LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Naudingi patarimai. Finansai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-08-06
Trys pavojingi patarimai pradedančiam investuotojui

Nauji investuotojai yra užpilami patarimais iš visų kampų. Televizija, žurnalai, interneto tinklalapiai, finansų sektoriaus profesionalai, draugai, artimieji – jie visi pasiruošę žaliam investuotojui padėti suformuoti portfelį. Mažai apie rinkas nutuokiančiam žmogui sunku atskirti pelus nuo grūdų. Kartais net ir patyręs investuotojas sunkiai išgliaudo kai kurias situacijas.

Pradedančiam investuotojui svarbu žinoti, kad kai kurie patarimai tiesiog yra standartinės klišės, į kurias reikėtų žiūrėti labai skeptiškai. Pateikiame kelis patarimus, kaip išvengti „visažinių“ spąstų.

1. Pirk kompanijų, kurių produktus mėgsti ir pasitiki, akcijas

Šis patarimas dažnai sklando oficialiuose ir neoficialiuose pokalbiuose. Tačiau vadovautis juo yra labai rizikinga ir gali būti itin finansiškai skausminga.

Kaip pavyzdį galime imti bendrovę „Apple“. Tarkime jūs, kaip ir nemaža dalis pasaulio, mėgstate šios bendrovės produktus ir ypatingas simpatijas jaučiate  išmaniajam telefonui „iPhone 4G“. Perkate šios bendrovės akcijų už dabartinę rinkos kainą ir tikitės, kad sėkmingi naujų produktų pardavimai leis jums uždirbti gražaus pinigėlio. Tačiau taip mąstyti yra trumparegiška, nes neatsižvelgiama į akcijos kainą. „Apple“ dėmesio vertas pirkinys būtų, jeigu jos akcijos kaina svyruotų ties 200 USD riba, bet 300 USD jau gali būti pernelyg brangu.

Nepatyrę investuotojai yra linkę permokėti už mėgstamų kompanijų akcijas. Strategija „Pirk už bet kokią kainą“ juos gali priversti gailėtis dėl savo žingsnio jau dienos pabaigoje.

2. Investuok ten, kur turi žinių

Investuoti ten, kur turi pakankamai žinių, yra sena investavimo aksioma. Ji beveik niekada nepaveda patyrusių investuotojų, susipažinusių su daugybe kompanijų iš skirtingų verslo sektorių. Tačiau naujokui šis patarimas visiškai netinka, nes pradedantysis investuotojas labai save apribotų, jeigu investuotų tik į tą verslo sritį, kurią gerai išmano.

Įsivaizduokite situaciją, kad jūs pasinaudojate šiuo patarimu, nors išmanote tik maitinimo arba prekybos sektorių veiklą. Taip jūs rizikuojate per daug lėšų sukaupti vienoje ar dvejose nišose, neminint fakto, kad galite pražiopsoti įdomias pozicijas kituose sektoriuose.

3. Diversifikuokite savo portfelį

Diversifikacijos tikslas yra apsaugoti jūsų portfelį rinkos kritimo metu ir lengviau kontroliuoti riziką. Tai yra puiki idėja, tačiau tinkamai diversifikuoti portfelį galima būti labai sunku ir brangiai kainuoti. Pavyzdžiui, jeigu investuotojas nusitaikė tik į akcijų rinką, tai portfelio balansavimas jam gali kainuoti tūkstančius ir priversti pirkti iki 20 skirtingų bendrovių akcijų.

Pradedantiems investuotojams taip pat gali būti sunku išlaikyti pusiausvyrą tarp tinkamo diversifikavimo ir pernelyg didelio diversifikavimo. Kartais neatsargūs naujokai prisiperka po 50 bendrovių akcijų ir dar tiek pat įvairių fondų vienetų. Valdyti tokios sudėties portfelį būtų didelis iššūkis net investavimo subtilybes išmanančiam profesionalui.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Kaimo turizmas (5)    Vampyrai (9)    Priklausomybė (3)    NLP (8)    Narkotikai (97)    Krikščionys demokratai (3)    Kompiuterio ergonomika (8)    Liberalų sąjūdis (5)    Taksas (2)    Komunikacija (166)    Teisėtvarka (24)    Šalys (61)    Operacinės sistemos (50)    Lobių ieškotojai (3)    Darbdaviai (10)    Paukščiai (5)    Lietuvoje (5)    Statyba (29)    Interneto tinklai (4)    Garso sistemos (15)    Darbo partija (4)    Depresija (29)    Teatrai (21)    Domenai (11)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Laivyba (17)    Atmintis (4)    Joga (56)    Vaistai (15)    Breakdance (4)    Ekologinis ūkis (2)    Toyota (2)    Bendruomenės (158)    Antanas Terleckas (2)    Specialiosios tarnybos (36)    Sportas (180)    Emigrantai (22)    Saugus internetas (11)    Pelės (5)    Drakonai (36)    Metalas (22)    Kovo 8 (3)    Užsienyje (2)    Jautis (7)    Užsienyje (50)    Viešnia iš ateities (2)    Kompiuterinis saugumas (43)    Arkliai (12)    Informaciniai karai (11)    Avinas (7)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!