LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Žydai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-12-19
Chanuka - suspindėjusios šviesos stebuklas
Š.m. gruodžio mėn. 16-23 d. švenčiama viena svarbiausių žydų kalendoriaus šventė - Chanuką. Norint pajusti šio šviesaus įvykio nuostabią paslaptį, būtina įsigilinti į jo istoriją ir išnagrinėti pagrindinius šventimo aspektus.

"Kas yra Chanuką? Kislevo mėnesio 25 dieną prasideda aštuonios Chanukos dienos. Chanuką - tai šventė, kuria pažymima tai, kuomet graikai įžengė į Šventyklą ir išniekino visą aliejų, tai vėliau, kada Chasmonėjų namas juos nugalėjo, ir ieškojo aliejaus, kad uždegtų Menorą (Šventyklos aliejinė lempa), ir rado tik vieną indelį, kuriame aliejaus buvo tik vienai dienai, - įvyko stebuklas, nes aliejus degė visas aštuonias dienas (būtent tiek, kiek reikia pagaminti naują). Kitais metais šios dienos buvo paskelbtos šventėmis, kurių metu buvo skaitomi,s padėkos maldos ir Psalmės, garbinančios Dievą" (Talmudas, Traktatas Šabatas, 21)

Pats žodis "Chanuką" reiškia "įkurtuves"; kaip šventės pavadinimas "įkurtuvės Šventykloje". Tačiau šis žodis taip pat susijęs su kitais iškilmingo minėjimo aspektais — karo pergale, tautinės savimonės atgimimu ir išsilaisvinimu iš graikų įtakos. Aštuonerių dienų Chanukos šventė į žydų kalendorių buvo įtraukta 165 m. prieš m.e., sugrąžinus pamaldas Jeruzalės Šventykloje, kurią buvo užgrobęs ir atėmęs iš judėjų Graikijos ir Sirijos valdovas Antiochas IV Epifanas 170 m. prieš m.e. 165 m. p.m.e. Judas Makabėjas nugalėjo Antiocho kariuomenę ir išvadavo Jeruzalę. Jis iš naujo pašventino Šventyklą. Šventyklos pašventinimo apeigos truko 8 dienas. Tai pirmoji grynai istorinio pobūdžio šventė, kuri nebuvo nustatyta Penkiaknygėje.

Minėdami stebuklą, įvykusį šventinant Šventyklą, mes uždegam Chanukos žvakes, ir tai yra pagrindinis apeigos akcentas, todėl Chanuką kartais vadinama "ugnies švente". Aštuonerias dienas sinagogose skaitoma malda "Alei" (šlovinimo malda) ir kas vakarą uždegama ypatinga aštuonžvakė žvakidė-chanukija.Šiomis dienomis tradiciškai valgomi aliejuje kepti patiekalai

Chanukos istorija - jau seniai susiliejo į vieną visumą su pačios žydų tautos istorija, todėl, kas benutiktų, šiomis dienomis mes visi renkamės prie chanukos žvakidžių tam, kad eilinį kartą pašlovintume "stebuklą" ir mūsų tautos dvasins stiprybę.

Nuoširdžiai sveikiname Chanukos švenčių proga. Tegul Chanukos šviesa sušildo kiekvieną mūsų ir Chanukos stebuklas telydi visus metus!

Kviečiame visus apsilankyti Vilniaus Taharot Ha Kodeš Choralinėje sinagogoje (Pylimo g. 39, Vilnius), 2006 m. gruodžio 21 d., 16 val.

Lietuvos žydų bendruomenės
ir Lietuvos žydų religinės bendrijos pirmininkas dr. Simonas Alperavičius
Vyriausiasis Lietuvos ir Vilniaus rabinas Chaim Burshtein

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Krašto apsauga (27)    Klubai (5)    Interneto komentarai (2)    Nešiojami kompiuteriai (12)    Bildukai (3)    Ištikimybė (4)    Auklėjimas (7)    Erotiniai šokiai (23)    Rinkimai (23)    Religija ir tikėjimai (315)    Jautis (2)    Tiškevičiai (18)    Lotynų kalba (11)    Mokslininkai (2)    Prokuratūra (4)    Sony Ericcson (40)    Hobi (106)    Atviras kodas (23)    TELE-2 (7)    Vaiko sveikata (8)    Pagalba ir prevencija (124)    Kandidatai į prezidentus (5)    Atleidimo svarba (2)    Opijatai (13)    Baikeriai (8)    Mokyklos (22)    Parašiutizmas (15)    Vaizdo kortos (3)    Aikido (14)    Romas (3)    Internetas (184)    Priklausomybė (3)    Bankinės technologijos (11)    Vaistai (15)    Pankai (6)    Meninė gimnastika (14)    Katalikybė (49)    Ekonomika (5)    Škotų aviganis (3)    Mama ir vaikas (48)    Arbata (10)    Žmogaus teisės (18)    Mityba (43)    Moters diena (4)    Džiazo muzikos grupės (11)    Kaziuko mugė (3)    Fantastika (21)    Grožio salonai (6)    Išpažintis (16)    Avalynė (7)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!