LT   EN   RU  
2017 m. lapkričio 21 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Lietuvių valgiai
  Kulinarija > Lietuvių valgiai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2005-01-04
Lietuvos kulinarinis paveldas

Lietuva, turėdama turtingiausią Europoje kulinarinį paveldą, didelį būrį lietuvių mitybos specialistų su habilituotu etnologijos mokslų daktaru V. Miliumi priešakyje, vis dar niekaip negali sutvarkyti savo kulinarinio paveldo judėjimo. Culinary Heritage Network yra apėmęs visą Europą ir beveik visos Europos šalys yra prie šio judėjimo prisijungusios. Visoms Europos tautoms ypač svarbi yra eutrofija (gera, teisinga mityba), kova dėl etnografinio, istorinio virtuvės grynumo, valgių receptūrų autentiškumo. Viso pasaulio garsiausi kulinarai pripažįsta, kad aukštesnės civilizacijos šalys turėtų atsisakyti Fast Food (greito paruošimo maistas), kurį daugiausia mėgsta ruošti mažai išsilavinę virėjai ir kulinarijos diletantai ir pereiti prie Slow Food ir ypač prie Heute cusine (savo šalies aukštosios virtuvės), - šis judėjimas beje Europoje prasidėjo jau prieš 17 metų.

Šiandien Lietuvoje į Culinary Heritage Network (Europos Kulinarinio paveldo judėjimą) yra įsijungę tik aukštaičiai ir deja įsijungę pretenzingai, nekompetatingai. Susipažinus su jų valgiaračiai, matyti, kad kai kurių maitinimo įmonių savininkai ir šio judėjimo pradininkai Aukštaitijoje turi psaudomnezijos proviante požymių, mažai žinių apie savo regiono išskirtinius valgius (Rytų ir Vakarų aukštaičiai turi skirtingas virtuves), nežino valgių gamybos technologijų, daugelis patiekalų gaminama aprioriškai, valgiai vadinami pretenzingais, arogantiškais pavadinimais. Na, negali būti „sovietinio obščepito" beliašai, guliašas ar befstrogenas, maltiniai, muštiniai autentiškais aukštaitiškais valgiais, negali būti šio judėjimo dalyviai tie, kas neturi gerai įrengtos virtuvės, kas nesilaiko net elementarių sanitarijos taisyklių. Man skaudu ir gėda už savo tautiečius, kai Culinary Heritage Network diplomu atžymėtoje maitinimo įmonėje blynai kepami piršto storumu prikepusiais taukais apskretusioje keptuvėje, kai šiuo diplomu atžymėtoje kavinėje ant dėmėtos staltiesės šaltuose riebaluotose lėkštėse patiekiami prisvilę kepsniai su taukais pripamusiomis bulvėmis, kai padavėjos maistą paduoda atvira burna žiaumodamos gumą...

Culinary Heritage Network diplomas turėtų būti ne amžinu apdovanojimu. Kas metais reikia tikrinti maitinimo įmonės lygį ir jei jis neatitinka nustatytiems kriterijams, tuoj pat šį diplomą atimti, nes Kulinarinio paveldo judėjimas yra ne apsileidimo, o geros virtuvės požymis.

Mano supratimu, pats laikas būtų Lietuvoje sukurti kompetatingą mitybos ir kulinarijos specialistų taryba, kuri galėtų skirti tai ar kitai mitybos įmonei Culinary Heritage Network diplomus, tikrinti jų darbo kokybę, skonines, aromatines ir konsistencines patiekalų savybes, gamybos technologijos atitikimą, valgio dekoravimo ir patiekimo lygį, aptarnavomo kulrūrą, sanitarijos lygį.

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

         

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal

































































Atsitiktinės gairės:    Airija (9)    Liemenėlės (3)    Ekologiškas maistas (2)    Simbolika (2)    Miniatiūros (7)    Raganos (12)    Kino kritika (10)    Drabužiai (41)    Rašytojai (11)    Slaptos bendrijos (24)    Korupcija (22)    Homeopatija (5)    Teatrai (21)    Knygos (23)    Naujieji metai (12)    Kanapės (15)    Firmos (12)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Psichologija (89)    KGB (35)    Kandidatai į prezidentus (5)    Lietuva (2)    Grožio salonai (6)    Skaneriai (5)    Žvaigždės (19)    Vox Populi (14)    Užgavėnes (9)    Paukščių gripas (21)    Šunys (67)    Artūras Zuokas (41)    Naršyklės (7)    Monitoriai (11)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Tinklapiai (13)    Svarstyklės (7)    Bibilija (10)    Savivaldybių rinkimai 2007 (9)    Muzika (196)    Parapsichologija (22)    Tėvynės sąjunga (4)    Foje (3)    Kelionių pasiūlymai (7)    Įdomybės (87)    Meilė bloguose (6)    Imtynės (29)    Vadovavimas (185)    Interneto komentarai (2)    Klubai (5)    Kovo 8 (3)    Britų trumpaplaukės katės (2)
1. Lietuvos kulinarijos paveldas: Išterlioti Aleliumai ir Kūčios su Kalėdomis
2. Savo tautai
3. Kalėdų tortai
4. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paslaugos
5. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaitos
6. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
7. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
8. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
9. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Lietuvoje nėra nė vieno lietuvių valgių restorano
10. Lietuvos kulinarijos paveldas - Lietuvos viduramžių puotos
1. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
2. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
3. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Lietuvoje nėra nė vieno lietuvių valgių restorano
4. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai (tęsinys)
5. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai
6. Kaip Kūčios tapo apsirijėlių švente
7. Silkių ir strimėlių sudymas
8. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaitos
9. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
10. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!