LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Elgesio etiketas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-11-11
Etiketo patarimai - raktas į sėkmę

Kaip atrasti savo aprangos stilių, moko būriai stilistų. Apie plaukų kirpimus, tinkančius konkrečiam veido tipui, nušviečia madingi renginiai bei parodos. Makiažo subtilybes visais įmanomais šaltiniais praneša visažistai. Bet kodėl, rodos, net itin didelės investicijos į išvaizdos gražinimą dažnai neatneša lauktos sėkmės?

Kad „atrakintumėte" sėkmę, reikia ne tik patrauklios išvaizdos. Dar vienas „raktelis" – etiketo žinojimas ir mokėjimas tas žinias praktiškai pritaikyti. Labai dažnai terminas „etiketas" žmones gąsdina, esą tai sudėtinga ir kasdieniame gyvenime mažai reikalinga.

Jaunimas tokį mąstymą „išsiaugina" iš laisvesnio gyvenimo būdo (mokykloje ar vakarėlyje juk nebūtina demonstruoti gerų manierų prie stalo...), o vyresnieji dažnai neva nemato galimybių pademonstruoti etiketo išmanymo, tad lengviausias abiejų kartų sprendimas – neakcentuoti etiketo svarbos.

Kas yra etiketas ir kiek dėmesio reikėtų skirti tokio tipo žinių paieškai bei įsisavinimui?

Etiketas – elgesio taisyklės ir formos; viešoji laikysena, manieros.

Akivaizdu - nebūtina ruoštis į aukštuomenės pobūvį, kad prisimintumėte etiketo žinias. Jų reikia kasdien.

Klysta manantieji, kad etiketo žinojimas (ir ypač pritaikymas) varžo, kausto elgseną. Tai tik įpratimo klausimas: dar vaikystėje įdiegtas įpratimas sveikintis arba dėkoti nekausto, o juk mandagumas – bene vienas pagrindinių etiketo principų.

Kiekviena epocha turėjo savitas etiketo normas, kurių ne viena šiandien atitiktų anekdotines situacijas. Taip pat ir mūsų laikmečio etiketo žinovai nagrinėja bei siūlo daugybę „įtartinų" elgesio taisyklių. Bet į subtilybes galima leistis tik po esminių principų išmanymo.

Rankos paspaudimas

Neoficialioje aplinkoje etiketo taisyklių nepaisoma, sukuriant savitas pasisveikinimo tradicijas. Galbūt tai nėra taip blogai, kaip kad vertintų etiketo žinovai. „Negeros tradicijos" šiuo atveju padeda supaprastinti tarpusavio santykius, sukurti laisvesnę erdvę. Tai sveikintina, bet tokia improvizacija galima tada, kai yra įsisavinta, jog:

• Aukštesniojo rango asmuo ištiesia ranką žemesniojo rango asmeniui;

• Moteris ištiesia ranką vyrui;

• Vyresnio amžiaus asmuo – jaunesniajam.

Beje, rankos paspaudimo taisyklių nepainiokite su pasisveikinimo principais:

• Pavaldus pagal rangą asmuo pirmas pasisveikina su aukštesniojo rango asmeniu;

• Jaunesnis asmuo pirmas pasisveikina su vyresniu;

• Vyras pirmas pasisveikina su moterimi.

Apranga

Kasdien namuose dėvimų drabužių etiketas neapibrėžia, tačiau su kažkuo susitinkant, kažkur vykstant būtina pasirinkti tinkamą aprangą (eidami vakarieniauti kad ir į kavinę juk nesirengsite sportiniu kostiumu). Galioja viena bendra taisyklė: geriau apsirengti pernelyg puošniai negu pernelyg atsainiai.

Primityvus patarimas, kad nesuklystumėte pasirinkdami elementarius spalvų derinius:

• juodą galima derinti su bet kuria kita spalva;

• pilką – su bet kuria kita spalva;

• mėlyną – su balta ir pilka;

• rudą – su žemės smėlio atspalviais;

• raudoną – su juoda, balta ir visais pilkais atspalviais.

Niekuomet nederinami skirtingų raštų audiniai, pvz.: dryžuota palaidinė ir gėlėtas sijonas, taškuota liemenė ir dryžuotas švarkas.

Valgymas

Valgymas viešoje vietoje dažną verčia itin sunerimti: valgyti bet kaip – netinka, o kaip – neaišku. Valgymo manierų virtuozais netapsite, tačiau bent pagrindinių mandagaus elgesio prie stalo taisyklių žinojimas neleis raudonuoti, jei atkreipsite dėmesį, jog:

• prieš pradedant valgyti ant kelių būtina pasitiesti servetėlę;

• pirmiausia derėtų imti iš krašto padėtus stalo įrankius;

• kiekvienam kitam patiekalui imti įrankius iš eilės (lėkštės link);

• nusišluostyti lūpas servetėle, kad neišteptumėte taurės krašto;

• maistą pjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais;

• įrankius kelti prie burnos, o ne lenktis prie lėkštės;

• sėdėti tiesiai, bet apsipalaidavus.

Ir dar... Anksčiau buvo madinga pavalgius lėkštėje palikti „mandagumo kąsnelį", tačiau dabar toks paprotys yra pasenęs: jei skanu, suvalgome viską, jei ne – paliekame. Tik derėtų dėmesį atkreipti į tai, kad, jei Jums lėkštę atnešė su maistu, valgio joje galite palikti, tačiau, jei įsidėjote patys, privalote suvalgyti viską.

Etiketo neišmokstama per savaitę ar mėnesį. Domėkites atskirais gerų manierų klausimais ir etiketo principai „prigis" Jumyse, o šiandien „keistai" atrodančios manieros ne tik nevaržys, bet priešingai – leis pasitikėti savimi įvairiose situacijose.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Jautis (2)    Katarai (2)    Gaisrininkai (7)    Emigrantai (22)    Kompiuterio ergonomika (8)    Metalas (22)    Spauda (3)    Domenai (11)    Mistika (446)    Labradoras (2)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Pedagogika (21)    P2P tinklai (2)    Metalistai (8)    Hakeriai (273)    Kaimo turizmas (5)    Sektos (12)    Klaviatūros (11)    Kinas (193)    Emo (10)    Taksas (2)    Hobi (106)    Sel (10)    NLP (8)    Restoranai (5)    Projektavimas (7)    Katalikybė (49)    Skandalai (476)    Kalėdos (12)    Sodininkystė (22)    Žemgrobiai (6)    Airija (9)    Siemens (6)    Lietuvių valgiai (28)    Kaziuko mugė (3)    Depresija (29)    Žemės grobstymai (50)    Vampyrai (9)    Operacinės sistemos (50)    Pramogos (191)    Velykos (10)    Go-go (10)    Mityba (43)    Archeologija (42)    Moters diena (4)    Erotiniai šokiai (23)    TV3 (4)    Liemenėlės (3)    Garso ir vaizdo technika (2)    Proza (157)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!