LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Interjero dizainas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2005-12-23
Prastai parinktos spalvos slegia

Remontas daugeliui naujakurių sukelia ilgalaikius rūpesčius.

Kartais jis gali tapti ir psichikos negalavimų priežastimi. Specialistų teigimu, netinkamai parinktos interjero spalvos veikia žmogaus nuotaiką, naujieji namai tampa nebemieli, o kartais sienų ar baldų spalvos gali sukelti buto šeimininkui net depresiją ar klaustrofobiją.

Tokį poveikį gali turėti ne tik nederančiomis spalvomis išdažytos sienos, bet ir stambesni interjero aksesuarai - baldai, užuolaidos, gobelenai. Nors nėra konkrečių įrodymų, koks yra vienos ar kitos spalvos poveikis, spalvotyros specialistai aiškina, kad mėlyna spalva šaldo, persikinė - šildo ir sukuria jaukumą, balta skaidrina nuotaiką, o juoda užtraukia neigiamas mintis. Slegiančiai veikia ne tik tamsios, bet ir ryškios spalvos, nenatūralūs jų deriniai. Pavyzdžiui, manoma, kad violetine bei geltona spalvomis išdažytoje patalpoje uždarytas žmogus sveiko proto netektų maždaug po savaitės.

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis neneigė, kad spalvos turi tiesioginį poveikį žmogaus nuotaikai. „Vargu, ar niūrios spalvos gali ką nors pralinksminti. Jeigu spalva slegia, reikėtų sienas iškart perdažyti, nes prie spalvos priprasti yra neįmanoma. Slegiančioje aplinkoje žmogus tiesiog nesugebės pailsėti", - aiškino psichiatras.

Klaipėdos dizaino centro interjero dizaineris Alvydas Klimas dienraščiui teigė, kad spalvų poveikis žmogui grįstas vien hipotezėmis, ir tokia spalvų žala žmogaus sveikatai nėra visiškai įrodyta. „Viskas priklauso nuo žmogaus psichikos jautrumo. Juk maistą taip pat renkamės skirtingai, pagal individualų skonį", - įsitikinęs interjero dizaineris.

A.Klimas pripažino, kad tinkamiausios - natūralios spalvos. „Pavasario ar rudens spalvų interjeras visada darnus. Šios spalvos - malonios akiai. Suerzinti žmogų gali nenatūralios, cheminės kilmės spalvos - pavyzdžiui, fluoresceno, perdėm intensyvios", - sakė jis.

Dizaineris teigė, kad po kurio laiko žmogaus akys pripranta prie naujojo interjero spalvų. „Tačiau jeigu žmogus negali naujoje aplinkoje normaliai gyventi, sienas reikia perdažyti", - patarė Klaipėdos dizaino centro darbuotojas.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Žuvininkystė (2)    Vilniaus bendruomenės (4)    Vitaminai (2)    Krišnaizmas (3)    Švedija (9)    Turizmas (151)    Kanapės (15)    Žmonės (241)    Prezidento rinkimai 2009 (12)    Išpažintis (16)    Tadas Blinda (10)    Skandalai (476)    Tėvynės sąjunga (4)    Mistika (9)    Škotų aviganis (3)    Brendis (6)    Viktor Uspaskich (61)    Filmai (91)    Astronomija (46)    Kinas (193)    Simbolika (2)    Interneto tinklai (4)    Informaciniai karai (11)    Politikai (183)    Sekimas ir privatumas (12)    Kazimiera Prunskienė (13)    Matematika (2)    Prezidento rinkimai (6)    Saugus internetas (11)    Laivyba (17)    Grožio salonai (6)    Valdas Adamkus (11)    Jausmai (27)    Dieta (33)    Masonai (7)    Foje (3)    Dalia Grybauskaitė (16)    „Lietuvos” kino teatras (13)    Anglų kalba (35)    Filosofija (326)    Žemgrobiai (6)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Spiritizmas (4)    Interneto dienoraščiai (2)    Moters diena (4)    Kitos šventės (7)    Darbo partija (4)    Trys karaliai (5)    Aviacija (38)    Auklės (3)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!