LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Šachmatai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-12-09
Garis Kasparovas - didysis šachmatų genijus
Garis Kasparovas  plačiai vadinamas stipriausiu visų laikų šachmatų žaidėju, tapęs jauniausiu (22-jų) pasaulio čempionu ir net 15 metų sugebėjęs išlaikyti šį titulą savo rankose. Pažvelkime į šį didį žmogų atidžiau.

Karjeros pradžia

Garis Kasparovas gimė kaip Garis Vainšteinas Baku (Azerbaidžanas) mieste, 1963 m. balandžio 13 dieną armėnės motinos ir žydo tėvo šeimoje. Tėvas mirė nuo leukemijos, kuomet jam buvo septyneri. Dvylikos metų Garis pasikeičia savo armėnišką motinos pavardę (Kasparyan) į rusišką Kasparov.

Nuo 7-erių pradeda lankyti Jaunųjų pionierių mokyklą, o būdamas 10-ies įstoja į Michailo Botviniko šachmatų mokyklą pas trenerį Vladimirą Makogonovą. Vladimiras padėjo vystyti Kasparovui pozicinius įgūdžius ir išmokė jį žaisti Karo-Kanno gynybą (kuri paprastai prasideda pėstininkų ėjimais 1.e4 c6; 2.d4 d5)  ir Tartakoverio sistemos  Karalienės smukdytojos gambitą (pradžia 1. d4 d5; 2. c4 e6). Būsimasis pasaulio čempionas laimėjo jaunių čempionatą Tbilisyje 1976 metais būdamas vos 13-os. Tą patį padarė ir kitais metais.

Po dvejų metų jis dalyvavo turnyre didmeistriui Sokolskiui atminti Minske. Buvo pakviestas išimtinai, tačiau užėmė pirmą vietą ir tapo meistru. Vėliau mėgdavo sakydavo, kad šis laimėjimas buvo persilaužimas jo gyvenime ir kad tai jį įtikino pasirinkti šachmatus kaip karjerą. „Aš atsiminsiu Sokolskio memorialą iki tol, kol  gyvenu", rašė jis.

Jaunasis Kasparovas greit kilo FIDE (Pasaulinė Šachmatų Federacija) reitingų lentelėje. 1979 metais Didmeistrių turnyre Bania Lukoje ( Jugoslavija) jis dalyvavo per Rusijos Šachmatų Federacijos apsirikimą,  dar neturėdamas reikiamo reitingo. Tačiau sugebėjo laimėti šį aukštos klasės turnyrą, kuriame dalyvavo daug pajėgių šachmatininkų.

Po metų  jis taip pat  laimėjo Pasaulio jaunių čempionatą Dortmunde, Vakarų Vokietijoje. Vėliau tais metais jis debiutavo kaip atsarginis Tarybų Sąjungos rinktinės žaidėjas   šachmatų olimpiadoje La Vallettoje ( Malta) ir tapo didmeistriu.

Kova dėl Pasaulio čempiono sosto

Pirmasis Karpovo-Kasparovo mačas įvyko 1984-aisiais Maskvoje. Pagal reglamentą buvo žaidžiama iki 6 pergalių. Mačas truko rekordiškai ilgai, virš 5 mėnesių, 1984 m. rugsėjo 10 d. - 1985 m. vasario 15 dienomis. Buvo nutrauktas po 48 partijų, Karpovui pirmaujant 5:3 (40 partijų buvo pasibaigę lygiosiomis). Oficiali priežastis - grėsmė mačo dalyvių sveikatai. Tikroji priežastis nežinoma iki šiol. Tuo metu jaunesnis ir ištvermingesnis Kasparovas buvo laimėjęs dvi paskutines partijas, todėl buvo laikomas favoritu.

Antrasis mačas vyko 1985 m. rugsėjo 1 - lapkričio 10 dienomis Maskvoje. Pagal naująjį reglamentą turėjo būti žaidžiamos 24 partijos, esant lygiam rezultatui 12:12, tuometinis pasaulio čempionas Anatolijus Karpovas išsaugotų titulą.

Kasparovas laimėjo 13:11 ir, būdamas 22 metų, tapo jauniausiu visų laikų pasaulio čempionu.

Savo titulą nuo Karpovo jis apgynė dar 3 mačuose: 1986 m. Londone-Leningrade, 1987 m. Sevilijoje ir 1990 m. Niujorke-Lione.

2000 m. pralaimėjo mačą dėl pasaulio čempiono titulo Vladimirui Kramnikui. Susikauti dar sykį dėl karūnos nebeturėjo galimybės.

Kompiuterių epocha. ,,Deep Blue"

Kompiuterinė sistema, praminta „Deep Blue" (tamsiai mėlyna - angl.) buvo pirmoji mašina, laimėjusi šachmatų partiją prieš tuometinį pasaulio čempioną (Garį Kasparovą) žaidžiant pagal nustatytą laiką. Ši pirmoji kompiuterio pergalė įvyko 1996 m. vasario 10 d., ji yra viena žymiausių šachmatų partijų.

Vis dėlto Kasparovas laimėjo tris partijas ir lygiosiomis pabaigė kitas dvi, įveikdamas ,,Deep Blue" bendru rezultatu 4-2. Mačas baigėsi 1996-ų balandžio 17-ą.

Netrukus „Deep Blue"  buvo žymiai patobulinta (neoficialiai praminta „Deeper Blue" (tamsiau mėlyna - angl.) ir vėl žaidė prieš Kasparovą 1997 gegužę, dabar jau  laimėdama 6 rungtynių revanšą 3.5-2.5.

Taip ,,Deep Blue"  tapo pirma kompiuterine sistema, įveikusia tuometinį absoliutų čempioną.

„Būdamas žmogus, aš negalėjau per mačą ignoruoti daugelio blaškančių veiksnių, tuo tarpu mano oponentui dėl nieko nereikėjo jaudintis", - po pralaimėjimo teigė Garis.

Deep Blue kompiuterio charakteristika

Superkompiuterio pajėgumą lemią ypatingai pajėgi skaičiavimo galia.  Kompiuteris sugeba apskaičiuoti 200 000 000 (du šimtus milijonų) ėjimų per sekundę,  tuo tarpu Garis Kasparovas per tą laiką apmąsto vidutiniškai vieną ėjimą.

1997 birželį ,,Deep Blue" pačių galingiausių pasaulio kompiuterių reitinge buvo  259-as, tačiau tarp šachmatinių kompiuterių, be abejo, pajėgiausias.

Advanced Chess (pažengę šachmatai)

Žaisdami didmeistriai pasikliauja patirties ir intuicijos derinimu, sustiprintu analize ir apskaičiavimu. Kompiuteriai remiasi skaičiavimo galia ir didelėmis duomenų bazėmis su šachmatų žaidimo debiutais ir pabaigomis. Šiuo metu pastebima apytikrė pusiausvyra tarp šių veiksnių: geriausi kompiuteriai žaidžia maždaug taip pat stipriai kaip geriausi didmeistriai.

Advanced Chess (kartais vadinami Kentauro šachmatais) koncepcija yra vaizdingas žmogaus ir kompiuterio bendradarbiavimo pavyzdys, bylojantis apie tokio bendradarbiavimo privalumus ir trūkumus. Pagal Advanced Chess  taisykles du šachmatininkai žaidžia vienas su kitu, naudodamiesi kompiuteriu.  Pirmają tokį mačą Kasparovas suorganizavo ir žaidė Ispanijoje 1998 metais su Veselinu Topalovu.

Pasitraukimas iš didžiųjų šachmatų

Po devintą kartą laimėto prestižinio Linareso (Ispanija) turnyro  Kasparovas 2005 m. kovo 10-ąją paskelbė, kad jis traukiasi iš didžiųjų  šachmatų. Priežastis - motyvacijos žaisti šachmatais dingimas.

Kasparovas pareiškė, kad jis žais kai kuriuose greituosiuose šachmatų turnyruose savo  malonumui, tačiau ketina daugiau laiko skirti  knygų rašymui ir  dalyvavimui  politikoje (dabar jis yra vienas iš judėjimo „Kitokia Rusija" vadovų).

Kasparovas  tuokėsi tris kartus, o taip pat turi ir tris vaikus: su buvusia žmona Maša -  dukterį; su  buvusia sutuoktine Julija  - sūnų (skyrybos 2005-aisiais), o dabar Maskvoje gyvena su Daša, su kuria  taip pat turi vaiką.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Vytautas Landsbergis (6)    Tėvynės sąjunga (4)    Žmogaus teisės (18)    Pyktis (6)    Zodiako ženklai (88)    Partijos (41)    Elektroninės šiukšlės (10)    Aukštasis mokslas (13)    Dalia Grybauskaitė (16)    Meninė gimnastika (14)    Sportiniai šokiai (2)    Fizika (11)    Pagonybė (3)    Opijatai (13)    Ekologinis ūkis (2)    Biologija (222)    Metalinės muzikos grupės (8)    Visuotinė istorija (44)    Erich Fromm (5)    Mokėjimo kortelės (7)    Lotynų šokiai (5)    Kietieji diskai (17)    Gyvenimo džiaugsmas (2)    Katarai (2)    Sąmokslo teorijos (19)    Arkliai (12)    Šunys (67)    Liūtas (7)    Priklausomybė (3)    Vaizdo kortos (3)    Foje (3)    Pramoginiai šokiai (2)    Opel (4)    Politika (363)    Optinis ryšys (12)    Seimo rinkimai 2004 (3)    Interjero dizainas (13)    Motociklai (12)    Nekilnojamasis turtas (22)    Tibetas (10)    BTV (3)    Mazda (2)    Aerobika (3)    Kalbos kultūra (39)    Toyota (2)    Konditerija (10)    Stilius (86)    Dektinė (2)    Vynas (16)    Savižudybė (12)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!