LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Gimtadienio šventė
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-09-19
Tėvai vaiko gimtadienio šventei išleidžia nuo 0 iki 600 Lt

Kur surengti vaiko gimtadienį? Iš tėvų diskusijų kartais susidaro įspūdis, kad prašmatni šventė, kad ir už paskutinius pinigus, yra mirties ir gyvybės klausimas. Juolab kad vaikai tampa vis reiklesni. Vieni užsimano su draugais papramogauti nuotykių parke, kiti – pajodinėti arkliais, treti – pasipliuškenti vandens parke. Anot kalbintos mamos, vaikų „apetitas“ kyla todėl, kad nyksta pačios šventės suvokimas. Juk į kavinę šiandien galima nueiti kasdien, saldainiai ir kiti skanėstai – taip pat kasdienybė. Taigi nuobodulį prasklaidyti vis sunkiau.

Gimtadienio stebuklas nyksta

„Atsimenu, kaip laukiau savo 16-to gimtadienio. Atrodė, kad tą rytą net saulė šviečia ryškiau, su jauduliu svarsčiau, kaip pasipuošti, puoliau pjaustyti mišrainę, kuria ketinau draugus pavaišinti. Duktė savo 16-to gimtadienio net nešventė. Jau keletą metų tiek ji, tiek jos draugės neturi jokio poreikio švęsti. Nesu tikra, ar jos net dovanomis apsikeičia. Bandžiau jai siūlyti visokius variantus, išjudinti, tačiau panašu, kad šiandieniniam jaunimui gimtadienis prarado šventės išskirtinumą. Nebent jie nori susirinkę pašėlti. Tačiau paaugliškas išgertuves mėgsta juk ne visi“, - teigė vilnietė Asta.

Anot jos, greičiausiai taip nutiko todėl, kad gyvenime nebeliko švenčių, nes švente gali tapti bet kuri diena. Juk bet kada galima nueiti į kavinę ir suvalgyti picą, bet kada galima nueiti į kiną ar susigalvoti kitą pramogą. Taigi šventė – joks stebuklas. Jaunosios kartos tėvai tokios prabangos neturėjo.

„Beje, gimtadienių šventimo mano dukters mokykloje buvo atsisakyta dar pradinėse klasėse. Mokytoja pastebėjo, kad vaikai iš esmės abejingi vienas kitam – atvirukai piešiami bet kaip, be jokios pagarbos jubiliatui. Jei atnešti saldainiai kažkam neįtinka, garsiai apie tai pranešama – esą kokio tu čia šlamšto atnešei. Taigi toks šventimas vaikui sukelia tik stresą“, - teigė moteris.

Du sūnus auginanti Vilma iš Vilniaus taip pat tikino, kad gimtadienio šventė jai praktiškai nieko nekainuoja. Vaikai paprastai jį atšvenčia picerijoje, o draugų atneštos dovanos – dažniausiai po 20 litų, visiškai kompensuoja išlaidas. Mat sūnūs jaučia pareigą už šventę išleistus pinigus mamai grąžinti.

Taip pat paauglių mama Laura paskaičiavo, kad 16-tas sūnaus gimtadienis jai kainavo apie 180 litų – dalį pinigų teko palikti picerijoje, už likusius nupirkti vaikams maisto. Mat jie sumanė šventimą pratęsti pikniku prie ežero.

Gimtadienis – save parodyti ir kitus nustebinti

Visgi gimtadienis vis dažniau asocijuojasi ne tik su pasisėdėjimu ir maisto šlamštimu, bet ir su kokia nors neįprasta. Komercinių gimtadienio šventimo pasiūlymų šiuo metu begalė, o pasirinkimas dažnai priklauso nuo to, kiek tėvai pasiryžę patuštinti piniginę.

Dažniausias jaunesnio amžiaus vaikų gimtadienis – žaidimų kambarys, taip pat kavinėje arba namuose užsakyta aktorių programa – su pasirinktais personažais, žaidimais ar net spektakliuku. Šis malonumas, be išlaidų maistui, vidutiniškai kainuoja apie 200 litų. Jei užsisakomas ir spektaklis, kaina, kaip teigia patys tėvai, gali pakilti ir iki 600 litų.

„Neseniai rengiau vaikui gimtadienį – paskaičiavau, kad 8 vaikų pramogos ir maistas kainavo apie 600 litų“, - viename diskusijų forume internautė prisipažino nepagailėjusi vaišių. Žinoma, galima išsiversti ir su kur kas kuklesne suma. Bėda ta, kad savo sąlygas kelia ir patys vaikai.

Vienas iš būdų nebrangiai atšvęsti gimtadienį – boulingas, tačiau iš savo atžalų tėvai neretai išgirsta, kad ten vyko jau daug klasės gimtadienių, todėl esą jau nebeįdomu, reikia ko nors įspūdingesnio. Štai 13 metų mergaitė pareiškė, kad nori gimtadienį švęsti „Vichy“ parke. Mat šitaip jau šventė jos viena klasiokė. Tėvai paskaičiavo, kad speciali programa ir bilietai visiems šventėms dalyviams jiems kainuos apie 500 litų.

Norintiems užsisakyti didžiulių muilų burbulų pūtimo įrangą su instruktoriumi, teks pakloti nuo 150 iki 250 litų, o štai įmantresnės, ypač berniukų laibai mėgiamos sukarintos pramogos ar dažasvydis kainuoja dar brangiau – nuo 450 iki 550 litų. Kiek pigesnis pasišaudymas lazeriais – nuo 200 litų. Panašiai kainuoja ir mergaitėms labiau priimtinos kūrybinės dirbtuvės, kuriose lipdoma, daromi papuošalai ir pan.

Neturintys pinigų tėvai tiesiog nuperka bilietus į čiuožyklą, filmą ar pakviečia pažaisti žaidimo aparatais.

Atsisakantieji vaiko gimtadieniui išleisti nemažą dalį mėnesio atlyginimo laužo galvas, kuo užimti svečius namuose. Beje, fantazijai tikrai yra kur pasireikšti – juk begalė žaidimų nieko nekainuoja, o už beprotišką sumą pirkta pramoga pasiteisina ne visada.

Pinigai nėra gero gimtadienio garantija

Anot psichologės Genovaitės Petronienės, vaikams gimtadienis kur kas svarbesnis negu suaugusiems. Vieną ar kitą gimtadienį vaikas gali atsiminti visą gyvenimą.

„Negerai, kai į vaiko nuomonę nekreipiama dėmesio ir tėvai rengia gimtadienį, neatsižvelgdami į vaiko norus. Bet šiuo metu daug aštresnė darosi problema, kad vaikai, pabuvę brangiuose savo draugų gimtadieniuose, kai už nemažą sumą užsakoma kavinė ir linksmintojai visam vaikų būriui, pradeda prašyti ar net reiklauti tokio pat gimtadienio. Dažniausiai tokius gimtadienius gali sau leisti rengti labai turtingi tėvai arba tėvai, kurie jaučia kaltę dėl to, kad pakankamai nesirūpina vaiku kas dieną“, - teigė psichologė.

Kodėl tėvai, negalintys sau leisti tokių išlaidų, pakliūna ant vaiko šantažo kabliuko? Anot G. Petronienės, kai kurie tėvai mano, kad turi suteikti vaikui tai, ko patys neturėjo vaikystėje. Kiti tėvai bijo, jog vaikas manys, jog kitas vaikas labiau mylimas tėvų. Dar viena priežastis – žema tėvų savivertė. Tėvai bijo pasirodyti prieš kitus tėvus ir prieš vaiką, jog yra „nevykėliai“ ir mažai uždirba, arba nerimauja, kad vaikas pasijus nepilnavertis.

Tokios baimės rodo, kad ryšys tarp tėvų ir vaiko nėra stiprus, todėl vaiko meilę bandoma išsikovoti pinigais. Jei tėvai vaikams artimi, jie ir patys nėra linkę užsigeisti tokių dalykų, nes noras gerai sutarti su tėvais būna stipresnis, nei sublizgėti prieš draugus. Vaikas supranta, kad tėvų atlyginimai reikalingi daugeliui svarbesnių dalykų, o išleidus juos šventei, gali iškilti rimtų problemų.

„Jeigu tėvai perka gerus santykius su vaiku, o vaikas tokiu būdu perka populiarumą tarp draugų, ir ateityje vaikui teks nusivilti tokia netikra draugyste. Pagaliau tėvų ateityje gali laukti vis didesni reikalavimai, kurių jie gali nebesugebėti įgyvendinti.

Beje, noras sublizgėti prašmatnumu, bandant tokiu būdu pakelti savo vertę, būdingas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. O kaip savo vertę pakelti kitu būdu? Būti draugiškam, kūrybiškam. Vaikai būna labai laimnigi, jei linksma – kai vakarėlyje būna įdomių žaidimų ir užduočių, kurias gali pasiūlyti ir patys tėvai (pavyzdžiui, piešti vienas kito portretus užrištomis akimis, šokti su puodeliais ant galvos – kas ilgiau išsilaikys nenukritusį, suvaidinti gyvūnus, daiktus arba situacijas ir pan.). Jei vaikas buvo draugo vakarėlyje, reikia su juo kalbėti: kuo ir kodėl jam taip patiko ta kavinė ir tie personažai? Ką ypatinga padarė renginių organizatoriai, ko negalima padaryti patiems? Pinigai nėra esminis dalykas, už didelę kainą galima net susigadinti nuotaiką“, - teigė G. Petronienė.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Krizė (59)    Šunų veislės (52)    Grupės (81)    Chiromantija (3)    Parapsichologija (22)    Ekologiškas maistas (2)    Drakonai (36)    Įžymūs žmonės (68)    NSO (33)    Windows (7)    Optinis ryšys (12)    Roko muzikos grupės (10)    Egiptas (24)    Amerikos lietuviai (7)    Emo (10)    Kietieji diskai (17)    Klubai (5)    Vabzdžiai (5)    Meninė gimnastika (14)    Dalia Grybauskaitė (16)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Depresija (29)    Įdomybės (87)    Joninės (6)    Striptizas (8)    Žmogaus teisės (52)    Kūdikio maitinimas (3)    Viskis (8)    Susitaikymas (9)    Fantastika (21)    Maxima (10)    Vadovavimas (185)    Atmintis (4)    Užsienyje (2)    Vytautas Bogušis (12)    Sąmokslo teorijos (19)    Turizmas (151)    Viešieji ryšiai (20)    IT parodos (10)    Liberalai demokratai (3)    Draudimas (7)    Vaiko sveikata (8)    Metalistai (8)    Prevencija (14)    Kaimo turizmas (5)    Pagalba ir prevencija (124)    E - komercija (87)    Spauda (3)    Vox Populi (14)    Proza (157)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!