LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Depresija
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-02-07
Pogimdyminė depresija
Nėštumas ir gimdymas – didelis moters fizinės ir psichinės būklės išbandymas. Gimus mažyliui, moteris išgyvena ne tik džiaugsmą, laimę, bet neretai ir nerimą, baimę, liūdesį. Mamą, grįžusią iš ligoninės namo, užklumpa įvairūs rūpesčiai, o slaugių, kurios padėtų, nebėra, artimieji dažniausiai dirba, ir moteris lieka viena su kūdikiu. Be viso to, po gimdymo keičiasi ir moters organizmas, hormonų sistema. Daugiau nei pusę pagimdžiusių moterų šiuo momentu užplūsta liūdesys, moterys be jokios aiškios priežasties verkia, tampa nekantrios, sudirgę, jaučiasi nepailsėjusios, kamuojamos nerimo. Dažniausiai šis liūdesys per 2 sav. praeina, tačiau daliai moterų išsivysto pogimdyminė depresija. Šiuo metu pogimdymine depresija vadinami visi nuotaikos sutrikimai iki 12 mėn. po gimdymo.

Kas būdinga pogimdyminei depresijai?

Moteris jaučiasi išsekusi, pervargusi, sugniuždyta, dirgli. Jos nuotaika liūdna, kankina nevilties jausmas, padidėjęs verksmingumas. Be to, sutrinka miegas, dingsta apetitas. Moteris ima permelyg rūpintis kūdikiu arba, atvirksčiai, rūpinasi žymiai mažiau, jaučiasi kalta, jog nėra pati geriausia mama, ją apima nepilnavertiškumo jausmas, nepaaiškinama baimė sužaloti kūdikį ar save. Taip pat sumažėja domėjimasis lytiniu gyvenimu. Depresija veikia ne tik mamą, į ją reaguoja ir kūdikis. Kūdikis jaučia mamos baimę, nepasitikėjimą savimi, jis pradeda verkšlenti, verkti, neišsimiega, visą laiką jaučiasi alkanas. Tai dar labiau sekina moterį, ji tarsi patenka į užburtą ratą.

Kada derėtų susirūpinti?

Atsiradus minėtiems požymiams, būtina apie tai papasakoti gydytojui. Jei per 2 sav. po gimdymo nepavyksta susigrąžinti gyvenimo džiaugsmo, geros nuotaikos, apie tai taip pat reikėtų pasakyti gydytojui. Moteriai reikėtų atminti: nors ir labai norėtųsi rūpintis tik savo kūdikiu, ji turi pasirūpinti ir savimi.

Ko galima tikėtis iš gydytojo?

Gydytojas įvertins moters būklę. Pateikęs keletą klausimų ar anketų, įvertins būklės sunkumą, patars ką reikėtų pakeisti gyvenime, kad moteris pasijustų geriau. Taip pat gydytojas gali pasiūlyti kreiptis pagalbos į psichologą ar psichoterapeutą. Jei viso to nepakaktų, gali prireikti medikamentų depresijai gydyti.

Ką galima padaryti pačiai moteriai?

  • Pirmiausia reikėtų paprašyti artimųjų pagalbos, dalį vaiko priežiūros gali atlikti ir jie.
  • Visus nerimą keliančius klausimus, tiek dėl kūdikio, tiek dėl savo sveikatos reikėtų aptarti su gydytoju.
  • Pasiklausti, gal gydymo įstaigoje ar bendruomenėje yra panašią situaciją išgyvenančių moterų savitarpio pagalbos grupė; išsikalbėjus dažnai tampa lengviau.
  • Rasti laiko sau, kiekvieną laisvą minutę išnaudoti poilsiui.

    Kuo gali padėti artimieji?

    Palaikymas, meilė, rūpinimasis tiek motina, tiek mažyliu – tai svarbiausi dalykai, kuriuos gali suteikti artimieji.

    Kas dar svarbu?

    Jei moteris anksčiau sirgo depresija, pogimdymine depresija, jautė didelį nerimą ar liūdesį nėštumo metu, jei šeimoje kas nors sirgo depresija ar kitais nuotaikos sutrikimais, visa tai reikėtų pasakyti gydytojui. Tokiu būdu jis atkreips didesnį dėmesį į moters nuotaikos kitimus po gimdymo.

    Šaltinis

    Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

    Atsitiktinės gairės:    Arbata (10)    Krišnaizmas (3)    Maxima (10)    Vaizdo sistemos (34)    Saugus internetas (11)    Masonai (7)    TELE-2 (7)    Garso ir vaizdo technika (2)    Rasos (2)    Interneto komentarai (2)    Klaviatūros (11)    Visuotinė istorija (44)    AMD (3)    Įvaikinimas (3)    Subkultūros (99)    Vilius Navickas (2)    KGB (35)    Tibetas (10)    Kornreksai (3)    Kovo 8 (3)    Rašytojai (11)    Švedija (9)    Interneto dizainas (5)    Krašto apsauga (27)    Sportiniai šokiai (2)    Reinkarnacija (6)    Televizija (17)    Ginklai (22)    Avalynė (7)    Turizmas (151)    Vaistai (15)    Dažasvydis (3)    Foje (3)    Atleidimo svarba (2)    Hip hop dance (4)    Gimimo diena (3)    Telekomunikacijos (188)    Konditerija (10)    Aerobika (3)    Go-go (10)    Seimo rinkimai 2004 (3)    Ekologija (15)    Gyvūnai (174)    Kačių veislės (25)    Jautis (2)    Internetas (184)    Sektos žudikės (6)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Vestuvės (16)    Šventasis Antanas (2)
    1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
    2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
    3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
    4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
    5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
    6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
    7. Nusipirkau pasaulį
    8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
    9. Vivisektorius. Žvėris viduje
    10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
       
     
         
    Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!