LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kinas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-09-06
Tarptautinis mažųjų kino formų festivalis "TINKLAI 2006"

2006 metų rugsėjo 4 - 30 dienomis Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose vyks aštuntasis Tarptautinis mažųjų kino formų festivalis Tinklai.

Festivalio renginiai vyks:

Rugsėjo 4 - 6 d. VILNIUJE, Mokytojų namų kieme;
Rugsėjo 8 - 14 d. KLAIPĖDOJE, buvusio tabako fabriko teritorijoje;
Rugsėjo 15 - 22 d. VILNIUJE, „Skalvijos" kino centre;
Rugsėjo 23 - 26 d. VILNIUJE, Vilniaus „Lėlės" teatre;
Rugsėjo 27 - 30 d. ŠIAULIUOSE, Aušros muziejaus Ch. Frenkelio viloje.

Festivalis gimė kaip kultūros akcija, kuria siekta pajūryje ir Vilniuje sukurti reguliariai vyksiantį renginį, galintį suburti įvairių polinkių publiką ir padovanoti jai nestandartinę kino šventę.

Per septynerius festivalio gyvavimo metus buvo pademonstruota virš 800 filmų, daugiau nei 70 000 žiūrovų turėjo galimybę susipažinti ir pabendrauti su filmų režisieriais, prodiuseriais, kino kritikais iš 20 šalių. 2003 metais festivalis įstojo į Europos atvirų kino seansų asociaciją (European Open Air Screenings Association), 2005-aisiais tapo Europos kino festivalių koordinacijos (European Coordination of Film Festivals) nariu. Festivalio geografija išsiplėtė nuo Klaipėdos ir Ventės Rago iki Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Palangos ir Trakų.

Tinklai 2006 tęsia „Europa trumpai" („Europe in Shorts" - EIS) retrospektyvą. Festivalis atidaromas naujausia programa EIS 12 - „Moteris ir humoras" („A Women Touch of Humor"). Europoje moterys režisuoja mažiau nei vieną iš penkių į kino teatrus išleidžiamų filmų. Siekdami pristatyti moterų kūrybos aspektus, Europos koordinacijos filmų festivaliai sudarė šią humoro, kartais net ir įžūlumo kupiną programą. Žvelgiant iš tarpkultūrinio aspekto, humoras turi daugybę veidų, tad jaučiame, jog tai ir yra vienas įdomiausių šios „Europa trumpai" programos elementų: pažiūrėti, kaip Europos režisierės pateikia, išgyvena ir išreiškia kino kalba jų kultūroms būdingą humorą.

Festivalio uždarymui pasirinkta EIS 11 programa - „Vaizdų mišrinimas" („Hybridization Of Images"). Nemaža dalis taip vadinamo avangardinio kino visuomet domėjosi ir dirbo su reiškiniu, kurį ši programa vadina „vaizdų mišrinimu", tačiau pasitelkdama skirtingo tipo technologijas. Šiandien pagrindinį skirtumą lemia vis lengviau prieinamos priemonės skaitmeninių vaizdų gamybai bei vis platesnis šių priemonių naudojimas. Toks demokratiškas naujų technologijų pasiekiamumas leidžia sukurti vis daugiau asmeninių eksperimentinių filmų, sukurtų pagal pačių autorių norus ir grafikus, neužsikraunant sunkios produkcijos mechanizmų naštos. „Europa trumpai 11" programa ir nori pademonstruoti šią filmų evoliuciją.

Šiais metais išskirtiniuose seansuose pamatysime tris žymaus kinematografininko Pip Chodorov‘o pristatomas programas, kurios apjungiamos į temą: „Eksperimentinis kinas gyvas, sveikas ir gyvena Paryžiuje".

Prancūzijos eksperimentinis kinas išgyveno tris didžius laikotarpius: pačią pradžią 1920-aisiais, su dadaistais ir siurrealistais, Diulak, Kokto ir Manu Rėjumi, kai prancūzų avangardinis kinas įgijo savo vardą; 1960-aisiais bei 1970-aisiais, kai daugelis menininkų ėmėsi kino, kaip naujos raiškos priemonės; ir dabar, per pastaruosius dešimt metų daugybė jaunųjų entuziastų atrado turtingą šio kino istoriją ir nutarė tapti filmų kūrėjais bei steigti produkcijos, distribucijos ir rodymo kooperatyvus.

Pirmoji programa - Šiuolaikiniai prancūzų eksperimentiniai filmai - pristato būtent šį laikotarpį bei jo darbus iš distribucijos kooperatyvų „Light Cone" ir „Collectif Jeune Cinéma" bei produkcijos kooperatyvų „L'Abominable and Etna".

Antroji programa - Klasikinis prancūzų eksperimentinis kinas" - trijų 1960-1970 m. kino kūrėjų kūrybos studija. 1960-1970-ieji buvo labai produktyvūs Prancūzijos eksperimentinio kino istorijai. Trys šiai programai atrinkti menininkai padėjo nustatyti tam tikras kryptis to meto kino kūrėjams. Kristijanas Boltanskis yra konceptualus menininkas, kuriam kinas yra tik viena iš gausių kūrybos medijų. Morisas Lemetras - vienas iš Letristų judėjimo įkūrėjų ir produktyviausias tos grupės kūrėjas. Patrikas Bokanovskis į kiną atėjo iš fotografijos bei tapybos, tačiau kiekvieną savo filmą kurdamas ilgus metus, jis sukūrė naujas animacijos ir montažo technikas.

Festivalio svečias Pip Chodorov - „Re:Voir/Kino galerijos" Paryžiuje įkūrėjas ir kuratorius, kuri yra pirmoji meno galerija, skirta vien nepriklausomam kinui. Ji susijusi su taip pat Chodorovo įkurtu „Re:Voir Video Editions", skirtu platinti šiuos filmus vaizdo kasečių formatu. Trečiojoje programoje surinkti tų kino kūrėjų darbai, kuriuos jis ir platina.

Prancūzijos, Belgijos, Vokietijos bei Suomijos filmų programose surinkti žinomiausių Europos festivalių prizininkai: Kanų, Upsalos, Hamburgo, Bruklino, Rio De Žaneiro, Briuselio, Drezdeno ir kitų festivalių-favoritų laureatai.

Baskų krašto, Estijos, Švedijos, Latvijos programos sudarytos bendradarbiaujant su festivalio partneriais - Baskų Filmoteka, Estijos kino fondu, Švedijos kino institutu, Latvijos nacionaliniu kino centru - ir atspindi šių šalių pastarųjų metų kūrybą. Šiuose seansuose išvysime baskų režisierius Nacho Vigalondo, laimėjusio daugiau nei 60 apdovanojimų naujausią filmą, 2005 metų Gestures of Reconcilation pirmos vietos laimėtoją Estijoje, Alcalá de Henares, Aspeno, Gojos festivalių laimėtojus bei 2006 metų Kanų, Berlyno, Clermont-Ferrand bei kitų festivalių dalyvius.

Šių metų naujovė - Prancūzijos, Italijos, Turkijos bei Lenkijos festivalių specialiosios programos Tinklams 2006.

Paryžiaus festivalis Nakties ženklai - Signes de nuit - pristatys pasaulio avangardinio kino tendencijas. Šio renginio tikslas - atskleisti „kitokį" požiūrį į žmogiškąsias egzistencijos problemas, pasitelkiant originalias vaizdo išraiškas, kritišką žvilgsnį bei žiūrovą stebinančius kinematografinius „iššūkius". Atsižvelgiant į originalią festivalio koncepciją, šie seansai bus rodomi naktimis, o Vilniuje ir dalyvaujant festivalio įkūrėjui.

Sienos (Italija) tarptautinis kino festivalis supažindins su itališkų filmų įvairove.

Keliaujantis Turkijos kino festivalis - Festival on Wheels - atskleis turkų kinematografines tradicijas bei naujoves. Filmai „Toz", „Mutlak Dogru", „Marlis" yra laimėję Antalijos, Izmiro, Ankaros kino festivalių prizus.

Torūnės kino festivalio (TOFFI) programoje išvysime Lenkijos netradicinių trumpametražinių filmų: Krokuvos kino festivalio 2005 metų festivalio prizininką, Slamdance kino festivalio 2003 metų geriausią trumpametražį filmą, "Didžiojo prizo" laimėtoją Krokuvos mėgėjų filmų festivalyje.

Iš viso bus pademonstruota 150 įsimintinų trumpametražių kino filmų, „Skalvijos" kino Centre Vilniuje vyks susitikimai su festivalio svečiais: Pip Chodorov, Dieter Wieczorek, Romak Tondel, Lili Pilt ir kitais.

Žiūrovai balsuos už labiausiai patikusius filmus, trys „geriausieji" festivalio pabaigoje bus apdovanoti Tinklų 2006 prizais.

Linkiu gerų įspūdžių!

Festivalio direktorius
ARTURAS JEVDOKIMOVAS

http://www.tinklai.net


Tarptautinio mažųjų kino formų festivalio „Tinklai" 2006 metų programa

VILNIUS, Mokytojų namų kiemas, Vilniaus g. 39

Pirmadienis / Rugsėjo 4 d.

23.00: Specialioji Festivalio „Tinklai" programa

Antradienis / Rugsėjo 5 d.

23.00: „Europa Trumpai 11: Vaizdų mišrinimas"

Trečiadienis / Rugsėjo 6 d.

23.00: „Europa Trumpai 12: Moteris ir humoras"

VILNIUS, Šiuolaikinio meno centras, Žemutinė salė, Vokiečių 2

Trečiadienis / Rugsėjo 6 d.

17.00: Spaudos konferencija (atvira žiūrovams), filmų rinktinė, kokteilis

KLAIPĖDA, buvusio tabako fabriko teritorija, Bangų g. 7

Penktadienis / Rugsėjo 8 d.

19.30: „Europa trumpai XII: Moteris ir humoras"
21.15: Baskų trumpieji filmai

Šeštadienis, Rugsėjo 9 d.

19.30: Švedijos trumpieji filmai
21.15: Festivalio „Signes de nuit" („Nakties ženklai" - Prancūzija) specialioji programa

Sekmadienis, Rugsėjo 10 d.

19.30: Belgijos trumpieji filmai
21.15: Estijos trumpieji filmai

Pirmadienis / Rugsėjo 11 d.

19.30: Prancūzijos trumpieji filmai
21.15: Lenkijos trumpieji filmai

Antradienis / Rugsėjo 12 d.

19.30: Suomijos trumpieji filmai
21.15: Turkijos trumpieji filmai

Trečiadienis / Rugsėjo 13 d.

19.30: Vokietijos trumpieji filmai
21.15: Latvijos trumpieji filmai

Ketvirtadienis / Rugsėjo 14 d.

19.30: „Europa trumpai XI: Vaizdų mišrinimas"
21.15: Italijos trumpieji filmai

VILNIUS, „Skalvijos" kino centras, A. Goštauto g. 2/15, Vilnius

Penktadienis / Rugsėjo 15 d.

19.00: Festivalio atidarymas (Uždaras seansas) - „Europa trumpai XII": Moteris ir humoras
20.45: „Europa trumpai XII": Moteris ir humoras
22.30: „Europa trumpai XII": Moteris ir humoras

Šeštadienis / Rugsėjo 16 d.

19.00: Belgijos trumpieji filmai
20.45: Baskų trumpieji filmai
22.15: Festivalio „Signes de nuit" („Nakties ženklai" - Prancūzija) specialioji programa - pristato Dieter Wieczorek

Sekmadienis / Rugsėjo 17 d.

19.00: Suomijos trumpieji filmai
20.45: Italijos trumpieji filmai (Sienos festivalio programa)
22.30: Belgijos trumpieji filmai

Pirmadienis / Rugsėjo 18 d.

19.00: Prancūzijos trumpieji filmai
20.45: Lenkijos trumpieji filmai (Torūnės festivalio programa) - pristato Roman Tondel
22.30: Suomijos trumpieji filmai

Antradienis / Rugsėjo 19 d.

15.00: „Europa trumpai XI": Vaizdų mišrinimas
16.45: Italijos trumpieji filmai (Sienos festivalio programa)
18.30: Estijos trumpieji filmai - pristato Lili Pilt
20.30: Turkijos trumpieji filmai (Festival on Wheels programa)
22.30: Prancūzijos trumpieji filmai

Trečiadienis / Rugsėjo 20 d.

15.00: Turkijos trumpieji filmai (Festival on Wheels programa)
17.00: Lenkijos trumpieji filmai (Torūnės festivalio programa) - pristato Roman Tondel
18.45: Vokietijos trumpieji filmai
20.30: Šiuolaikiniai prancūzų eksperimentiniai filmai - pristato Pip Chodorov
22.15: Švedijos trumpieji filmai

Ketvirtadienis / Rugsėjo 21 d.

15.00: Baskų trumpieji filmai
16.30: Latvijos trumpieji filmai - pristato Ilze Kunga
18.45: Švedijos trumpieji filmai
20.30: Istorinis prancūzų eksperimentinis kinas - pristato Pip Chodorov
22.15: „Eksperimentinis kinas gyvas, sveikas ir gyvena Paryžiuje" - pristato Pip Chodorov

Penktadienis / Rugsėjo 22 d.

15.00: „Europa trumpai XI": Vaizdų mišrinimas
16.45: Vokietijos trumpieji filmai
18.30: Festivalio uždarymas: žiūrovų rinktinė, apdovanojimai
20.15: „Europa trumpai XI": Vaizdų mišrinimas

VILNIUS, Vilniaus „Lėlės" teatras, Arklių 5

Šeštadienis / Rugsėjo 23 d.

16.00: Belgijos trumpieji filmai
18.00: Žiūrovų rinktinė, apdovanojimai
20.00: Prancūzijos trumpieji filmai

Sekmadienis / Rugsėjo 24 d.

16.00: Švedijos trumpieji filmai
18.00: Suomijos trumpieji filmai
20.00: Baskų trumpieji filmai

Pirmadienis / Rugsėjo 25 d.

18.00: Italijos trumpieji filmai (Sienos festivalio programa)
20.00: Vokietijos trumpieji filmai

Antradienis / Rugsėjo 26 d.

18.00: Turkijos trumpieji filmai (Festival on Wheels programa)
20.00: Lenkijos trumpieji filmai (Torūnės festivalio programa)

ŠIAULIAI, Aušros muziejaus Ch. Frenkelio vila, Vilniaus g. 74

Trečiadienis / Rugsėjo 27 d.

16.00: „Europa trumpai XII": Moteris ir humoras
18.00: Vokietijos trumpieji filmai

Ketvirtadienis / Rugsėjo 28 d.

16.00: Italijos trumpieji filmai
18.00: Belgijos trumpieji filmai

Penktadienis / Rugsėjo 29 d.

16.00: Švedijos trumpieji filmai
18.00: Baskų trumpieji filmai

Šeštadienis / Rugsėjo 30 d.

16.00: Suomijos trumpieji filmai
18.00: „Europa trumpai XI": Vaizdų mišrinimas

 

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

         

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal




Atsitiktinės gairės:    Britų trumpaplaukės katės (2)    Politika (26)    Interneto dienoraščiai (2)    Dažasvydis (3)    Optinis ryšys (12)    Žemgrobiai (6)    Vaiduokliai (23)    Politikai (183)    Feng šui (7)    Literatūra (239)    Valdas Adamkus (11)    Avinas (7)    Žirgų sportas (4)    Įžymūs žmonės (68)    Kvepalai (10)    Poltergeistai (2)    Mistika (446)    Picerijos (4)    Transportas (125)    Kultūra (749)    Brendis (6)    Tibetas (10)    Kreditai (2)    Kaukazo aviganis (2)    Šokoladas (10)    Atleidimo svarba (2)    Monitoriai (11)    Vartotojai (29)    Ekologija (15)    Duomenų apsauga (3)    Vadovavimas (185)    Skirmantas Valiulis (32)    Skandalai (476)    Poetai (11)    Sel (10)    Laivyba (17)    Ginklai (22)    Savivaldybių rinkimai (9)    Velykos (10)    Hakeriai (273)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Žvaigždės (19)    Architektūra (11)    Ekonomika (259)    Šaudymas iš lanko (2)    Vabzdžiai (5)    Jautis (7)    Joga (56)    E - komercija (87)    Rinkimai (23)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!