LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Sveika šypsena
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-10-01
SHAPE 2008 spalis, "Gražios šypsenos link", "Ką gali estetinis plombavimas"

Specialistai vieningai tvirtina, kad dantis reikia valytis bent po dvi minutes du kartus per dieną.

Jeigu trokšti gražesnės šypsenos, tačiau gamta ja neapdovanojo, gal reikėtų pasinaudoti šiuolaikinės medicinos galimybėmis? Šiais laikais galima pataisyti praktiškai bet kokius dantų ir sąkandžio defektus.

Jeigu tavo šypsena žavi, puikiausias makiažas ar šukuosena neprilygs jos poveikiui aplinkiniams. Kad šypsena juos pakerėtų, dantys nebūtinai turi būti idealiai balti ir lygūs. Tačiau jei bijai išsišiepti, nes kompleksuoji dėl išsikišusių pageltusių dantų, vertėtų susimąstyti.

Be to, specialistai pastebi, kad gražūs dantys apskritai byloja apie gerą tavo fizinę būklę — dantenų ligos neretai susijusios su diabetu, osteoporoze, širdies ir kraujagyslių sistemos bei kitomis rimtomis ligomis.

Kad dantenos būtų sveikos, o šypsena - kaip ekrano žvaigždės, galbūt padės atsakymai į šešis dažnai pasitaikančius klausimus apie burnos higieną.

Kodėl nudiegia dantis valgant ar geriant ką nors karšto arba šalto?

Dažniausiai pasitaikanti dantų jautrumo priežastis - dentino pažeidimai.

Ši kieta medžiaga, esanti tuoj po dantį saugančio emalio sluoksniu, turi tūkstančius plonyčių kanalėlių, kurie signalus apie karštį ar šaltį perduoda pulpai- danties nerviniam centrui (saldūs, kartūs bei labai rūgštūs produktai taip pat gali sukelti dantų skausmą).

Jei dantis šveiti labai smarkiai, naudoji dantų šepetėlį kietais šereliais, emalis laikui bėgant gali susidėvėti. Taigi vertėtų nepersistengti valant ir pereiti prie minkšto dantų šepetėlio. Galima naudoti ir jautrumą mažinančią dantų pastą, kurios sudėtyje yra kalio nitrato. Tokios pastos galima įsigyti vaistinėse. Išsivalius ja dantis, ploną pastos sluoksnį galima palikti ant skaudamų dantų nakčiai, ir diegimas po paros ar dviejų turėtų sumažėti. Jeigu skausmai tebesitęsia ar dantį diegia ilgiau nei minutę, reikėtų apsilankyti pas odontologą. Galbūt kaltas ėduonis, apmiręs nervas ar kitokie danties pažeidimai. Kad sumažėtų danties jautrumas, gali prireikti gydymo, pavyzdžiui, depulpuoti jo šaknį (t.y. ištraukti nervą ir šaknį užplombuoti).

Mano priekiniai dantys ryškiai gelsvi. Kaip būtų paprasčiausia juos kuo greičiau nubalinti?

Yra nemažai balinamųjų dantų pastų, tačiau kai kurie stomatologai nepataria jų naudoti. Paprastai jos turi abrazyvinių medžiagų, kurios gerai nuvalo apnašas, bet kartu ir braižo emalį, tad, ilgai naudojant tokią pastą, dantys gali tapti jautresni. Be to, balinančios pastos ar kitos tam skirtos pirktinės priemonės dantų spalvą pagerina nestipriai - maždaug vienu tonu, o dėmes jos šalina tik nuo viršutinio danties sluoksnio, nors šių gali būti ir giliau.

Žodžiu, rimtai nusiteikus pagerinti dantų spalvą, prireiks dantų balinimo procedūros. Ji pašalina ir dėmes, ir pastebimai (iki 12 tonų) pakeičia visų dantų spalvą, nes naudojama veiksminga veiklioji medžiaga - koncentruotas vandenilio ar karbamido peroksidas. Pasiryžus šiai procedūrai, galima rinktis iš dviejų būdų:

  1. Dantų balinimas klinikoje. Taip pasiekiamas greičiausias rezultatas. Dėl klinikoje naudojamo lazerio ar kito ryškios šviesos šaltinio bei karščio balinamosios medžiagos poveikis pasireiškia jau po valandos. Tačiau jeigu dantys tamsoki — o lietuvių jie dažnai tokie - procedūrą po kurio laiko teks kartoti. Kelias dienas po procedūros dantys gali būti jautresni, taip pat tikėtini nemalonūs pojūčiai, susiję su dantenomis. Tiesa, nemalonius pojūčius gali sumažinti speciali dantų jautrumą mažinanti pasta. Parą po procedūros negalima vartoti produktų su maistiniais dažikliais (gerti kavos, arbatos, vaisvandenių ir pan.), o vėliau galima valgyti ir gerti viską. Procedūros kaina svyruoja apie 800 Lt, jei pakanka vieno seanso.
  2. Dantų balinimas namuose kapomis. Odontologijos kabinete   pagal   žmogaus   dantų   atspaudą pagaminamos specialios kapos. Jas kas vakarą reikia užpildyti specialia balinamąja medžiaga ir 110 naktų iš eilės dėtis į burną prieš miegą, o išsiimti po 4—6 vai. Tiesa, jeigu kokią naktį neturėsi galimybės to padaryti, nieko bloga nenutiks. Per tas dienas, kai dantys balinami, taip pat negalima vartoti maisto su dažikliais. Be to, dantys turi būti tvarkingi - jeigu jie nudilę, nuo balinamosios medžiagos poveikio gali tapti jautrūs. Visos procedūros kaina — apie 600 Lt. Po kurio laiko, kai vėl norėsis dantis balinti, bus galima naudoti tas pačias kapas ir kainuos tik balinamoji medžiaga.

Abu dantų balinimo būdai yra vienodai efektyvūs. Seniau kartais pasigirsdavo nuomonė, kad dantų balinimas jiems kenkia, bet ji nepasitvirtino. Tačiau kai kam ši procedūra netinka — išbąla tik gyvi dantys, o negyvieji ir plombinės medžiagos lieka senosios spalvos. Gražiu rezultatu galima džiaugtis pusmetį, vėliau reikia apsilankyti pas specialistą, kad atliktų burnos higienos procedūrą— nuvalytų susidariusias apnašas. Blogiau, jeigu rūkai arba geri labai daug kavos, arbatos - tuomet apnašų valymo ir pakartotinio dantų balinimo prireikia dažniau.

  • Šepetėlis nusmailinta viršūnėle tiks mažai burnai, lengvai pasieks krūminius dantis. 45 laipsnių kampu besisukiojanti šepetėlio galvutė padeda patekti prie pat dantenų.
  • Šepetėlis lanksčiais šereliais ypač naudingas, jei dantys smulkūs.
  • Šepetėlis su liežuvio valikliu padeda, kai iš burnos sklinda blogas kvapas.

Kad ir kokį šepetėlį pasirinktum, atkreipk dėmesį į tai, kad jis būtų minkštas. Kartais manoma, kad kietas šepetėlis geriau nuvalys dantis, tačiau jis geriau nuvalo tik lygų paviršių, o ne tarpdančius. Be to, kietas šepetėlis gali nugremžti dantų emalį, traumuoti dantenas.


Pataria specialistas

Gydytoja odontologė
Gina Valančienė

Ką  gali estetinis plombavimas?

Vis dažniau odontologijos klinikose siūlomas ne tik paprastas, bet ir estetinis dantų plombavimas. Juo galima užgydyti ir paprasčiausią ėduonį. Tik, kitaip nei paprasto plombavimo atveju, dantis bus plombuojamas keliais sluoksniais, stengiantis pakartoti visus jo audinius, vageles ir įlinkimus. Juk seniau dėtos plokščios, be iškilimų plombos kartais būdavo kaltos dėl to, kad pažemėdavo žmogaus sąkandis ir sveikieji dantys be reikalo nudildavo. Žodžiu, estetinis plombavimas dantukui naudingesnis, tačiau - natūralu - trunka ilgiau ir kainuoja brangiau.

Be to, kai kuriais atvejais estetiniu plombavimu galima be didelio vargo pataisyti įgytus ar įgimtus dantų defektus: atkurti nuskilusią danties dalį, padailinti kreivus, netaisyklingai išdygusius priekinius dantis, paslėpti tarp priekinių dantų esantį tarpą ar pan.

Kaip minėta, kartais estetinis plombavimas padeda ir tais atvejais, kuriais seniau pagelbėdavo vien protezavimas arba vadinamieji breketai. Tiesa, jeigu sąkandis labai netaisyklingas, ir šiais laikais geriau kreiptis į ortodontą. Taip pat ortodonto paslaugos rekomenduojamos tuomet, kai pacientui dar nėra 18 m., jo dantys sveiki, bet kreivi.

Vieno priekinio danties estetinis plombavimas patikimame stomatologijos kabinete kainuoja 400-900 Lt, krūminio  200-400 Lt.

Kai buvau paauglė, nešiojau vadinamuosius breketus. Dabar tarp mano viršutinių dantų atsirado tarpas. Kodėl? Negi vėl teks„puoštis" geležimis?

Visai normalu, kad dantys metams bėgant šiek tiek pasislenka į šalis. Taip dažniau nutinka moterims, perkopusioms per trisdešimt (o kartais — vos per dvidešimt), kurios paauglystėje nešiojo dantų plokšteles ar dantų lyginamąjį lanką (dar vadinamą kabėmis, breketais).

Gera naujiena ta, kad dabar padėčiai pataisyti nebūtina iš naujo nešioti panašios plokštelės. Estetinio plombavimo specialistas priekinius dantis gali „aprengti" taip, kad tarpo neliks. Tam dažnai pakanka vienos dienos, tiesa, procedūra trunka kelias valandas. Jeigu nenori, kad viskas būtų sutvarkyta naudojant prie danties lipdomas papildomas medžiagas, taip pat jeigu tarpdantė tokia didelė, kad pakoreguoti viršutiniai dantys atrodytų nenatūraliai dideli, galima griebtis ir lyginamojo lanko, kuris palengva koreguos dantų padėtį. Beje, šiais laikais jų būna ir baltų ar skaidrių, tai yra beveik nematomų, ypač tinkamų toms, kurios kompleksuoja dėl „geležinės" šypsenos. Tik tos plastikinės ar keraminės kabės yra brangesnės už metalines. Šiaip ar taip, tokiu atveju reikės nuolat vaikščioti pas odontologą, kad koreguotų kabes pagal pasikeitusią dantų padėtį. Taip pat kai ką erzina kabių priežiūra. Pažanga paprastai pastebima jau po kelių savaičių jų nešiojimo, bet visiškas dantų ištiesinimas gali užtrukti ir keletą metų. Kabių bei gydymo kaina labai priklauso ir nuo pasirinktos gydymo įstaigos, ir nuo atvejo sudėtingumo, bet labai apytikriai galima pasakyti, jog viso gydymo kaina svyruoja apie 5000 Lt.

Kodėl valantis dantis kraujuoja dantenos?
Raudonos, jautrios, pabrinkusios ir kraujuojačios dantenos - pirmieji dantenų uždegimo gingivito požymiai. Ši labai paplitusi dantenų liga atsiranda dėl dantų akmenų — kibaus bespalvio bakterijų sluoksnio, nuolat besiformuojančio ant dantų. Jei dantų akmenys reguliariai nepašalinami, bakterijos gali suerzinti dantenas ir sukelti jų uždegimą.

Gingivitas daugeliu atvejų praeina per 1-2 savaites, tiesiog pašalinus apnašas ir toliau tinkamai laikantis burnos higienos. Nors naujo tyrimo, publikuoto „Periodontologijos žurnale" (.Journal of Periodmttology'), duomenys byloja, kad reguliariai valant dantis ir naudojantis tarpdančių siūlu vos per dvi savaites gingivito simptomai sumažėja maždaug 40 proc. vis dėlto svarbu, kad dantų akmenis pašalintų specialistas.

Apskritai profesionalią burnos higienos procedūrą ir toms, kurios nesiskundžia dantenų būkle, rekomenduojama atlikti kas pusmetį, mat akmenys skatina ir ėduonies atsiradimą. Visa procedūra trunka apie pusvalandį, kainuoja vidutiniškai 150-250 Lt. Dabar šis procesas, kitaip nei prieš kelerius ar keliolika metų, nebėra labai skausmingas ar nemalonus.

Turiu įtarimų, kad iš mano burnos sklinda nemalonus kvapas. Kas pataisytų padėtį?

Blogas burnos kvapas, dar vadinamas halitoze, beveik visada kyla dėl sulfanilamido dujų (kurios primena pūvančių kiaušinių išskiriamas medžiagas) pertekliaus burnos ertmėje. Šias dujas gamina bakterijos, besikaupiančios liežuvio galinėje dalyje. Kad blogo kvapo neliktų, pakaktų mechaniškai pavalyti ant liežuvio esančias balkšvas apnašas - dauguma deguonies paveiktų bakterijų žus.

Kad pašalintum šias bakterijų sankaupas, naudok ne dantų šepetėlį, o šepetėlį su specialiu liežuviui skirtu valikliu ar specialų liežuvio grandiklį. San Paulo universitete (Brazilija) atliktas tyrimas parodė, kad specialaus liežuvio valiklio poveikis šiuo atveju 30 proc. didesnis nei dantų šepetėlio.
Kitas kovos su šiomis bakterijomis būdas - paprašyti stomatologo, kad rekomenduotų burnai skalauti skirtą bakterijas neutralizuojančią priemonę (jos sudėtyje turėtų būti cinko dalelių). Jeigu dantis bei liežuvį valai reguliariai, naudoji tarpdančių siūlą, bet vis dar negali išsiversti be kvapnios kramtomosios gumos, vertėtų pasitarti su bendrosios praktikos gydytoju. Mat maždaug 20 proc. atvejų dėl blogo burnos kvapo kaltos būna skrandžio ar sinusų ligos.

Man išlūžo beveik visas apatinis iltinis dantis. Ar būtinas protezavimas?

Jeigu likusi danties šaknis sveika (jos kanalai gali būti plombuoti), kartais padedant estetiniam plombavimui įmanoma restauruoti visą dantį. Tai dar vadinama danties priauginimu. Tačiau jeigu danties šaknis silpnoka ir specialistas mato, kad restauruotas dantis telaikytų metus kitus, prireiks protezavimo. Estetinio plombavimo metu pašalinama pažeista danties dalis, o protezuojant neretai prireikia nušlifuoti nemažą išlikusio sveiko danties dalį. Būna atvejų, kai danties neįmanoma ne tik priauginti, bet ir protezuoti. Tada galima atlikti jo implantavimą. Žodžiu, reikėtų pasirodyti specialistui, kuris ir patars, koks gydymas įmanomas ir geriausiai tinkamas konkrečiu atveju

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Logistika (12)    Emo (10)    Sveikinimai Naujųjų metų proga (5)    Šokiai (56)    Laikrodžiai (3)    Seimo Pirmininkas (2)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Knygos (23)    Baikeriai (8)    Viešieji ryšiai (20)    Trys karaliai (5)    Ožiaragis (7)    Erich Fromm (5)    Atleidimo svarba (2)    Vampyrai (9)    Valstiečių sąjunga (2)    Jautis (2)    Barai (7)    Sportiniai šokiai (2)    Gaisrininkai (7)    Proza (157)    Atsiprašymas (3)    Išpažintis (16)    Pasakos (60)    Gintaras Beresnevičius (26)    Kalėdos (12)    TELE-2 (7)    Kazimiera Prunskienė (13)    Konditerija (10)    Stalo žaidimai (7)    Fizika (11)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Klonavimas (10)    Biologija (222)    Kompiuterių virusai (52)    Civilinė sauga (7)    Lietuvoje (5)    Poetai (11)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Katės (33)    Foje (3)    Wing Tsun (14)    Vartotojai (29)    Aerobika (3)    Drakonai (36)    Interjero dizainas (13)    Subkultūros (99)    Švedija (9)    Vaizdo kortos (3)    Grožio salonai (6)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!