LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 16 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Labradoras
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2007-01-30
Renkamės labradoro retriverio šuniuką
Jeigu jūs nusprendėte įsigyti šunį ir išsirinkote labradoro retriverį, tai jums reiktų žinoti bent elementariausias šios veislės ypatybes. Tik tada jūs išvengsite bendradarbiavimo su pardavėjais, tikinančiais ir siūlančiais „patį super tikriausią labradorą“. Bendras vaizdas apie būsimą augintinį (kad ir kokios veislės jis bebūtų) susidaro sužinojus, koks yra konkrečios veislės standartas. Žinodami, kokius elementarius reikalavimus atitinka labradoro retriveris, galėsite sėkmingai išvengti eilę nesklandumų.

Taigi, jūs norite įsigyti veislės standartus atitinkantį labradoro retriverio šuniuką. Visai nebūtina verstis per galvą tik pamačius pirmąjį pasitaikiusį skelbimą. Būtų žymiai naudingiau pamatyti dvi – tris šunų parodas, kuriose pamatysite nemažai labradoro retriverio šuniukų ir susidarysite bendrą vaizdą, kaip turi atrodyti šios veislės šuo.

Ten jūs galite pamatyti potencialų savo būsimo šuniuko tėvą, kadangi patinai, kurie yra aktyviai ir civilizuotai veisiami, nepriklausomai ar jie tituluoti, ar ne, nuolat dalyvauja parodose (ir ne tik savame mieste, regione). Toks šuns „formos palaikymas“ yra vadinamas prestižiniu. Kad patinas visada būtų geros formos, jis privalo būti dėmesio centre ir dalyvauti parodose. Prasminga įsigyti pilnavertį šunį ir susipažinti su klausimais, iškylančiais auginant labradoro retriverį (elgesys, auklėjimas), žinoti tos veislės standartus.

Būtina nuspręsti, kokios spalvos šuns norite ir ar tai bus patinas, ar patelė. Diskutuoti, kuris geriau – nėra tikslo. Kiekvienas šunį renkasi sau ... Kodėl ? Todėl, kad: vieniem simpatiškesni patinai, kitiem patelės, o dar kiti šunį renkasi sielai, medžioklei, ar veisimui ir t.t., ir pan.

Tik sau atsakę į šiuos klausimus galite ramiai pereiti prie kitų šuns pasirinkimo etapų.

Kiekvienas žmogus šunį gali įsigyti kur tik nori: skersgatvyje, turguje, gauti dovanų iš močiutes, kurios bute gyvena 20 skirtingų šunų ir kačių, tačiau niekas jums negarantuos, kas išaugs iš to keturkojo.

Rinktis šunį vertėtų tik populiariuose ir žinomuose specializuotuose labradoro retriverio klubuose ar veislynuose. Ten Jums padės kvalifikuoti kinologai, internete esantys veislynų portalai ir pan.

Pageidautina, kad renkantis kilmingąjį labradoro retriverio šuniuką, jus lydėtų patyręs ir daug žinių turintis apie šią veislę kinologas.

Visi šunys, taip pat ir labradorai, yra genetiškai užkoduoti saugoti savo palikuonis, todėl, jeigu atvykote apžiūrėti šuniukų ir matote kalę, kurios uodega pabrukta, šuo beatodairiškai loja, jums artinantis bailiai traukiasi, slepiasi kitoje patalpoje, tai galite ramia sąžine apsisukti ir važiuoti rinktis kitų mažylių. Turėkite omeny, kad elgesys, psichika, neadekvačiai priimta situacija - paveldimos ligos ir visa tai genetiškai perduodama palikuonims.

Jeigu jus pasitinka perspėjantis lojimas ir prieš save matote tvirtai stovinčią kalę: įsitempusią, aukštai iškelta galva, virš stuburo iškelta uodega, įdėmiai klausančią aplinkos garsų, stebinčią kiekvieną jūsų judesį, bet klusniai reaguojančią į kiekvieną šeimininko komandą, tuomet būkite tikras, kad atvykote ten, kur reikia. Genetiškai sveika, tvirtos psichikos kalė jus ramiai apuostys ir, kaip draugiškumo ženklą jums, demonstruos aktyviai judinamą uodegą.

Prieš apžiūrint šuniukus, atkreipkite dėmesį į bendrą motinos elgesį, charakterį, eksterjerą, judesius. Po gimdymo, kalė gali būti vietomis išsišėrusiu kailiu, bet dėl to nesijaudinkite – praėjus trim mėnesiams po šuniukų gimimo – ataugs naujas kailis. Tai, kas matoma ant kalės, jos tipas – dauguma persiduos ir palikuonims.

Paprašykite parodyti šuniukų tėvo nuotraukas, jo kilmės dokumentų kopiją, smulkiai klausinėkite apie jį: jo kilmę, charakterio bruožuos, periodišką dalyvavimą parodose (kokio rango ir lygio), domėkitės, kokie jo titulai, ar buvo patinas iki šiol kergtas.

Apie kalę pardavėjo išklausinėkite taip pat smulkiai: kiek jai metų, ar buvo kalė iki šiol kergta, kokio amžiaus ją pirmą kartą kergė, kaip dažnai ją po to kergė, ar buvo neplanuotų kergimų, problemų gimdant.

Sužinoję, kad kalytė kergiama kas pusę metų, reikėtų susilaikyti ir neimti šuniukų iš šios vados, kadangi motina atiduoda itin daug sveikatos, jėgų ir nespėja pilnai fiziškai atsistatyti kitam gimdymui.

Jeigu nusprendėte įsigyti kalytę, tam, kad pratęsti labradoro retriverių giminę, tai turėkite omenyje, kad mažas vadas atsivedusių kalių dukros greičiausiai turės taip pat negausią vadą.

Kiekvienas save gerbiantis veisėjas, kuriam svarbi jo reputacija nesiūlys katės maiše. Jums bus papasakota apie planuojamo pirkti šuniuko giminę, parodyti diplomai, apdovanojimai, lauko išbandymų įvertinimai, praėjusių vadų nuotraukos, artimiausių giminaičių nuotraukos.

Atkreipkite dėmesį į bendrą atmosferą, kurioje laikomi šuniukai: ar yra pakankamai laisvos vietos neseniai gimusiem keturkojam judėti, ar voljere švaru, ar šuniukų guolyje šviesu, ar šilta, o gal šuniukai guli skersvėjyje ir tamsiame kampe...

Žinokite, kad dažniausiai pats energingiausias šuniukas stengsis pakeisti jiems duotą čiulptuką į tą, kuriame daugiau pieno.

Stebėkite kaip šuniukai žaidžia, kuris iš jų ramus, kuris flegmatiškas ir kuris itin aktyvus. Norėdami geriau apžiūrėti būsimą augintinį, paprašykite veisėjo, kad šuniukus išleistų iš voljero. Stenkitės juos kuom nors vilioti, atkreipkite į save jų dėmesį ir stebėkite, kuris susidomės jumis ir atbėgs pirmas, o kuris atvirkščiai – pasiliks ar sugrįš atgal į guolį. Įvertinkite bendrą šuniukų išvaizdą. Jie turi būti pakankamai pamaitinti, bet nepermaitinti, švarūs, prižiūrėti, oda turi būti be jokių ligų požymių, ir utelių.

Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad oficialiai šuniuką galite įsigyti po 45 dienų nuo jo gimimo, nes tuo laiku šuniukai žymimi. Tatuiruojama dešinė ausis.

Išsirinkę šuniuką, turite užpildyti specialią pirkimo formą, maitinimo ir priežiūros rekomendacijas, veterinarijos kortelę, kurioje jau turi būti atliktų skiepų datos.

Įsigiję šunį, jūs turite suprasti, kad jūsų šeimoje atsirado dar vienas šeimos narys, kuris jūsų rate praleis apie 10 – 15 metų. Ir jeigu jūs norite, kad JŪSŲ LABRADORAS visą savo „šunišką gyvenimą“ neštų laimę, pasididžiavimą, ramybę, su kuriuo nebūtų gėda pasirodyti gatvėje, eksponuoti prestižinėse kinologų parodose, o ateityje užsiimti genetiškai suvokiamu civilizuotu genties veisimu, tai atkreipkite dėmesį į sekančius šuns elgesio elementus, kurie yra neleidžiami renkantis kilmingąjį šuniuką:

Baimė, dažnas lojimas, agresija, neadekvatus elgesys. Siauras, užsmailintas snukis, netaisyklingas sukandimas. Standarto reikalavimai – „žirklinis“ perkandimas. Žvėriško, pikto žvilgsnio akys. Jos turi būti tamsios: rudos arba riešuto spalvos. Ant galvos žemai išdėstytos ausys, plonas, silpnas ir trumpas kaklas. Silpnos, kreivos priekinės galūnės. Didelė balta dėmė ant krūtinės, o taip pat baltos dėmės ant skirtingų kūno vietų, ilga, plona uodega.

Labradorai vertinami keliomis kategorijomis – aukščiausios klasės kilmingumas, kilmingas, tipiškas ir prasti.

Kategoriškai atsisakykite (net jeigu ir dovanoja) šuniuko, kuris turi rimtų defektų: išvaržą, netaisyklingą sukandimą, deformuotus kaulus ir t.t

Dažnai pasitaikantis slenkstis šuniui, kuris pretenduoja į „labradoro“ vardą, yra stačios kaip vokiečių aviganio ausys, pusiau kabančios ar ne visai stačios kaip koli veislės šunų, uodega – primenanti automobilio užvedimo rankeną, arba užriesta kaip laikų. Manau suprantate, kad tokiam šuniui iki labradoro toli.

"Рус Юклас" info.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Geležinkeliai (4)    Lotynų kalba (11)    Mokesčiai (8)    Programos (61)    Kazimiera Prunskienė (13)    Istorija (154)    Pavydas (5)    Likeris (2)    Variakojis (11)    Opel (4)    Žvejyba (30)    Novelės (102)    Parapsichologai (7)    Partizanai (12)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Logistika (12)    Radvilos (32)    Buto remontas (3)    Draudimas (7)    Susitaikymas (9)    Šventasis Pranciškus (3)    AMD (3)    Atleidimo svarba (2)    Džiaugsmas (2)    Intel (6)    Klubai (5)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Grožio salonai (6)    Kinas (193)    Automobiliai (41)    Vilius Navickas (2)    Kelionių įspūdžiai (26)    Mada (4)    Kovo 8 (3)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Interjero dizainas (13)    Burtai (8)    Tamplierių ordinas (7)    6 branduolių (3)    Slaptos bendrijos (24)    Jautis (2)    Tiškevičiai (18)    Eurointegracija (5)    Jurga Ivanauskaitė (17)    Vynas (16)    Go-go (10)    Džiazo muzikos grupės (11)    Klonavimas (10)    Apatinis trikotažas (17)    Chiromantija (3)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!