LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Akys ir paakių oda
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-05-25
Paakių oda ir jos priežiūra

Turbūt pati jautriausia žmogaus kūno dalis yra oda aplink akis. Ji labai plona (vos 0,005 mm), organizmo menkai drėkinama ir tepama riebalais, ir praktiškai neturi apsauginio hidrolipidinio sluoksnio.

Ši odos dalis net vaikystėje nepasižymi stangrumu ir elastingumu. Po ja yra mažai riebalinės ląstelienos.

Akis supančiai odai tenka nuolat judėti. Mat žmogus per dieną akimis spėja sumirksėti net 10 tūkstančių kartų. O kur dar mimikos judesiai? Prisimerkiame, susiraukiame, verkiame, juokiamės... Todėl paakių odoje gana anksti susiformuoja raukšlelės.

Metams bėgant, sausėja visa kūną dengianti oda, o ypač vokų ir paakių odelė. Nuo kenksmingo aplinkos poveikio, stresų, nuovargio po akimis susiformuoja maišeliai. Beje, jeigu tokie maišeliai linkę formuotis iš prigimties, tai jie gali atsirasti jau paauglystėje.

Tačiau dažniausiai jie “papuošia” vyresnių žmonių akis. Dėl susilpnėjusios epidermio kraujo apytakos, tokie paakių paburkimai gali įgauti tamsią spalvą. Taip atsiranda vadinamieji ratilai po akimis. 

Kaip išsaugoti gražią paakių odą?

Nesišypsoti, nesiraukyti? Vargu ar sugebėtume visose situacijose išsaugoti abejingą veidą.

Todėl aplink akis esančia oda reikia rūpintis kitaip. Ir tai reikia pradėti daryti jau nuo 20 metų amžiaus. Tik tokiu būdu įmanoma išvengti anksti susiformavusių “žąsų kojelių” aplink akis. 
 
Keletas patarimų, kaip išsaugoti stangrią paakių odą:

- Niekada nemiegokite įsikniaubę į pagalvę: gali labai anksti aplink akis susiformuoti gilios raukšlės.

- Pernelyg aukšta pagalvė gali sutrikdyti veninio kraujo nutekėjimą iš vokų odelės ir suformuoti maišelius po akimis.

Bus idealu, jeigu miegosite ant maždaug plytos storio pagalvės.

- Ryte pabudę nugalėkite didžiulį norą pasitrinti akis. Toks trynimas taip pat skatina ankstyvų raukšlių formavimąsi.

Ką tik pabudę, skubėkite į vonią ir pabraukykite vokus ir visą veidą ledo gabalėliu iš sušalusio ramunėlių, jonažolės ar mėtos antpilo.

Po to odą aplink akis patepkite drėkinamuoju kremu, ir nebejausite niežulio bei poreikio pasitrinti akis.

- Reguliariai masažuokite akis supančią odą. Be abejo, geriausiai ją gali pamasažuoti specialistas, bet įmanoma ir savarankiškai.

- Rytais ir vakarais darykite tokias procedūras: į specialias vaistinėje pirktas voneles įpilkite silpno ramunėlių antpilo (1 valgomasis šaukštas antpilo į 1 l kambario temperatūros vandens) ir keletą sekundžių jame pamirksėkite akimis.

- Nuo vokų ir paakių odos sistemingai nuvalykite makiažą bei nešvarumus ir ją sudrėkinkite, pamaitinkite, apsaugokite.

Kadangi visos kosmetikos ir šios odos priežiūros priemonės vienaip ar kitaip veikia akies obuolį, tai pirkite tik išties kokybiškas.

- Net ir pats geriausias dieninis kremas negali išspręsti visų šios jautrios odos specifinių problemų (tamsūs ratilai, maišeliai, paraudimas). O pernelyg jautrus epidermis gali nuo jo net sudirgti.

Todėl naudokite tik specialiai vokų odai skirtus ir oftalmologiškai patikrintus kremus.

- Kremą tepkite labai atsargiai, kad pernelyg neįsitemptų oda.

- Ypač atsargiai valykite vokų ir paakių odą: ant specialaus drėgno tampono užtepkite valomojo gelio arba suvilgykite jį valomuoju losjonu ir atsargiai braukite iš apačios į viršų, tarsi pabrėždamos blakstienų išlinkimą.

- Maišeliai po akimis gali susiformuoti sutrikus vandens ir druskų apykaitai, sergant širdies, inkstų ligomis, dėl nuolatinio nuovargio. Todėl venkite sūraus maisto, ribokite skysčių kiekį ir pasitarkite su gydytoju.

- Jeigu atsirado ne viena problema, pavyzdžiui, ne tik tamsūs ratilai, bet ir maišeliai po akimis, naudokite dvi specialias priemones: rytais - nuo “ratilų”, vakarais - nuo “maišelių”.

- Jeigu paburko vokai, o po akimis susiformavo maišeliai, padarykite “limfinį drenažą”, o po to pirštų galiukais švelniai pamasažuokite odą, braukdamos nuo viršutinio voko vidurio link akies kampučių, kad atsilaisvintų kanalai-irigatoriai.

Limfinis drenažas daromas taip: keletą kartų giliai įkvepiama ir rodomojo bei viduriniojo piršto pagalvėlėmis 5-7 kartus paspaudžiami taškai 1 bei 2, esantys palei apatinio žandikaulio apačią, - maždaug ties lūpų kampučiu ir ties žandikaulio kampu, po ausimi.

- Jeigu maišeliai po akimis linkę formuotis iš prigimties, arba ši problema jau taip įsisenėjusi, kad nebepadeda jokios priemonės, verta pamąstyti apie plastinę chirurgiją.

Operuojant pašalinama dalis riebalinių sankaupų, suformuojančių maišelį, ir patempiama apatinio voko oda. Dėl šios problemos rekomenduojame kreiptis tik į labai patyrusį chirurgą.

- Dėl raumenų tonuso sumažėjimo ir odos suglebimo gali užkristi viršutinis vokas. Kad taip neatsitiktų, reguliariai tepkite jį specialiu kremu, regeneruojančiu odos ląsteles.

Ir nepamirškite atsargiai pamasažuoti: švelniai pažnaibykite blakstienų pašaknes išorinės pusės link.

- Nešiojant kontaktines linzes, vokų priežiūra nepakinta, tik svarbu teisingai daryti makiažą. Jį nuvalykite specialiu geliu arba losjonu, nepaliekančiu riebios plėvelės; verčiau rinkitės kremo pavidalo, o ne birius šešėlius; stenkitės nedažyti blakstienų tušu, kuriame yra pluošto; prieš valydamos veidą, išimkite kontaktinius lęšius.

- Nesistenkite savarankiškai pašalinti baltų “žirnelių”, susiformavusių vokų krašteliuose. Šios cistos gali išnykti savaime. O jeigu neišnyksta, kreipkitės į dermatologą.

Tokios pat vokų problemos kamuoja ir moteris, ir vyrus. Todėl visi gali naudoti vienodas priežiūros priemones.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Viskis (8)    Liemenėlės (3)    Seimo rinkimai 2004 (3)    Programos (61)    Nokia (24)    Optinis ryšys (12)    Tadas Blinda (10)    Valstiečių sąjunga (2)    EBSW (40)    Šalys (61)    Žydai (32)    Žmogaus teisės (18)    Transportas (125)    Prokuratūra (4)    Seimo rinkimai (4)    Kalbos kultūra (39)    Rašytojai (11)    Siemens (6)    Kalėdos (12)    Tiškevičiai (18)    Muzika (196)    Artūras Zuokas (41)    Mityba (43)    Moterims (34)    Imtynės (29)    Teatrai (21)    Masonai (7)    6 branduolių (3)    Bankrotas (2)    Lotynų kalba (11)    Astronomija (46)    Šamanai (7)    Vampyrai (9)    Naršyklės (7)    Jurga Ivanauskaitė (17)    Lietuvos istorija (110)    Viešieji ryšiai (20)    Sektos (12)    Literatūra (239)    Šaudymas iš lanko (2)    Medžioklė (63)    Dažasvydis (3)    Ginklai (22)    Bendruomenės (158)    Svarstyklės (7)    Vandens slidės (2)    Bibilija (10)    Žemgrobiai (6)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Makaronai (2)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!