LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kompiuterinis piratavimas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-11-06
Nesąžiningi darbuotojai kompromituoja kompiuterių salonus
Dėl piratinių programų atgaminimo ir platinimo per pastaruosius mėnesius teismai priteisė daugiau nei 35 tūkst. litų žalos atlyginimo iš keturių kompiuterių prekybos salonų. Anksčiau atliktų patikrinimų metu buvo nustatyta, kad juose pirkėjams pageidaujant į kompiuterius neteisėtai diegiama nelicencijuota programinė įranga.

"Dažniausiai nelicencijuotas kompiuterių programas pirkėjams įdiegia prekybos salone dirbantys pardavėjai, tokiu būdu siekiantys įsiteikti klientui. Bet dėl šių veiksmų galiausiai kenčia įmonė ir jos reputacija. Todėl bendrovių vadovybei derėtų imtis tam kelią užkertančių veiksmų – griežtai reikalauti darbuotojų laikytis įstatymų ir nuolat akcentuoti gresiančius padarinius", - sako advokatų kontoros "Pranckevičius ir partneriai" advokatė Edita Ivanauskienė.

Tiesa, pasak teisininkės, kai kuriais atvejais kompiuterių salonai kaip tik skatina tokį savo darbuotojų elgesį. Taip nelegaliais būdais jie siekia pritraukti pirkėjus ir pasiūlyti mažesnę kompiuterių su programomis kainą nei sąžiningai veikiantys konkurentai.

Tarp neteisėtai programinę įrangą platinusių įmonių yra tokios gerai žinomos Lietuvos bendrovės kaip UAB "Microworld" ir UAB "Fortakas". Pirmojoje buvo išaiškintas trijų kompiuterių su neteisėtai įdiegtomis "Microsoft" bei "Autodesk" gamintojų programomis pardavimas. Be to, salone dar rastos ir konfiskuotos 28 kompaktinės plokštelės su įvairiomis nelicencijuotomis programomis.

Dėl šių pažeidimų teismas pripažino tiek darbuotojo, tiek įmonės kaltę ir įpareigojo sumokėti atitinkamai 3 ir 1 tūkst. litų dydžio baudas. "Microworld" taip pat sutiko sumokėti 10 tūkst. litų taikią kompensaciją.

Kitoje kompiuterine įranga prekiaujančioje įmonėje UAB "Fortakas" užfiksuotas dviejų kompiuterių su neteisėtai įdiegta programine įranga pardavimo faktas. Negana to, buvo aptiktos dar 27 laikmenos su piratinėmis programomis. Šioje byloje teismas pripažino darbuotojo kaltę ir paskyrė jam 625 Lt baudą. Tuo tarpu bendrovė privalės sumokėti daugiau nei 18 tūkst. litų žalos atlyginimą.

Per šešis 2006 metų mėnesius Lietuvoje teisėsaugos institucijos atliko 18 sėkmingų patikrinimų dėl nelicencijuotų kompiuterių programų naudojimo. Jų metu buvo rasta piratinės programinės įrangos, kurios bendra vertė viršija 320 tūkst. litų.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Kaziuko mugė (3)    Vynas (16)    Vorai (2)    Žirgų sportas (4)    Narkotikai (97)    Vartotojai (29)    Apatinis trikotažas (17)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Krašto apsauga (27)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Likeris (2)    Šunys (67)    Lietuvos istorija (110)    Velniai (9)    Bibilija (10)    Vaizdo sistemos (34)    Airija (9)    Ekonomika (5)    Pramogos (191)    Kazimiera Prunskienė (13)    Pavydas (5)    Mada (4)    Kompiuterių virusai (52)    Civilinė sauga (7)    Dažasvydis (3)    Garso ir vaizdo technika (2)    Žmogaus teisės (18)    Pirmoji meilė (3)    Artūras Zuokas (41)    Alkoholiniai gėrimai (74)    Kinas (193)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Vilius Navickas (2)    Kūdikio maitinimas (3)    Psichologija (89)    Lietuvių valgiai (28)    Brendis (6)    Intel (6)    Draugystė (10)    Kompiuteriai (148)    Gender Loops (6)    Fizika (11)    Naršyklės (7)    Antanas Terleckas (2)    Lietuvoje (16)    Vaiko sveikata (8)    Specialiosios tarnybos (36)    Katalikybė (49)    Kalbos kultūra (39)    Sportas (180)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!