LT   EN   RU  
2018 m. vasario 23 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Lietuvių valgiai
  Kulinarija > Lietuvių valgiai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-11-11
Kitokie kepiniai Kalėdų stalui

Senovinis žemaitiškas Kalėdų plokštainis

10 kiaušinių,
300 g medaus,
320 g kvietinių miltų (geriausiai Ekstra),
320 g naminės grietinės.
300 g gabalėliais supjaustytų džiovintų slyvų,
300 g pakepintų ir sukapotų lazdynų riešutų.

Baltam glajui:

20 g citrinos sulčių,
100 g išsijotos cukraus pudros.
Džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų papuošimui.

Kiaušinių trynius sutrinti su ištirpintu medumi iki baltumo, supilti grietinę, suberti išsijotus miltus, supjaustytas džiovintas slyvas, pakepintus ir smulkintus lazdynų riešutus ir išmaišyti tešlą. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą, sudėti į skardą, išteptą sviestu ir sočiai išbarstytą maltais džiūvėsiais, išlyginti ir kepti 175ºC orkaitėje 50 minučių.

Glajui išsijotą cukraus pudrą išplakti su citrinos sultimis, jei per tirštas įmaišyti po pusę šaukštelio citrinos sulčių iki norimos konsistencijos. Glajų užpilti ant plokštainio, papuošti džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų ornamentais.

Vincento kalėdinis spanguolių pyragas

6 kiaušinių,
400 g spanguolių kisieliaus miltelių, geriausiai tiktų „Klingų“
200 g kepimo margarino,
200 g kvietinių Ekstra miltų,
10 g kepimo miltelių,

Glajui:

75 g grietinės,
100 g cukraus,
50 g spanguolių kisieliaus miltelių,
Spanguolių papuošimui

Kiaušinių trynius sutrinti su 100 g spanguolių kisieliaus miltelių ir 20g vandens iki baltumo, į juos supilti ištirpintą margariną, suberti miltus, išmaišytus su kepimo milteliais, spanguolių kisieliaus miltelius ir gerai išmaišyti. Po to kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą ir sudėti į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsėliais išbarstytą apvalią torto formą. Kepti 175ºC orkaitėje 45 minutes.

Glajui į prikaistuvį supilti grietinę, cukrų, spanguolių kisieliaus miltelius ir visą laiką maišant užvirinti, ataušinti 10-15 min. ir užpilti ant pyrago. Papuošti spanguolėmis arba graikiniais riešutais. Glajaus galima ir nenaudoti, nes pyrago spalva yra labai graži, - šventinė, pagal koloritą ypatingai tinkanti Kalėdų stalui.

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

               

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal

































































Atsitiktinės gairės:    Imtynės (29)    Proza (157)    Energetika (13)    Meino meškėnas (2)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Sportiniai šokiai (2)    Dailė (34)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Sąmokslo teorija (19)    Vilniaus bendruomenės (4)    Viktor Uspaskich (61)    Garso ir vaizdo technika (2)    Lotynų kalba (11)    Masonai (7)    Tamplierių ordinas (7)    Kompiuterių virusai (52)    Politika (26)    Viskis (8)    Bankrotas (2)    Procesoriai (28)    Komunikacija (166)    Įžymūs žmonės (68)    Mokslai (1219)    NLP (8)    Pedagogika (21)    Kaukazo aviganis (2)    Dvarai (36)    Katarai (2)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Sekimas ir privatumas (12)    Vytautas Bogušis (12)    NSO (33)    Dalia Grybauskaitė (16)    Romas Kalanta (4)    Hakeriai (273)    Dektinė (2)    Draudimas (7)    Naršyklės (7)    Vorai (2)    Džiazo muzikos grupės (11)    Visuotinė istorija (44)    Spiritizmas (4)    Skirmantas Valiulis (32)    Delfinologija (4)    Medžioklė (63)    Ginklai (22)    Roko muzikos grupės (10)    Renginiai (31)    Krikščionys demokratai (3)    Gatvės šokiai (5)
1. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
2. Lietuvos kulinarijos paveldas - Lietuvos viduramžių puotos
3. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
4. Kalėdų tortai
5. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
6. Lietuvos kulinarijos paveldas: Išterlioti Aleliumai ir Kūčios su Kalėdomis
7. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaitos
8. Restauruojamų dvarų kulinarijos paveldo samprata: Restauruojamų dvarų svetainių įrengimas
9. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paslaugos
10. Savo tautai
1. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
2. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
3. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Lietuvoje nėra nė vieno lietuvių valgių restorano
4. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai (tęsinys)
5. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai
6. Kaip Kūčios tapo apsirijėlių švente
7. Silkių ir strimėlių sudymas
8. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaitos
9. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
10. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!