LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Naudingi patarimai. Būstas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-11-24
10 patarimų planuojantiems imti paskolą būstui įsigyti

Nekilnojamojo turto specialistai vis drąsiau kalba apie daugiau nei metus merdėjusios būsto rinkos atsigavimą. Akivaizdu, kad optimizmas užkrečiamas: planuojančių pirkti būstą Lietuvos namų ūkių, nors ir labai lėtai, bet po truputį daugėja. Didelė dalis būstą perkančių gyventojų kreipiasi paskolos. Pateikiame keletą patarimų, kuriais tokiu atveju vertėtų vadovautis.

· Sukaupkite pradinį įnašą. Pradinis įnašas šiandien yra būtina sąlyga norint gauti paskolą būstui įsigyti. Jo dydis turėtų siekti bent 10-20 proc. planuojamo įsigyti būsto vertės. Kuo didesnį įnašą sukaupsite, tuo mažesnė įsipareigojimų našta slėgs jūsų pečius. Be to, taip būsite labiau apsaugoti nuo nemalonių pasekmių, kurios gali atsirasti krintant nekilnojamojo turto kainoms. Mat taip atsitikus gali paaiškėti, kad jūsų būsto vertė tapo mažesnė, negu jį perkant prisiimti įsipareigojimai.

Beje, pasirengti reikėtų ir įvairiems papildomiems su paskola susijusiems mokėjimams, pavyzdžiui, įkeičiant turtą, sudarant kredito bei pirkimo-pardavimo sutartis, atliekant turto vertinimą, registruojant nuosavybę. Taip pat kainuos ir būsto įrengimas. Visa tai sudaro gan solidžią sumą, kuria taip pat reikėtų pasirūpinti iš anksto.

· Įsitikinkite, kokias turite galimybes gauti reikalingą būsto paskolą. Pradėti galite nuo kredito įstaigų interneto puslapiuose esančių būsto paskolos skaičiuoklių. Tiesa, jų rezultatai bus tik apytiksliai, o tikroji galima kredito suma ir įsipareigojimai paaiškės tik įvertinus daugybę kitų aplinkybių. Čia jums padės kredito įstaigų specialistai, kurie kartu vertins ir jūsų kredito istoriją. Nuo jos iš dalies priklausys jūsų galimybė pasiskolinti ir paskolos sąlygos. Taigi, svarbu, kad visada nepriekaištingai vykdytumėte prisiimtus finansinius įsipareigojimus ir laiku atliktumėte privalomus mokėjimus.

· Prašydami paskolos nepamirškite, kad reikės ir pragyventi. Būtina kruopščiai apskaičiuoti, kokio dydžio paskola būtų racionali ir nesunkiai pakeliama jūsų šeimos biudžetui. Tai padaryti galite atsižvelgdami į tai, kiek lėšų jums reikia pragyvenimui ir kiek jų galėtumėte skirti paskolos įmokoms mokėti ir palūkanoms dengti. Be to, nepamirškite, kad be šių įmokų jūs privalėsite mokėti ir komunalinius mokesčius, kurie taip pat gali sudaryti nemažą sumą. Geriausia būtų, kad suma, kurios reikės padengti jūsų finansiniams įsipareigojimams, neviršytų 30 proc. mėnesio pajamų (jei pajamos didelės – iki 40 proc.).

· Įvertinkite galimus finansinės situacijos pokyčius. Dar prieš besikreipdami paskolos, patys įvertinkite savo pajamas ir išlaidas, galimus jų pokyčius ir iš to kylančią finansinę riziką. Pavyzdžiui, jei šiuo metu gyvenate poroje ir vaikų susilaukti planuojate tik po to, kai įsigysite nuosavą būstą, nepamirškite, kad tapę tėvais ne tik patirsite daug džiaugsmo, bet ir papildomų išlaidų, kurias reikėtų įvertinti jau dabar. Panašių vertinimų reikalauja ir planuojamas darbo keitimas, studijos ar pan.

· Pasirinkite patyrusį kredito įstaigą. Dažniausiai būsto paskola imama ne dviems, trims, o net kelioms dešimtims metų. Todėl labai svarbu pasirinkti patikimą kredito įstaigą. Neapsiribokite vien tik kredito įstaigų tinklalapių ir juose pateikiamų pasiūlymų peržiūra. Vaikščiokite į konsultacijas, išsiaiškinkite siūlomas galimybes ir išsirinkite geriausias finansavimo sąlygas siūlantį, patyrusį ir patikimą partnerį.

· Gerai išsinagrinėkite paskolos sąlygas. Kintamos ir fiksuotosios palūkanos, linijinis ir anuitetų palūkanų grąžinimo metodas, valiuta, kuria imama paskola – tai tik keli iš daugelio dalykų, kuriuos reikia išnagrinėti ir pasirinkti imant būsto paskolą. Niekur neskubėkite ir skirkite tam laiko tiek, kiek reikia. Nuo to, kokiomis sąlygomis pasirašysite kredito sutartį, didele dalimi priklausys tai, ar nuosavas būstas jus tik džiugins, ar kels daugybę rūpesčių dėl įsipareigojimų vykdymo.

· Aiškiai pasiskirstykite atsakomybę. Jei paskolą imate ne vienas, bet ir ne šeimoje (pavyzdžiui, kartu su giminaičiais arba esate pora, bet perkate būstą nesusituokę), išnagrinėkite turto registravimo niuansus ir pasirinkite, kas jūsų atveju būtų geriau: bendra jungtinė ar bendra dalinė nuosavybė. Dar prieš pasirašydami kredito sutartį aptarkite, kuris iš jūsų bus pagrindinis paskolos gavėjas (nuo kurio sąskaitos bus nurašomos įmokos), kaip dalinsitės finansinę atsakomybę atsiradus šiam įsipareigojimui, priimkite kitus panašius bendriems finansams įtaką padarysiančius sprendimus.

· Laiku sutvarkykite dokumentus. Kone visi imant būsto paskolą ar įsigyjant būstą reikalingi dokumentai turi savo galiojimo laiką arba numatytus vienaip ar kitaip įpareigojančius terminus. Todėl labai svarbu, kad tvarkydami būsto paskolos ir įsigijimo reikalus veiktumėte tiksliai ir laiku. Kitu atveju tai gali atsiliepti papildomomis išlaidomis.

· Pirkite tokį būstą, kuris yra geriausias pagal jūsų galimybes. Suteikdama paskolą kredito įstaiga norės žinoti, kokį butą, kur ir už kiek norite pirkti. Todėl, išsiaiškinę savo finansines galimybes, imkite ieškoti kuo geriau jūsų svajonėse susidarytą viziją atitinkančio būsto už tokią kainą, kokią galite sau leisti. Išsirinkti bus kur kas paprasčiau, jei sudarysite nuosavam būstui keliamų reikalavimų sąrašą, iškelsite prioritetus ir pagal tai vertinsite įvairius variantus.

· Rinkdamiesi būstą atsižvelkite į ilgalaikes perspektyvas. Būsto paskola – toli gražu ne vienadienis įsipareigojimas, o su ja įsigytas turtas nėra labai likvidus, todėl svarbu, kad nesigailėtume dėl savo pasirinkimo. Tam reikia apgalvoti asmeninius planus bei artimiausios ateities poreikius. Taigi skirkite laiko ne tik paties būsto ir jo įrengimo bei išlaikymo kainai, bet ir rajonui, namo aplinkai, kaimynams, aplinkinėms mokykloms, susisiekimo galimybėms, saugumo situacijai ir pan. dalykams patyrinėti. Juk gyvensite čia ne vieną dieną.

· Paėmę paskolą, miegokite ramiai. Lengviausia šį patarimą įgyvendinti bus tuomet, kai būsite visiškai tikri, kad, nusprendę būstą pirkti už iš kredito įstaigos pasiskolintus pinigus, atsižvelgėte į visus aukščiau paminėtus punktus .

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Maxima (10)    Egzorcizmas (11)    Partijos (41)    Nacionaldarbininkų Sąjūdis (2)    Susitaikymas (9)    Vandens slidės (2)    Teatrai (21)    Sodininkystė (22)    Hip hop dance (4)    Kompiuteriniai žaidimai (270)    Geologija (20)    Operacinės sistemos (50)    Foje (3)    Lietuvoje (5)    Netolerancija (6)    Telekomunikacijos (188)    Kaukazo aviganis (2)    Vokiečių aviganis (2)    Šokoladas (10)    Astronomija (46)    Parapsichologai (7)    Darbdaviai (10)    Gaisrininkai (7)    Filatelija (11)    Brendis (6)    Motociklai (12)    Bitė (5)    Prokuratūra (4)    Wing Tsun (14)    Parapsichologija (22)    Avinas (7)    Kriptografija (3)    Architektūra (11)    Kompiuterinis saugumas (43)    Įdomybės (87)    Atsiprašymas (3)    Monitoriai (11)    Šventasis Pranciškus (3)    Drabužiai (41)    Kitos šventės (7)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Novelės (102)    Muzika (196)    Džiaugsmas (2)    Intel (6)    Hobi (106)    Jurga Ivanauskaitė (17)    Bendravimas (743)    Žuvininkystė (2)    Airija (9)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!