholizmas (15)    Automobiliai (41)    Įžymūs žmonės (68)    Mazda (2)    Ginklai (22)    Kelionių pasiūlymai (7)    Airija (9)    Muzika (196)    Alus (22)    Religija ir tikėjimai (315)    Gyvūnai (174)    Komunikacija (166)    Kailiniai (15)    Linux/Unix (34)    Kalėdos (12)    Eurointegracija (5)    Pelės (5)    Programavimas (20)    Skorpionas (7)    Sąmokslo teorijos (19)    Soliariumai (5)    Šaudymas iš lanko (2)    Dieta (33)    Bibilija (10)    Laivyba (17)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Metalistai (8)    Chiromantija (3)    Istorija (154)    Susitaikymas (9)    Wing Tsun (14)    Makaronai (2)    Mama ir vaikas (48)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!