LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Priklausomybė nuo Facebook
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2012-03-24
Priklausomybė. Facebook

Jau daugiau nei porą valandų namie dingęs internetas ir Jūs negalite prisijungti prie Facebook… Negalite susikaupti, sunku susikoncentruoti ties reikiamais dalykais. Darosi sunku kvėpuoti, palėtėja kvėpavimas, krenta spaudimas, svaigsta galva, darotės nervingas, viskas aplink pradeda įgristi, o staigiai atsistojus svaigsta galva. Kad ir kaip sunku tai pripažinti, bet tai pirmieji šios priklausomybės simptomai. Jei tektų ilgiau pabūti tokioje vietovėje, kurioje nėra interneto, šiai priklausomybei paūmėjus galite pajusti galvos skausmus, gali pradėti tirpti galūnės, pykinti ar net gali išberti.

Facebook priklausomybė

Kas yra priklausomybė? Su priklausomybės prie Facebook problema tiesiogiai arba netiesiogiai susiduria didelė žmonijos dalis. Tačiau tiksliai nusakyti, kas yra priklausomybė, vis dar labai sunku. Paprastai kiekvienas ją supranta savaip. Manijos, priklausomybės, liguisto potraukio sąvokos nėra aiškiai apibrėžtos. Mes kalbame apie priklausomybę nuo alkoholio, narkotikų, vaistų, kito žmogaus, daiktų, pinigų, automobilio, kompiuterio, interneto ir – Facebook. Galima būtų sakyti, kad beveik kiekvienas iš mūsų kenčiame nuo vienokio ar kitokio liguisto potraukio.

„Skaudu atsiminti tą gyvenimo tarpsnį, kai tik grįždavusi iš darbo, net nenusiaudavau batų ir sėsdavau prie Facebook įkelti naujų nuotraukų ar atnaujinti būseną… Namai netvarkyti, kalnai neskalbtų rūbų , valgyti nepadaryta, vaikai nepamaitinti, vyras piktas, suirzęs, nes žinoma, naktimis taip pat sėdėdavau prie šio socialinio tinklapio. Neegzistavau kaip asmenybė – buvau tarsi kaip koks zombis, įkalintas virtualioje erdvėje. Bet dabar aš kitas žmogus! Mane mylintys artimieji padėjo man pripažinti, kad tai jau tapo didele problema ir jie nebenori manęs tokios matyti. Prižadėjau jiems ir sau, kad aš mesiu Facebook! Iš pradžių buvo sunku, prie jo prisėsdavau retesniais intervalais, įkeldavau vis mažiau nuotraukų, pradėjau nebereaguoti į bakstelėjimus. Visiems, kas turi tokių bėdų, kurių turėjau aš, linkiu jas išspręsti. Apsidairykit aplink, turit kur kas vertingesnį gyvenimą nei virtualioji erdvė“, – KuLTuvei pasakojo viena apklaustoji (apklaustosios prašymu, jos asmenybė slepiama)

Prisiregistravusiems nariams sunkiausia išmokti gyventi savo gyvenimą, užuot gyvenus pagal facebook diktuojamas sąlygas. Pažeistas šios ligos žmogus bei jo aplinkiniai nepajėgia arba nenori jos atpažinti. Tūkstančiai sugriautų likimų, kenčiantys artimieji, nusikaltimai, pavojus kito gyvybei ir grėsmė saugumui. Kaip sakant, taurelė po taurelės, butelis po butelio – neilgai trukus žmogus tampa priklausomas prie Facebook, vėliau išsivysto liga – priklausomybė šiam socialiniam tinklapiui. Kaip pasveikti? Kaip mesti facebook? Kur rasti jėgų žengti blaivybės keliu? Užsikoduoti, bandyti savo valios jėgą, pasiryžti, vartoti vaistus? Atsakymą į šiuos klausimus rasite tik giliai savyje. Labai svarbu pradėti gydytis reikiamu metu, neuždelsti! Nejau norite tik sulaukus senatvės pastebėti, kaip iššvaistėte gyvenimą, bet Jūs vis dar sėdite prie Facebook? Devyni paprasti klausimai, padėsiantys Tau apsispręsti:

  1. Ar Tu sėdi prie Facebook dėl to, kad turi problemų? Nori atsipalaiduoti?
  2. Tu atsisėdi prie Facebook tada, kai labai supyksti ant tėvų, draugų ar kitų žmonių?
  3. Ar turi sunkumų dėl Facebook universitete, darbe? Neatsispiri pagundai, prisijungi, kur tik įmanoma?
  4. Ar bandei trumpai pasėdėti prie Facebook – bet nesugebėjai?
  5. Ar Tu prie Facebook prisijungi iš ryto, prieš eidamas į universitetą ar darbą?
  6. Ar Tu meluoji apie savo įsipareigojusios/io statusą?
  7. Ar kada nors turėjai nemalonumų dėl to, kad per ilgai buvai prie Facebook?
  8. Ar atsisėdai kada prie Facebook visai to nenorėdamas?
  9. Ar Tu manai, kad “jėga” įsikelti kuo daugiau nuotraukų bei video į Facebook?

Facebook priklausomybė

Jeigu bent į vieną klausimą atsakysi “taip”, gali būti, kad atėjo laikas susirūpinti tuo, kokią įtaką turi Facebook Tavo gyvenime. Pavasaris – laikas keistis! Jūsų gyvenimui reikalingos permainos! Pradėkite lankytis sporto klube, nes tikriausiai sėdėdami prie Facebook ir atsinešę sumuštinukų priaugote riebaliukų ant pilvo. Dažniau eikite pasivaikščioti, bendraukite su draugais susitikę, jei neturite draugų, su kuriais galėtumėte bendrauti realybėje, ne tik virtualioje erdvėje, įsigykite šunį. Juk turime ir didžiuosius prekybos ir laisvalaikio centrus kaip „Mega“ ir „Akropolis“ , kuriuose galime pramogauti. Padėkite namų ruošoje tėvams, mamai virtuvėje, užuot švaistę laiką prie Facebook. Pradėkite lankyti molio lipdymo ar kitą darbščiųjų rankų būrelį. Nuvažiuokite pas senelius į kaimą, kur nėra interneto, pasidžiaukite gamta, padėkite seneliams pasirūpinti gyvuliais. Džiaukitės gyvenimu! Nueikite į kirpyklą ar grožio saloną – atsinaujinkite! Prie visko priprantama, juk pripratote ir prie to „velnio nešto ir pamesto“ tinklapio, tad laiku ėmęsi priemonių galite atprasti nuo Facebook. Sėmės!

Sėdėdami prie Facebook rizikuojate savo sveikata, šeimos bei visuomenės gerove.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Foje (3)    Klaviatūros (11)    Arūnas Valinskas (4)    Gyvenimo džiaugsmas (2)    Velykos (10)    Pramogos (191)    Grybai (3)    Sportas (180)    Aikido (14)    Alkoholiniai gėrimai (74)    Pavydas (5)    Žirgų sportas (4)    Knygos (23)    Vampyrai (9)    Poetai (11)    Geležinkeliai (4)    Fotografija (17)    Mokslai (1219)    Joninės (6)    Mada (4)    Pasakos (60)    Gaisrininkai (7)    Meino meškėnas (2)    Pagonybė (3)    Amerikos lietuviai (7)    Turizmo agentūros (10)    Kalbos kultūra (39)    Skamp (16)    Kabala (6)    Ožiaragis (7)    Mokesčiai (8)    Interneto dizainas (5)    Erotiniai šokiai (23)    Apskaita (15)    Rokeriai (3)    Dalia Grybauskaitė (16)    Romas Kalanta (4)    Delfinologija (4)    Programos (61)    Buto remontas (3)    Proza (157)    Airija (9)    Kornreksai (3)    Astrologija (27)    Liberalai demokratai (3)    Avalynė (7)    Mityba (43)    Maxima (10)    Rašytojai (11)    Žuvys (7)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!