LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Plaukų priežiūra
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-11-23
Plaukų priežiūra

Plaukai - svarbi žmogaus įvaizdžio dalis, todėl būtina deramai juos prižiūrėti. Be to plaukai atlieka ir tam tikrą apsauginę funkciją - sulaiko tiesioginius saulės spindulius, saugo galvą nuo karščio, šalčio ir kt.

Tam, kad plaukai būtų švarūs, nebūtina naudoti daug šampūno ar plauti galvą kelis kartus, nes taip darydami, mes galime pažeisti plauko struktūrą, atimdami iš jo natūralias riebalines medžiagas, kurios plaukams suteikia elastingumą ir blizgesį. Plaukus derėtų plauti 1-4 kartus per savaitę, priklausomai nuo aplinkos faktorių, kuriose Jūs dirbate ir nuo natūralių galvos odos ypatybių - polinkio riebaluotis.

Patartina pasirinkti kasdieninio naudojimo šampūną, nes jame yra mažesni kiekiai detergentų, jie švelnesni ir ne tokie dirginantys (ypač tai svarbu, jei plaukus plausite dažnai). Galite rinktis ir vaikiškus šampūnus, nes jie yra švelnūs, be dažančių medžiagų ir turintys mažesnį kiekį konservantų.

Jei galvos oda sveika, ji yra rausvos spalvos, nepleiskanoja. Pasirodžius galvos odos suerzinimo požymiams, pravartu kreiptis į kosmetologą ar dermatologą.

Apie 40% žmonių kenčia nuo pleiskanų. Pleiskanojimas paprastai prasideda paauglystėje, bręstant, kai pagausėja riebalų gamyba ir plaukai tampa riebūs. Vyresniems žmonėms pleiskanos atsiranda rečiau, nes jų plaukai sausesni. Manoma, kad pleiskanos atsiranda dėl per didelio jautrumo grybelinėms bakterijoms Pityros porum ovale (žiūr. į www.pleiskanos.lt).

Dauguma įprastų šampūnų nuo pleiskanų šių bakterijų neveikia, jie tik padeda lengviau pasišalinti odos dalelėms. Todėl būtina pasitarti su dermatologu dėl galimų gydymo būdų.

Venkite išsiplovę plaukus eiti į šaltą aplinką - tai labai kenkia Jūsų plaukams (ir sveikatai apskritai). Naudodami plaukų džiovintuvus, stenkitės plaukų neperdžiovinti, nes jie taps šiurkštūs, lūžinės, šakosis plaukų galai. Visada palikite plaukus šiek tiek drėgnus. Patartina, kol plaukai šlapi, šukuoti juos tik retomis šukomis, jokiu būdu ne šepečiu. Norint, kad plaukai taptų paklusnūs, galima naudoti fiksatorius - putas, įvairius žele, laką, plaukų vašką. Įsigyjant plaukų priežiūros priemonę, atkreipkite dėmesį į jos galiojimo datą, sudėtį (ar nesate alergiškas - alergiją gali sukelti sudėtinės lako dalys - polimerai, eteris, aldehidai ar kvapiosios medžiagos ), konsistenciją. Lakas padeda susidoroti su neklusniais plaukais, bet naudojant laką labai dažnai ar gausiai, gausime priešingą efektą - plaukai velsis, lūžinės, praras blizgesį. Tai alkoholio, eterio, esančio plaukų lake poveikis, jie ardo plaukų riebalinę apsauginę dangą.

Jei plaukai yra šiurkštūs, nepaslankūs, juos sunku iššukuoti, patartina naudoti plaukų balzamus ir kaukes, kurių sudėtyje esančios medžiagos (proteinai, augalų ekstraktai, natūralios vaisių rūgštys ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos), padės susidoroti su šia problema.

Atskira problema yra plaukų cheminis sušukavimas ir dažymas. Šių procesų metu dažniausiai yra pažeidžiama plauko struktūra - pirmu atveju cheminėmis medžiagomis plaukus fiksuojant, antru - suardant ir pakeičiant natūralius plaukų spalvinius pigmentus. Abiem atvejais naudojamos stipriai veikiančios plaukų struktūrą medžiagos - polimerai, alkoholiai, esteriai, eteriai, peroksidai ir t.t.

Be to būtina pasidomėti, ar šioms medžiagoms nesate jautrūs. Mokslas dar neišrado, o pramonė dar negamina absoliučiai nekenksmingų plaukams dažų. Todėl turėtume vengti dažno šių aktyvių cheminių medžiagų poveikio.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Islamas (31)    Kačių veislės (25)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Narkotikai (97)    Mistika (446)    Gyvūnai (174)    Erotika (8)    Energetika (13)    Žirgų sportas (4)    Advokatai (10)    Dailė (34)    Vilius Navickas (2)    Bendruomenės (158)    Duomenų apsauga (3)    Žvejyba (30)    Romas (3)    Motociklai (12)    Viktor Uspaskich (61)    Mazda (2)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Tadas Blinda (10)    Mokslininkai (2)    Joga (56)    Vox Populi (14)    Apskaita (15)    Žemgrobiai (6)    Gintaras Beresnevičius (26)    Lengvosios muzikos grupės (27)    Bitė (5)    Liberalai demokratai (3)    Skirmantas Valiulis (32)    Vaiko sveikata (8)    Kvepalai (10)    Anglų kalba (35)    6 branduolių (3)    Netolerancija (6)    Metalas (22)    Dažasvydis (3)    Antanas Terleckas (2)    Garso ir vaizdo technika (2)    Archeologija (42)    Kompiuterinis saugumas (43)    Šunys (67)    Naujieji metai (12)    Vestuvės (16)    Kompiuterio ergonomika (8)    Hakeriai (273)    Susitaikymas (9)    Lietuvoje (16)    Žemės grobstymai (50)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!