LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Avalynė
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-01-04
Ar visada kalti tik batai?
Atvėso orai. Atvirus vasarinius batus tenka keisti šiltesniais, uždarais. Ir tai daugeliui moterų tampa rimta problema - mėgstama, madinga avalynė, pasirodo, visai netinka jų išplatėjusioms, skausmingoms pėdoms.

Kodėl vienų moterų pėdos visą gyvenimą išlieka siauros ir dailios, o kitų ima platėti ir deformuotis net ankstyvoje jaunystėje.

Kalti genai, kurie net devyniais dešimtadaliais atvejų lemia priekinės pėdos dalies išplatėjimą, kojos didžiojo piršto nukrypimą į šoną ir jo pamate atsikišantį skausmingą gumbą, atsirandantį dėl pirmo piršto pamatinio pirštakaulio-padikaulio sąnario deformacijos ir minkštųjų audinių uždegimo. Kartais vidinėje pėdos dalyje prie piršto pagrindo susidaro skausminga nuospauda arba net išopėjimas, kurį sugydyti nėra taip paprasta. Dažniausiai žmonės, turintys šią problemą, sunkiai pritaiko sau avalynę. Nauji batai spaudžia ir vargina koją tol, kol jie ištampomi pagal pėdos deformacijas. Be medicininės, yra ir kosmetinė šios ligos pusė: visi žinome, kaip dailiai atrodo gamtos sukurta sveika pėda ir kaip ji gali deformuotis dėl šios patologijos, medicinoje vadinamos Hallux valgus.

Efektyvus būdas koreguoti pėdą yra operacija. Įvairūs įtvarai bei įdėklai tarp pirštų yra tik laikinas ir neefektyvus gydymo būdas, iš dalies suteikiantis tam tikrą laikiną komfortą, bet negalintis ištaisyti pėdos deformacijos.

Operacijos esmė - deformacijos ištaisymas perpjaunant ir grąžinant į vietą iškrypusius pėdos kaulus, o kartu atliekant ir kai kurias minkštųjų audinių procedūras, užkertančias kelią deformacijai atsinaujinti. Šiuolaikiškai atlikta operacija suteikia žmogui galimybę vėl turėti siaurą dailią pėdą ir svarbiausia - vaikščioti nejaučiant skausmų.

Kas laukia tų, kurie ryžtasi operuoti išsišokusius kauliukus? Ar tai skausminga? Ar ilgai žmogus negalės vaikščioti? Kada grįš į darbą?

Visa tai priklauso nuo operacijos būdo, o jo parinkimas priklauso nuo deformacijos laipsnio. Vienais atvejais galima operuoti abi pėdas iškart, ir pacientas jau net tą pačią dieną gali pradėti po truputį vaikščioti, o į darbą gali sugrįžti po poros savaičių, mėnesio ar kiek vėliau (tai lemia darbo pobūdis).

Kitais atvejais, kai deformacija jau yra toli pažengusi ir pirštai jau "žiūri" visai nebe "ten", po operacijos pacientams tenka vaikščioti nepriminant operuotosios kojos (tais atvejais vienos operacijos metu ištaisoma tik vienos pėdos deformacija) net iki 6-7 savaičių. Tada kitą koją siūloma operuoti tik po 5-6 mėnesių. Būtent todėl norėtųsi rekomenduoti kreiptis į gydytoją tada, kai deformacija dar tik pradeda ryškėti. Tačiau nereikia per daug nusiminti net ir tais atvejais, kai prisiminimai apie siaurą pėdą ir dailius batukus likę jau praeityje: kvalifikuoti specialistai gali jums gana sėkmingai padėti net ir tada.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Dvyniai (9)    Kandidatai į prezidentus (5)    Labradoras (2)    KGB (35)    Kelionių organizatoriai (6)    Įvaikinimas (3)    Žvaigždės (19)    Kultūra (749)    Lobiai (12)    Švietimas (1281)    Joninės (6)    Šachmatai (11)    „Lietuvos” kino teatras (13)    Egiptas (24)    Savivaldybių rinkimai 2007 (9)    Ekologiškas maistas (2)    Sel (10)    Gyvūnai (174)    Liemenėlės (3)    Joga (56)    Grožio salonai (6)    Feng šui (7)    Žiniasklaida (108)    Elektronika (8)    Monitoriai (11)    Skorpionas (7)    Picerijos (4)    Politika (363)    Kanapės (15)    Prokuratūra (4)    Metalinės muzikos grupės (8)    Viešnia iš ateities (2)    Logistika (12)    Foje (3)    Mada (4)    Hakeriai (273)    Šventasis Kazimieras (2)    Apatinis trikotažas (17)    Architektūra (11)    Šaulys (7)    Advokatai (10)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Skundai (22)    Skamp (16)    Tatuiruotės (7)    Šventės (117)    Susitaikymas (9)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Rinkimai (23)    Katės (33)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!