LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Depresija
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-01-02
Vaikų ir paauglių depresija
Depresija - nuotaikos sutrikimas, kai be aiškios priežasties dvi ar daugiau savaičių žmogų kankina prislėgta nuotaika, liguisti nevertingumo, kaltės jausmai, miego sutrikimai, sulėtėjęs motorinis aktyvumas ar ažituotas elgesys. Tuomet sumažėja domėjimasis ir pasitenkinimas bet kokia veikla.

Kuo pasireiškia depresija?

Yra nustatyta, kad iki paauglystės 10-15 proc. vaikų jaučia blogą nuotaiką, tačiau depresija diagnozuojama tik 2 proc., o paauglystėje - 4 proc. vaikų. Pastebėta, kad iki 16 m. berniukai serga dažniau nei mergaitės, tačiau paauglystėje mergaitės serga 3 kartus dažniau negu berniukai.

Depresijos sindromo, kaip ir bet kurio kito psichikos sutrikimo, struktūra priklauso nuo vaiko ar jaunuolio asmenybės, siejasi su asmeninio gyvenimo aplinkybėmis: namais, šeima, mokykla, praeitimi, dabartimi. Skirtingo amžiaus vaikams stebima kiek skirtinga ir depresijos išraiška.

Kūdikių depresijos ypatumai

Kūdikių depresija susijusi su atskyrimu nuo brangaus asmens ar dažnai keičiantis besirūpinantiems asmenims. Ji gali pasireikšti: apatija, liūdnumu, rezignacija, svorio neaugimu, anoreksija, viduriavimu (be specifinės priežasties), miego sutrikimais, psichikos nesivystimu, regresija. Jei depresinė būsena užsitęsia, kūdikis praranda akių kontaktą, verkia, guli plačiai atmerktomis, bereikšmėmis akimis, nežaidžia rankomis, barškučiais, nerodo smalsumo, susidomėjimo, lėtai reaguoja į stimulus. Stebimi autostimulaicijos, autoagresyvūs veiksmai. Tokie vaikai vėliau išmoksta kalbėti, sėdėti, vaikščioti.

6-13 m. vaikų depresijos ypatumai. Būdinga:

Depresinis nusiteikimas - liūdesys, bejėgiškumas, pesimizmas, nuotaikų svyravimas, padidintas jautrumas, verksmingumas.

Savo vertės praradimo, nereikalingumo, kvailumo ar kaltės jausmai, noras numirti, mintys apie savižudybę.

Agresyvus elgesys, ažitacija. Vaikas sunkiai bendrauja su kitais, dažnai ginčijasi, būna piktdžiugiškas, galimi spontaniški pykčio priepuoliai.

Miego sutrikimai: sunku užmigti, neramus miegas, nakties košmarai, ankstyvas prabudimas, sunku keltis ryte, nuovargio jausmas dieną, miego ir būdravimo ritmo pasikeitimas.

Mokykliniai sunkumai: susilpnėjusi dėmesio koncentracija, užsisvajojimas per pamokas, blogi pažymiai, susidomėjimo mokslais praradimas, požiūrio į mokyklą pasikeitimas, sunkumai atliekant namų darbus.

Socialinio gyvenimo sutrikimai: mažesnis aktyvumas grupėje, socialinis atsiribojimas, socialinių poreikių sumažėjimas, "ramaus vaiko", "pelenės" sindromai.

Somatiniai požymiai: dažni galvos, pilvo, raumenų skausmai, kiti somatiniai nusiskundimai.

Energijos, interesų praradimas, bendras aktyvumo sumažėjimas, dvasinis bei fizinis išsekimas.
Apetito bei svorio svyravimai: anoreksija, polifagija, svorio kritimas per kelis mėnesius.

Paauglių depresijos ypatumai

Paauglystėje pradeda ryškėti tokie patys depresijos simptomai kaip ir suaugusiems. Be ankščiau išvardintų depresijos požymių, paaugliams ypač būdingi elgesio sutrikimai (impulsyvumas, palaidas seksualinis gyvenimas, piktnaudžiavimas alkoholiu ir psichoaktyviomis medžiagomis, bėgimai iš namų ir mokyklos).

Būdingesnė disforija, nuotaikų nestabilumas, bendravimo problemos, padidėjęs jautrumas tarpasmeniniuose santykiuose.

Depresijos pasekmės: nukenčia mokslas, nesugeba bendrauti, nėštumas, piktnaudžiavimas alkoholiu, narkotikais, savižudybės.

Klinikinių studijų duomenimis vaikų ir paauglių depresijos epizodas tęsiasi vidutiniškai 7-9 mėn. Apie 40-90 proc. depresinių epizodų pasikartoja praėjus 2 metams po pirmos depresijos fazės.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Šunų veislės (52)    Filatelija (11)    Teisė (61)    Atleidimas (4)    Arbata (10)    Reinkarnacija (6)    Apatinis trikotažas (17)    Apskaita (15)    Užsienyje (2)    Žemės ūkis (33)    Dvarai (36)    Pyktis (6)    Melagių diena (3)    Vabzdžiai (5)    Auklėjimas (7)    Atmintis (4)    Šventės (117)    Variakojis (11)    Dalia Grybauskaitė (16)    Architektūra (11)    Konditerija (10)    Poltergeistai (2)    KGB (35)    Psichiatrija (64)    Delfinologija (4)    Sel (10)    Katės (33)    Zodiako ženklai (88)    Paieškos sistemos (14)    Kaziuko mugė (3)    Vaizdo kortos (3)    Drabužiai (41)    Politikai (183)    Lietuvos istorija (110)    Siamo katės (2)    Viktor Uspaskich (61)    Gyvūnai (174)    Vorai (2)    Novelės (102)    Hobi (106)    Windows (7)    Liemenėlės (3)    Avinas (7)    Pagalba ir prevencija (124)    Nokia (24)    Užsienyje (50)    Tibetas (10)    Politika (26)    Picerijos (4)    Saugus internetas (11)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!