LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Mama ir vaikas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2012-06-02
Po skyrybų

Užvakar aš buvau filmo "Mes už... Lietuvą" premjeroje, skirtoje krepšininkams bei rėmėjams su kitais VIP. Tokie vakarai, kaip žinia, neapsieina ir be žiniasklaidos - žurnalistų, operatorių, fotografų, redaktorių ir panašiai. Dėmesio norisi visiems. Ta proga, keli užrašai apie filmą.

Kaip teatras prasideda nuo rūbinės, taip ir premjeros prasideda nuo neįdomių kalbų prieš salėje susirinkusią auditoriją. Šįkart organizatoriai pasistengė iš peties - svečiai buvo kviečiami likus VALANDAI iki filmo pradžios (18:30). Pirmąjį pusvalandį norintys paveikslavosi ant "raudono kilimo" (rašau kabutėse, nes tikru, t.y. iškilmingu raudonuoju kilimu tą pigią "Senukuose" pirktą ir po renginio iškart išmetamą dangą pavadinti sunku), stūmė laiką plepėdami su bičiuliais, spaudė vieni kitiems rankas ir gėrė rėmėjų skirtą "Švyturio" alų ir "Alitos" sekt'ą. Septintą vakaro visi buvo pakviesti į salę, šviesos pritemo ir tada supratau kad tai nieko gero nežada: nuobodžioms rėmėjų kalboms, šabloniškiems kūrybinės grupės pasisakymams, neįtikėtinai ištęstoms ir nesėkmingoms renginio vedėjo Dariaus Petkevičiaus pastaboms buvo skirta visa pusė valandos! Kitaip sakant, norint pamatyti pusantros valandos filmą teko valandą iššvaistyti belaukiant (niekada savo gyvenime jokioje premjeroje nemačiau tokio svečių gaišinimo). Tokia tad uvertiūra.

Tai, vis dėlto, grįžkim prie temos - apie filmą. Iš karto susitarkim: filmas ne dokumentinis, o vaidybinis. Ne todėl kad jo veikėjai sąmoningai sureikšminami ar kartais akivaizdžiai "dirba dėl kameros", priežastis kur kas proziškesnė - filmo užduotis yra viso labo patenkinti žiūrovo smalsumą, pasirodyti rėmėjams (esamiems ir būsimiems) bei gerbėjams, o ne sukurti išliekamąją (istorine prasme) dokumentinę vertę turinčią juostą. Filmas apie realybę, tačiau ji pateikiama nublizginta ir sušukuota, tarsi reklaminiame rolike - metimai rodomi tik taiklūs, o pralaimėjimai parodomi tarsi "atsitiktiniai". Filmo, nepakenčiu šito žodžio, mesiždas: pasižiūrėkit kokie mes esam "faini", net ir kvailai pralaimėjus Europos čempionatą norime jums atrodyti herojais, rėmėjai vistiek duokit pinigų. Tam išreikšti filmuojama krepšininkų buitis, tam tarnauja patys įmantriausi įmanomi pasiteisinimai, tam pakeliui ir banalūs krepšininkų humoro trupinėliai. Tūkstančiams patinkantys brolių Lavrinovičių juokeliai, mano supratimu, filme buvo panaudoti juos parodyti kaip kvailelius (kokie jie, vis dėlto, primityvūs).

Filmas, esu tikras, atsipirks. Filmuota fotoaparatais Canon 5D Mark II (techninė kokybė man patiko), jokių įmantrių CGI sprendimų nėra, žodžiu viskas padaryta greit ir paprastai - elementarus montažas, jokio muzikinio takelio, tradicinis marketingas. Žodžiu, manau kad Kauno kino studija visiems įrodys kad pinigų galima pasidaryti "iš oro", t.y. įrodant kad primityviu filmavimu fotoaparatais galima susukti filmuką tik tiems, kurie domisi krepšiniu. Tiems, kurie nesidomi, filmas visiškai nebus įdomus. Mat tikrai nuobodu matyti graudų prezidentės Grybauskaitės "teatrą" norint pasišildyti krepšinio rinktinės spinduliuose, stebėti klasikines kauniečių manieras atkartojančio Lino Kleizos manevrus ar klausyti romantiškai pajūryje nusileidžiant saulei filmuoto Renaldo Seibučio samprotavimų. Rodomos emocijos, o ne esmė. Tik emocijomis išrankesnio žiūrovo nepapirksi.

Kaip nepapirksi ir rodydamas arogantiškojo Jasikevičiaus išsikalinėjimus, demonstruojant apdriskusį (susivėlęs, basas, glamžytais šortais) ir negebantį su studijiniu apšvietimu susitvarkyti rinktinės fotografą ar rodant netvirtą (nes aplink yra tvirtesnių) bei kartais žodžio kišenėje ieškantį trenerį. Jau vien ko verta "vyniota į vatą" scena kai treneris nuo rinktinės reikalų nušalina Martyną, Renaldą ir Donatą. Gaila buvo žiūrėt, atvirai sakau, vien iš psichologinės pusės. O ir paties filmo fabula akivaizdžiai buvo kuriama dviejomis lygiagretėmis: vienas siužetas būtų buvęs laimėjimo atveju, kitą teko kurti rinktinei namų sienose vos užkopus į penktą vietą.

Esminė filmo vieta, dėl kurios ir norėjau pamatyti premjerą - tai pasimetusio pono Kęstučio prakalba pralaimėjus Makedonijos rinktinei. Detalių neatskleisiu, tačiau scena kai vyrai buvo nugalėti ir susiėmę už galvų, besigirdint už rūbinės ribų makedonų džiaugsmo šūksnius... Mane truputį nuvylė, tikėjausi kai ko kito. Už šią vietą kita labai įsiminusi buvo kaip tautiečiai, tikrąja to žodžio prasme, pakvaišę dėl įvairiausių rinktinės krepšininkų suvenyrų - godūs marškinėlių, autografų ir visų kitų nereikšmingų smulkmenų.

Mano vertinimo niekaip neįtakojo tai, kad daugybėje filmo scenų mačiau ir save patį. Aišku, ne tik save, bet ir kitus fotografus ir žurnalistus. Bet žiūrint pusantros valandos kūrinį niekaip neapleidžia mintis: vyrai turėjo visas idealias buitines ir sportines sąlygas, tačiau nusprendė jomis nepasinaudoti. Gal ir gerai, jog tai parodyta.

Verta žiūrėt? Nebent neturint ką veikti. Eičiau už pinigus? Jokiu būdu. Žiūrėčiau dar kartą? Abejoju. Rekomenduoju? Ne.

Atsitiktinės gairės:    Informaciniai karai (11)    Paukščiai (5)    Erich Fromm (5)    Barai (7)    Vytautas Landsbergis (6)    Ekonomika (5)    Geologija (20)    Pagonybė (3)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Raganos (12)    Kinas (193)    Bildukai (3)    Kinų horoskopas (14)    Susitaikymas (9)    Opel (4)    Grožio salonai (6)    Transportas (125)    Atviras kodas (23)    Shidokan (3)    Seimo rinkimai (4)    Sąmokslo teorija (19)    Klubai (8)    Filosofija (326)    Žiniasklaida (108)    Kitos šventės (7)    Kabala (6)    Mistika (446)    Feng šui (7)    Metalinės muzikos grupės (8)    Renginiai (31)    Draudimas (7)    Erotika (8)    Shotokan (11)    Mistika (9)    KGB (35)    Šventasis Kazimieras (2)    Spauda (3)    Užsienyje (2)    Sektos žudikės (6)    Maxima (10)    Augalai (8)    Lengvosios muzikos grupės (27)    Geografija (22)    Įvaikinimas (3)    Savižudybė (12)    Politologija (64)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Rasos (2)    Mokėjimo kortelės (7)    Sportas (8)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!