LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Naudingi patarimai. Technologijos
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2003-10-17
20 naudingų "Windows" patarimų – ir naujokams, ir "veteranams"

Prisiminkite klaviatūrą

"Windows" galima drąsiai pavadinti WIMP (Windows, Icons, Menus and Pointing device) vartotojo sąsaja, nes jos vartotojo sąsaja pagrįsta keturiais elementais: "Windows" (langai), "Icons" (piktogramos), "Menius" (meniu) ir "Pointers" (žymekliai). Rankų atitraukimas nuo klaviatūros ir darbas pele gali trukdyti spausdinant tekstą. O ką daryti, jei pelė išvis neveikia? Kone visus pele atliekamus veiksmus sėkmingai galima atlikti ir klaviatūra.

Naudokite "Alt-Tab"

Paspaudus užduočių juostoje esantį programos mygtuką, iškviečiama atitinkama programa, tačiau jeigu toje juostoje atidaryta daug programų, jų piktogramos yra labai mažos ir sunkiai įžiūrimos. Jei norite didesnių paleistų programų piktogramų, pakartotinai spauskite "Alt-Tab". Be to, šiais klavišais kartais galite pasirinkti net tas programas, kurios užduočių juostoje išvis nerodomos (jų piktogramos paprastai yra sistemos dėklėje). Paspaudę "Shift-Alt-Tab", po aktyvias programas vaikščiosite "iš kitos pusės". Tai naudinga tuo atveju, jei įsibėgėję praleidote reikiamą programą.

"Windows" ir kontekstinio meniu klavišų pakaitalai

Jeigu jūsų klaviatūroje nėra "Windows" ir kontekstinio meniu klavišų (atitinka dešinįjį pelės mygtuką), galite naudoti jų pakaitalus "Ctrl-Esc" ir "Shift-F10".

Suraskite dingusį langą

Jei dėl konfigūracinių pakeitimų tuo metu aktyvus langas dings iš matomo ekrano ploto, jį grąžinkite naudodamiesi klaviatūra. "Alt-Spacebar" sužadina sisteminį lango meniu, kuris paprastai pasirodo kairiajame viršutiniame kampe, tačiau jei langas nematomas, meniu pasirodo kaip galima arčiau jo. Tuomet spauskite M ir, naudodami kryptinius klavišus, nutempkite langą į pageidaujamą vietą (1 pav.).
Išvardijome tik keletą naudingų klavišų kombinacijų, tačiau jų yra nepalyginti daugiau. Norėdami išmokti daugiau naudingų derinių, išsikvieskite sistemos žinyną ir susiraskite puslapį "Shortcut Keys".

Naudokite "Disk Cleanup"

Nereikalingų failų pilna sistema pradeda veikti vis lėčiau, o sistemoje vyraujanti netvarka apsunkina reikiamų failų paiešką. Jei norite tai sutvarkyti, išsikvieskite "Disk Cleanup" įrankį (Start>Programs>Accessories>System Tools>Disk Cleanup), kuris apskaičiuoja, kiek vietos galite sutaupyti ištuštinę šiukšlių dėžę, laikinuosius interneto failus ir senus (tik NTFS diskams) suspaustus failus (2 pav.) Pažymėkite pageidaujamus trinti objektus ir paspauskite OK.

Pakeiskite šiukšlių dėžės dydį

Nustebsite pamatę, kiek daug vietos "Disk Cleanup" sugeba atlaisvinti ištrynusi vien tik "Recycle Bin" tūnojusius failus. Pagal numatytuosius nustatymus "Windows" šiukšlių dėžei skiria iki 10 proc. kiekvieno kietojo disko skirsnio talpos. Galbūt tai teisingas sprendimas, kai kietųjų diskų talpa buvo matuojama megabaitais, tačiau dabar "Recycle Bin" visiškai pakanka ir vieno ar dviejų procentų. Šiukšlių dėžės dydį nustatysite ties "Recycle Bin" paspaudę dešinįjį pelės klavišą ir pasirinkę "Properties".

Pašalinkite nenaudojamas programas

Norėdami pašalinti nenaudojamas arba retai naudojamas programas, iš "Control Panel" išsikvieskite "Add/Remove Programs" komponentą ir ištyrinėkite, kokios programos yra jūsų kompiuteryje. Tik nelieskite jums nepažįstamų, kurios būtinos operacinei sistemai. "Windows 2000/XP" taip pat parodo, kiek vietos kietajame diske užima viena ar kita programa ir kaip dažnai ji naudojama.

Išvalykite "Outlook Exprees" paštą

Nepamirškite žvilgtelėti į "Outlook Express" katalogus. Ištrynus ar į kitą katalogą perkėlus el. pašto laišką, originalią žinutę programa paprasčiausiai pažymi kaip ištrintą, iš tiesų jos netrindama (tuomet žinutės rodomos "Deleted Items" kataloge). Dešiniuoju pelės klavišu paspauskite ties "Deleted Items" katalogu ir pasirinkite "Empty Deleted Items Folder". Tuomet eikite į File>Folder ir pasirinkite "Compact All Folders" – taip atlaisvinsite dar šiek tiek vietos. Po visų šių procedūrų OE turėtų ne tik sparčiau pasileisti, bet ir greičiau vykdyti jūsų užduotis.

Domėkitės naudojama technine įranga

Susidūrus su "Windows" ar joje veikiančių programų problemomis, techninės pagalbos atstovai, ko gero, jūsų klausinės visokių smulkmenų apie techninę kompiuterio konfigūraciją. Visą reikiamą informaciją galite sužinoti neatidarinėdami korpuso. Paspauskite "Win+Pause/Break" klavišų kombinaciją, tuomet – ant "Device Manager" kortelės arba "Device Manager" mygtuką "Hardware" kortelėje (nelygu "Windows" versija). Išvysite išsamų jūsų kompiuteryje esančios techninės įrangos sąrašą, surūšiuotą pagal įrangos tipą (3 pav.). Du kartus spustelėję ties pasirinktu įrenginiu, išvysite išsamią informaciją apie jį.

Domėkitės technine įranga

Norėdami sužinote daugiau informacijos apie tam tikrus kompiuterio elementus, iš komandinės eilutės ("Win-R") iškvieskite DXDIAG programą. Nors šis įrankis skirtas "DirectX" problemoms nustatyti, "System", "Sound" ir "Display" kortelėse pateikiama daug naudingų dalykų apie procesorių, atmintį, garso bei vaizdo plokštes (4 pav.).

Naudokite "System Information" įrankį

Be abejo, pirmasis informacijos apie sistemos būklę šaltinis – "Windows" įrankis "System Information", kurį pasieksite taip: Start menu>Programs>Accessories>System Tools>System Information. "Hardware Resources" skiltyje rasite išsamią informaciją apie kiekvieną pasirinktą komponentą. Žinoma, visos ten pateikiamos informacijos gal ir nesuprasite, tačiau ataskaitą galite išsaugoti tekstiniame dokumente ir nusiųsti techninės pagalbos skyriui.

Automatiškai pasileidžiančios programos

Daug įdiegtų programų paleidžiamos kraunantis OS. Tokios programos eikvoja jūsų sistemos resursus, todėl nereikalingas išjunkite. "Windows 98/Me/XP" OS vartotojai automatiškai pasileidžiančias programas gali išjungti pasinaudoję iš komandinės eilutės iškviečiamu MSCONFIG įrankiu. Tuomet pasirinkite "Startup" kortelę ir nurodykite tik reikiamas su OS startuojančias fonines programas. "Windows 2000" vartotojams reikės atskiro įrankio, pavyzdžiui, "PC Magazine" "Startup Cop" programėlės.
Uždraudę automatiškai pasileisti pasirinktoms programoms, sistemai nepakenksite, tačiau atminkite, kad netyčia išjungus "Systray" aplikaciją, prarasite laikrodžio ir garso reguliavimo iš sistemos dėklės galimybę.

Identifikuokite aktyvius procesus

Norėdami išvysti išsamų šiuo metu sistemoje veikiančių programų sąrašą, išsikvieskite "Task Manager" komponentą ("Ctrl-Alt-Del"). "Windows 98/ME" OS matysite paprastą aktyvių programų sąrašą, o "Windows 2000/XP" – ir kiek atminties bei procesoriaus pajėgumų jos naudoja (5 pav.). Nesijaudinkite, jei "System Idle" procesas naudoja labai daug resursų, – jam priskiriami visi nepanaudoti procesoriaus pajėgumai.
Norėdami nustatyti neaiškių pavadinimų procesus, pavyzdžiui, "Ctfmon.exe", visa reikiamą informaciją rasite internete. Iš tiesų yra labai daug svetainių, kuriose tiksliai nurodyta, ką šie procesai atlieka ir kam jie reikalingi, pavyzdžiui, "Pacman's Portal: Startup Tips" (www.pacs-portal.co.uk/startup_content.htm) arba "AnswersThatWork.com: Task List Programs" (www.answersthatwork.com/Tasklist_pages/tasklist.htm) (6 pav.).

Naudokitės "Windows" žinynu

Jeigu iškilo problemų dėl kompiuterio, nepulkite iškart skambinti techninės pagalbos skyriui. Iš "Start" meniu išsikvieskite žinyną ("Help") ir paieškos laukelyje įveskite žodį "troubleshooters" bei paspauskite "Enter". Jeigu OS žinynas nesuras reikiamo vadovo, paieškos laukelyje pamėginkite įvesti kitą problemą apibūdinantį žodį.


Išsaugokite pranešimus apie klaidas

Daugelis programų prieš "nulūždamos" parodo pranešimus apie klaidas, kurios privertė nutraukti darbą. Labai svarbu tiksliai juos užsirašyti. "Windows 2000/XP" paspaudus "Ctrl-C", pranešimai išsaugomi laikinojoje atmintyje. Paskui belieka išsikviesti bet kurį teksto redaktorių, kad ir "Notepad", ir įterpti tekstą iš laikinosios atminties ("Ctrl-V"). Naudojantis "Windows 98/Me" OS pranešimų tekstą teks patiems surinkti su "Notepad" arba tiesiog išsaugoti visą ekrano vaizdą. Paspaudę "Alt-Print Scrn" išsaugosite aktyvaus lango vaizdą. Šiuo atveju tai ir bus "klaidos" langas. Tuomet paleiskite "Paint" programą, paspauskite "Ctrl-V" ir ekrano vaizdą išsaugokite pasirinktu formatu. Išsaugodami pranešimus apie klaidas galite nekreipti dėmesio į pranešimo pabaigoje esančius skaičiukus.

Naudokite "Microsoft" žinių bazę

Jeigu problemos nepavyko išspręsti pasinaudojus "Windows" žinynu, galite pasitelkti "Microsoft" žinių bazėje ("Microsoft Knowledge Base") esančius resursus. Eikite į http://support.microsoft.com ir užklausoje surinkite keletą problemą apibūdinančių žodžių, pavyzdžiui, "shutdown problem". Jei reikia, paiešką patikslinkite nurodydami naudojamą "Windows OS" versiją.

Po katalogus keliaukite naudodami komandinę eilutę

Senosios DOS mokyklos atstovai atsimena, kaip išsikviesti reikiamą programą ar tvarkyti kompiuteryje esančius failus naudojantis komandine eilute. "Windows" terpės vartotojams tekstinės eilutės galimybės irgi pravers. "Windows Explorer" ar kitas "Windows" aplinkoje veikiantis failų tvarkytuvas pateikia patogias ir lengvai valdomas failų tvarkymo priemones, tačiau kai kurioms užduotims komandinė eilutė yra geresnis pasirinkimas.
Geriausia naudoti abu įrankius: kuriame nors kataloge, perkeltame iš "Windows Explorer" (WE) į komandinės eilutės langą, iškart išvysite visą kelią iki ką tik perkelto katalogo. Pavyzdžiui, komandinėje eilutėje galite parašyti CD (CD – "Change Directory") > tarpas >, tuomet norimą katalogą iš WE perkelti į "Command Prompt". Paspaudę "Enter" iškart įeisite į įvestą katalogą. Komandinėje eilutėje taip pat galite surinkti "explorer /e,." (explorer>tarpas>pasviręs brūkšnelis>e>kablelis>taškas) – atsidarys WE langas su tuo katalogu, su kuriuo dirbote komandinėje eilutėje (7 pav.).

DIR komanda

Komandinės eilutės DIR komanda naudojama norint sužinoti kataloge esančius failus ir katalogus. Tačiau DIR komanda neparodo failų su "Hidden" ar "System" atributais. Tai ne bėda, nes komanda "DIR /A" parodo visus failus, nepriklausomai nuo jiems priskirtų atributų. Norėdami pakeisti failų atributus, galite naudoti ATTRIB komandą. Pavyzdžiui, komanda "ATRRIB -H DESKTOP.INI" failą "Desktop.ini" padarys matomą.

XCOPY

"Windows Explorer" pažymėtus failus ar katalogus gali nukopijuoti į kitas vietas. Jei norite daugiau kopijavimo valdymo galimybių, galite naudoti XCOPY komandą iš komandinės eilutės. XCOPY galimybės leidžia kopijuoti tik tuos kataloge esančius failus, kurie atitinka nurodytą ypatybę. Pavyzdžiui, galite nurodyti kopijuoti tik tuos failus, kurie buvo pakeisti po nurodytos datos. Jei norite sužinoti visas XCOPY galimybes, komandinėje eilutėje surinkite "XCOPY /?" – išvysite visą XCOPY komandos sintaksę. "XCOPY /?" ekrane pateikia labai daug informacijos, kuri visa gali netilpti viename lange. Jei XCOPY sintaksę norite perkelti į tekstinį failą, surinkite "XCOPY /? > XCOPY.TXT" komandą. Dabar šį failą atidarysite su "Notepad"ir netrukdomi galėsite nagrinėti XCOPY galimybes.

Programas paleiskite iš komandinės eilutės

Norėdami paleisti programą iš komandinės eilutės, paprasčiausiai surinkite jos pavadinimą. Jei norite išsikviesti duomenų failą, dar reikės parašyti START komandą, pavyzdžiui, "START XCOPY.TXT" – "Notepad" programoje atsidarys "XCOPY.TXT" failas.

Suraskite nurodytus kriterijus atitinkančius failus

DIR komanda išvardija visus failus, atitinkančius nurodytas failo specifikacijas, o FOR reaguoja tuos, kurie atitinka nurodytus kriterijus. Ši komanda atidaro visus kataloge esančius failus, kurie vadinasi, pavyzdžiui, "Project1". Kiekvienas failas, kurio pavadinimas yra "Project1", o plėtinys – skirtingas, atidaromas atitinkamoje programoje:
FOR %v IN (PROJECT1.*) DO START %v. %v reiškia kintamąjį; galite naudoti bet kurią raidę. Kiekvienam failui, atitinkančiam nurodytus parametrus, komanda po žodžio DO kartojama. "Windows 2000/XP" OS FOR komanda turi dar daugiau galimybių. Norėdami jas sužinoti, įveskite "FOR /? FORHELP.TXT" (8 pav.).

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Reklama internete (18)    TELE-2 (7)    Logistika (12)    Nealkoholiniai gėrimai (12)    Fantastika (21)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Psichologija (89)    Pramoginiai šokiai (2)    Samsung (3)    Seimo rinkimai 2004 (3)    Dektinė (2)    Statyba (29)    Chemija (5)    Atsiprašymas (3)    Kietieji diskai (17)    Astrologija (27)    Mokykla be narkotikų (20)    Muzika (196)    Televizoriai (2)    Procesoriai (28)    Šalys (61)    Televizija (17)    Joga (56)    Barai (7)    Bučiniai (31)    Modemai (8)    Buto remontas (3)    Erotika (8)    Velykos (10)    Toyota (2)    AMD (3)    Krizė (59)    Kultūra (749)    Valdas Adamkus (11)    Žemės grobstymai (50)    Lotynų šokiai (5)    Poetai (11)    Operacinės sistemos (50)    Parapsichologai (7)    Vokiečių aviganis (2)    Tibetas (10)    Žmogaus teisės (52)    Restoranai (5)    Įžymūs žmonės (68)    Užgavėnes (9)    Sportas (180)    Civilinė sauga (7)    Domenai (11)    Konditerija (10)    Pedagogika (21)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!