LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Užsienyje
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2007-01-20
Kompiuteriniai žaidimai gali patenkinti įgimtus žmogaus poreikius
Kompiuterinių žaidimų mėgėjai žaisdami patenkina užslėptus savo psichologinius troškimus. Žaidimai gali netgi trumpam pagerinti žmogaus savijautą, praneša „Reuters“.

Kuo labiau žaidimas patenkina žmogaus nepriklausomybės jausmą, leidžia pasiekti gerų rezultatų ir jausti komandinę sąsają su kitais žaidėjais, tuo labiau jis pripras žaisti, teigia gydytojas Scottas Rigby. Kuo labiau žaidėjas patenkina savo troškimus, tuo geriau jis jausis pažaidęs.

Gydytojas S. Rigby sako, kad būtent saviraiška ir kiti panašūs instinktai patenkinami žaidžiant kompiuterinius žaidimus. Iki šiol vaizdo žaidimų tyrimai koncentravosi į tai, kokią žalą žaidimai daro žmogui. Iki šiol buvo manoma, kad žaidimai tik sukelia socialinę izoliaciją, psichologinį pripratimą ir skatina smurtą.

Nors naujausi tyrimai neįrodo, kad „kompiuteriniai žaidimai visada naudingi“, S. Rigby sako, kad tyrimai padeda suprasti, kodėl žmonės žaidžia tuos žaidimus: „Stengiamės normalizuoti žmonių požiūrį į vaizdo žaidimus. Nes dabar daugelis mano, kad žaidimai tiesiog turi kažkokią magišką galią pripratinti.“

S. Rigby kartu su kolegomis atliko keturis tyrimus, kuriais stengėsi išsiaiškinti žaidėjų motyvaciją ir žaidimų poveikį žaidėjui.

Atlikdami pirmą tyrimą jie tyrė 89 žmones, kurie turėjo žaisti paprastą žaidimą – reikėjo tiesiog šokinėti su žmogeliuku nuo platformos ant platformos. Atlikdami antrą tyrimą mokslininkai lygino 50 žmonių, žaidžiančių du skirtingus 3-D nuotykių žaidimą, reakcijas. Vienas žaidimas buvo labai žinomas ir populiarus, kitas – nežinomas. Atliekant trečią tyrimą 58 žmonės išbandė keturis skirtingus žaidimus, o ketvirtą – dalyvavo 730 interneto žaidimų bendruomenės narių, patyrusių žaidėjų, kurie žaidė grupinius interaktyvius žaidimus.

Žaidėjų mėgavimasis žaidimais priklausė nuo to, ar jie žaisdami jautėsi pakankamai nepriklausomi ir kompetentingi, o žaisdami grupinius žaidimus – susiję su kitais žaidėjais. Žaidėjai, kurių lūkesčiai žaidžiant pasiteisino, po žaidimo jautėsi gyvybingi ir pasitikintys savimi. O tie, kuriems žaisti nesisekė, buvo prastai nusiteikę ir jautėsi pavargę.

„Vaizdo žaidimai daro labai didelę įtaką žmogaus psichikai. Ypač šiuolaikiniai žaidimai, kurie yra nepaprastai sudėtingi ir tikroviški“, – sako S. Rigby. Gydytojas taip pat mano, kad sunkumų įveikimas vaizdo žaidimuose gali būti atsvara tikram gyvenimui, kuriame ne visada sekasi.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Šventieji (10)    Apskaita (15)    Politika (26)    Liberalai demokratai (3)    Avinas (7)    Konditerija (10)    Naršyklės (7)    Žmogaus klonavimas (2)    Vaizdo sistemos (34)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Bendruomenės (158)    Tėvynės sąjunga (4)    Nusikaltimai (6)    Prevencija (14)    Stilius (86)    Hipnozė (10)    2009 metų horoskopas (15)    LICS (17)    Seimo rinkimai (4)    Skorpionas (7)    Civilinė sauga (7)    Turizmo agentūros (10)    Taksas (2)    Televizija (17)    Soliariumai (5)    Internetas (184)    Mistika (9)    Romas Kalanta (4)    Gaisrininkai (7)    Politikai (183)    Šokoladas (10)    Kelionių pasiūlymai (7)    Aiškiaregiai (11)    Lietuva (2)    Žemės ūkis (33)    Rokeriai (3)    Lotynų šokiai (5)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Grožio salonai (6)    Aviacija (38)    Filosofija (326)    Mazda (2)    Vaiduokliai (23)    Interneto dizainas (5)    Dvarai (36)    Medžioklė (63)    Politika (363)    Pavydas (5)    Miniatiūros (7)    Pagalba ir prevencija (124)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!