LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Naudingi patarimai. Vaikai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-08-11
Patarimai. Vaiko dantukų priežiūra

Dažnai tėvams pieniniai dantukai atrodo bereikšmiai – “anksčiau ar vėliau juk vis vien iškris”. Toks paviršutiniškas požiūris labiausiai paliečia vaikus. Taigi esamiems ir būsimiems tėveliams apie mažylių dantų priežiūrą.

Kodėl pieniniai dantukai yra svarbūs?

Nors yra daugybė priežasčių, norėčiau išskirti šias:

  • Visi žinom, kokie svarbūs dantys gerai mitybai. Ėduonies pažeisti dantys yra skausmingi, todėl vaikas gali atsisakyti valgyti kietą maistą (daržoves, vaisius), kuris reikalingas gerai vaiko sveikatai.
  • Dantukai svarbūs taisyklingai vaiko kalbai vystytis.
  • Pieniniai dantys palaiko vietą nuolatiniams dantims. Per ankstyvas dantuko(ų) netekimas gali lemti netaisyklingą nuolatinį sąkandį.

Kada dygsta pieniniai dantukai?

Dažniausiai pirmi pieniniai dantukai pasirodo apie 6 mėnesį (apatiniai kandžiai), o paskutiniai – 2.5 metų (krūminiai). Iš viso vaikas turi 20 pieninių dantukų.

Kaip valyti pieninius dantukus?

Valyti reikia jau pirmus išdygusius vaiko dantukus. Pradžioje valome dantukus su marle, kadangi vaikas dar nemoka išspjauti dantų pastos. Maždaug nuo 3 metų valome dantukus su dantų pasta, turinčia fluoro, iki 5 metų fluoro kiekis pastoje- 500 ppm. Nuo 5 metų rekomenduojamas fluoro kiekis dantų pastoje – 1000 ppm.  Reikia naudoti žirnio dydžio pastos kiekį. Vaikui dantis tėvai turėtų valyti (ar pervalyti, jei vaikas pats valosi) iki tol, kol vaikas išmoksta rašyti (maždaug 7 m.), kadangi manoma, kad tada susiformuoja pakankamai koordinuoti rankos judesiai. Tačiau ir pradėjus vaikui pačiam valytis dantukus, kurį laiką reikia stebėti, ar dantys gerai nuvalomi (tam padeda tabletės, nudažančios apnašą).

Nepamirškite vaiko nuvesti profilaktiškai pas odontologą kartą per metus (patariama pradėti vos išdygsta pirmasis dantukas), tai išvengsite gydymo, kai jau skauda.

p.s noriu paminėti, kad gimdamas vaikas neturi bakterijų, sukeliančių kariesą. Jas vaikas gauna iš tėvų (pvz., bučiuojant). Todėl svarbi ne tik vaikų gera burnos higiena, tačiau ir tėvelių. Taip pat iš tėvelių vaikai daugiausiai ir mokosi, kaip rūpintis dantimis. Taigi rodykime tinkamą pavyzdį.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Meninė gimnastika (14)    Spiritizmas (4)    Fantastika (21)    Šachmatai (11)    Žinių visuomenė (14)    Švedija (9)    Erotiniai šokiai (23)    Avalynė (7)    Mokesčiai (8)    Elektroninės šiukšlės (10)    Civilinė sauga (7)    Moterims (34)    Roko muzikos grupės (10)    Vasario 16 (12)    Ekonomika (259)    Partizanai (12)    Švietimas (1281)    Homeopatija (5)    Amfetaminas (2)    Nokia (24)    Lietuvos istorija (110)    Seimo rinkimai (4)    Skorpionas (7)    Sony Ericcson (40)    Garso ir vaizdo technika (2)    Mobilūs ryšiai (193)    Žiniasklaida (108)    Slaptos bendrijos (24)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Kreditai (2)    Shotokan (11)    Optinis ryšys (12)    Darbdaviai (10)    Knygos (23)    TV3 (4)    Žmonės (241)    Erotika (8)    Spausdintuvai (12)    AMD (3)    Jausmai (27)    Avinas (7)    Hipnozė (10)    Kačių veislės (25)    Programavimas (20)    Metalas (22)    Velniai (9)    Drakonai (36)    Sportas (8)    P2P tinklai (2)    Airija (9)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!