LT   EN   RU  
2017 m. lapkričio 25 d., šeštadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Konservavimas
  Kulinarija > Konservavimas
Konservavimas. Kaip konservuoti?
Lankomumo reitingas

Konservavimas karščiu sandariai uždarytuose induoseGeriausias konservavimo būdas, nors daug sudėtingesnis už kitus, yra sterilizavimas, arba konservavimas kaiščiu sandariai uždarytuose induose. Šio būdo esmė yra ta, kad sudėti į sandariai uždaromus stiklainius arba metalines dėžutes produktai kaitinami vandenyje arba garuose, kol sunaikinami mikroorganizmai. Šitaip galima užkonservuoti visų rūšių uogas ir vaisius, daržoves, grybus, mėsą, žuvis. Vaisiai ir kai kurių rūšių daržovės turi nemaža organinių rūgščių. Bakterijos tokioje aplinkoje negali vystytis, bet užtat gerai vystosi pelėsiai bei mielės ir gadina produktus. Kaitinant pelėsiai ir mielės žūva greičiau, negu kitų rūšių mikroorganizmai. Jiems sunaikinti pakanka 100, kai kuriems ir 75 °C temperatūros. Todėl...

Grybų Marinavimas (Konservavimas)
Lankomumo reitingas

Marinavimas - šis grybų konservavimo būdas truputį sudėtingesnis nei sūdymas. Be to, marinuojami vertingesni ir tik jauni, be kotų, tvirtos konsistencijos grybai, geriausia kiekvieną rūšį atskirai, bent nemaišyti baravykinių su lakštabudiniais.Marinavimo yra įvairių būdų. Svarbiausia paruošti marinatą, kuriame negalėtų daugintis botulino bakterijos. Šios bakterijos (Clostridium botulinum) gyvena trąšioje dirvoje, kur auga daržovės, grybai. Todėl surinktus grybus reikia labai švariai nuvalyti, gerai išvirti, konservuoti labai steriliai. Nežuvusios botulino bakterijų sporos auga, dauginasi ir išskiria labai nuodingus toksinus. Apsinuodijimo požymiai pasireiškia po 2 valandų ir vėliau, kartais net po 2 savaičių. Ši bakterija negali gyventi rūgščioje aplinkoje (marinate). Kartais pasitaiko smarkiai apsinuodyti...

Grybų konservavimas. Žaliuokės
Lankomumo reitingas

Žaliuokes rūpestingai nuplaukite, o ypač smėlėtas - kelias valandas pamirkykite, trumpai pavirinkite, išpilkite ant kiaurasamčio ir dar kelis kartus perplaukite. Gerai nuvarvinkite. Molinio arba emaliuoto indo dugne sudėkite kelių centimetrų storio grybų sluoksnį, perpilkite saujele druskos, geriausia rupios, vėl sudėkite grybų sluoksnį, perpilkite druska ir t.t. Viršutinį sluoksnį taip pat apiberkite druska, pridenkite lentele arba lėkštele ir prislėkite akmeniu. Į indą ir po to dar galima dėti naujų grybų, bet ne ilgiau kaip 10 dienų. Rauginimui atrinkite sveikų, nepjaustytų žaliuokių - jų dydis neturi reikšmės. Indą su grybais reikėtų laikyti šaltoje vietoje. Po 3 savaičių žaliuokes jau galima valgyti. Jeigu...

Daržovių konservavimas
Lankomumo reitingas

Jaunus 3-4 cm skersmens patisonus marinuokite nepjaustytus. Nuskustas morkas supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Paprikas perpjaukite išilgai, išimkite sėklas ir supjaustykite 2 x 2 cm kvadratėliais. Svogūnėlius nulupkite. Šparagines pupeles supjaustykite maždaug 3 cm gabaliukais. Paruoštas daržoves plikykite sūdytame verdančiame vandenyje apie 5 min. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Į iškaitintus stiklainius sluoksniuodami sudėkite paruoštas daržoves. Iš vandens, kuriame buvo plikomos daržovės, paruoškite ma-rinatą. Karštu marinatu užpilkite daržoves ir kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje. 3 l talpos stiklainius - 25 min., 1lI - 15 min. Sandariai uždarykite, stiklainius apverskite ir atvėsinkite. Agurkus nuplikykite karštu vandeniu ir tuoj pat perliekite...

Konservavimas. Uogienės
Lankomumo reitingas

Šviežias uogas perrinkite, nuplaukite ir, sluoksniuodami su cukrumi, sudėkite į dubenį. Palikite 8-10 valandų pastovėti, paskui išvirkite. Virdami pakaitomis kaitinkite ir atvėsinkite puodą su uogomis: iš pradžių puodą įkaitinkite iki virimo temperatūros, paskui 15-20 minučių nukelkite jį nuo ugnies. Tada vėl užvirkite, pavirkite kelias minutes ir vėl nukelkite nuo ugnies - taip darykite kelis kartus, kol uogienė išvirs. Žemuogių uogienė lengvai susicukruoja.Tad kad taip neatsitiktų, prieš baigdami virti įdėkite citrinų rūgšties. Atvėsusią uogienę supilkite į kruopščiai išplautus sausus stiklainius. Trintas braškes sumaišykite su cukrumi ir virkite, kol pradės tirštėti. Tada sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus, supilkite citrinų sultis ir pavirkite 15...

Konservavimas. Uogos ir vaisiai
Lankomumo reitingas

Į 0,5 I stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu pravėsu-siu marinatu. Kaitinkite 85 °C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite. Marinuotos vyšnios labai tinka šventiniams mėsos patiekalams papuošti - jos ir dekoratyvios, ir skanios. Spanguoles pavirkite 3 min. su trupučiu vandens ir pertrinkite per tinklelį. Riešutus truputį pavirkite ir susmulkinkite. Iš vandens ir medaus išvirkite sirupą. Jį supilkite į spanguolių tyrę, užvirkite ir staigiai atvėsinkite. Taip kartokite 3 kartus. Paskutinį kartą užvirinę, suberkite riešutus ir pavirkite 10 min. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir...

Konservavimas. Daržovių ruošimas ilgam laikymui
Lankomumo reitingas

Konservavimas. Kadangi paruoštuose konservuose vitaminų po truputį mažėja, tai neruoškite atsargų ilgesniam laikui. Nepa­mirškite, kad konservų atsargų šeimai reikia penkiems arba še­šiems žiemos ir pavasario mėnesiams. Žemės ūkio produktams konservuoti namie naudokite druską, cukrų, actą ir citrinos rūgštį. Konservuojamą žaliavą plaukite nesupjaustytą po čiaupu arba sudėkite į sietelį ir kelis kartus panardinkite į švarų vandenį. Supjaustytą žaliavą kuo greičiausiai paruoškite kaitinimui. Jos paruoškite tik tiek, kiek galite iškaitinti vienu kartu. Konservavimui nevartokite geležinių, varinių indų bei įran­kių— nei darbo procese, nei paruoštiems konservams laikyti. Kaitinant labai svarbu, kad prie žaliavos prieitų kuo mažiau oro. Apvirinti patariama aukštuose induose. Paruoštą žaliavą...

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 1 dalis
Lankomumo reitingas

Marinuoti agurkai griežinėliais. Į 2,5 l verdančio vandens įdėti krapus, vyšnių lapus ir pavirinti 2-3 minutes. Nuovirą nukošti ir į jį įdėti prieskonius agurkų marinavimui, cukrų, druską bei actą. Užvirinti ir pavirti 2-3 minutes. Marinatą užpilti ant supjaustytų griežinėliais agurkų. Užpylus palaikyti per naktį vis pamaišant, kad visi agurkėliai gerai įsimarinuotų. Ryte pakaitinti, bet neužvirinti ir supilti į stiklainius. Daržovių iešmeliai žiemai. Prieš ruošiant daržovytes, iešmelius patrumpinu ir užplikau verdančiu vandeniu (iešmeliai labai lengvai trumpinami replių pagalba). Nuplautas paprikas pasmulkinu, agurkėlius perpjaunu pusiau. Išspaudžiu iš citrinos sultis. Prilaikydama pirštu, stiklainyje vertikaliai surikiuoju iešmelius. Įberiu pipirų, sudedu 2 česnako skilteles ir ant...

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 2 dalis
Lankomumo reitingas

Marinuotos morkos. Jaunas morkas nuvalykite ir nuplaukite, verdančiame vandenyje pamirkykite 2 - 4 min. Tada morkas atvėsinkite šaltame vandenyje ir supjaustykite vienodos formos gabaliukais, suberkite į stiklainius, prieš tai ant dugno pribėrę prieskonių. Morkas užpilkite karštu marinatu. Stiklainius pasterizuokite verdančiame vandenyje 0,5 l - 15 min., o 1 l talpos 25 min. Švieži saldžiarūgščiai marinuoti agurkai. Paruoštus agurkus 2-3 min. Plikyti pasūdytame verdančiame vandenyje ir, staigiai atvėsinus šaltu vandeniu, sudėti į stiklainius. Iš nurodytų produktų išvirti marinatą ir karštą užpilti ant agurkų. Stiklainius pridengti dangteliu ir palaikyti 5-6 min. Tuomet marinatą nupilti, pavirinti ir vėl užpilti ant agurkų. Agurkus konservuojant...

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 3 dalis
Lankomumo reitingas

Agurkai su medumi. Išvirti marinatą. Agurkus stambiai juostelėmis supjaustyti, dėti į stiklainį, tarpuose berti pipiriukus, dėti krapus, česnaką, lauro lapelį. Užpilti verdančiu marinatu ir pridengus palaikyti, kol atvės stiklainiai, apie 1 valandą. Tada pakaitinti stiklainius apie 10min. ir užsukti. MArinuotos daržovės arba agurkai. Į 3 litrų stiklainį sudėti įvairias daržoves: mažas cukinijas, mažų jaunų morkų, svogūno, česnako, moliūgo, šparaginių pupelių, agurkų, kvapniųjų ir karčiųjų pipirų. Berti 12 arbat. šaukštelių cukraus; 6 arbat. šaukštelius druskos; pilti 150 ml. acto (9 proc.). Tada pripilti į stiklainius vandens (šalto) ir kaitinti, kol daržovės pakeis spalvą. Mažesnio tūrio stiklainiams atitinkamai mažinti normą. Skanu tokiu...

   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!