LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Lieknėjimo būdai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2005-05-01
Nuolatinis lieknėjimas – mada, gyvenimo būdas ar „auka vardan grožio“?

Kaip skleidžiasi pavasariniai žiedai, taip skleidžiasi ir žmogus, atverdamas visą savo grožį. Natūralų ar dirbtiną, trapų ir agresyvų, subtilų ir arogantišką. Kas yra grožio etalonas yra tik sociumo arba kitaip visuomenės tam tikros kartos daugumos pripažinti kriterijai. Taigi, norime pirmiausia patikti aplinkiniams ir gauti jų įvertinimą bei pripažinimą ar visgi siekiame patikti pačiam sau? Bet kokiu atveju pavasaris tai tas metas, kai dažniau sveriames, žvelgiame į veidrodį ir norime atrodyti gražiai. Griebiamės įvairių lieknėjimo priemonių, siekdami greito rezultato.

Mums siūloma daugybė įvairių dietų: kopūstų, baltymų, gyvenamąjį regioną atitinkančios dietos ir t.t. Beveik pusė 25 – 35 metų amžiaus moterys nuolatos laikosi kokios nors dietos, bet rezultatais nebūna patenkintos. Pavyzdžiui, jeigu jūs apsiribosite, maisto produktais duodančiais tik 1000 kalorijų per parą, didės potraukis cukrui (nes smegenys negaus pakankamo kiekio joms būtino kuro – gliukozės. Be to, staiga pradėjęs gauti mažiau, negu jam reikia, kalorijų organizmas į tai reaguos kaip į badą, dėl to sulėtės medžiagų apykaita (organizmas stengsis taupyti energijos atsargas). Kai liausitės laikytis dietos, - o tai būtinai atsitiks, nes tokia griežta dieta neleis jums normaliai gyventi ir dirbti, - ir vėl pradėsite maitintis tai kaip anksčiau, dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos prarastus kilogramus labai greitai atgausite.

Sveika mityba geriau už bet kokią dietą!!!

Daug geresnis kelias yra ne laikytis dietos, bet pasirinkti tinkamą maistą. Iš karto neatsisakykite visų savo mėgstamų valgių, nes tai jus prislėgtų ir jūs neištvėrę vėl prisivalgytumėte. Mitybos įpročius keiskite pamažu, kad organizmui būtų lengviau prisitaikyti. Priklausomybė nuo cukraus būna labai stipri ir gali prireikti mėnesio, kol pripratinsite organizmą prie kitokių produktų.

Taigi galime daryti išvadą, kad sumažinę kalorijų kiekį ir valgydami tik tiek, kiek mums reikia, bet ne daugiau, pasirinksime geriausią lieknėjimo būdą. Turime mažinti kalorijų, bet gauti visą organizmui reikiamą maistinių medžiagų kiekį. Viskas ką valgome, turi turėti daug vitaminų ir mineralų. Rafinuotas, saldus ir riebus maistas į siūlomą racioną nepatenka. Deja, dažnai naudingi ir ne naudingi komponentai būna kartu. Pavyzdžiui, šokoladas, turi naudingų medžiagų, tačiau kartu daug cukraus ir riebalų.

Kalorijų perteklius senėjimą spartina ir gyvenimą trumpina dėl kelių priežasčių. Pirmiausia kuo daugiau maisto suvalgome, tuo daugiau jo turi būti suskaidoma medžiagų ir energijos apykaitos procese. Vadinasi, ląstelės sudegina daugiau deguonies ir susidaro daugiau laisvųjų radikalų. Jeigu žmogus nedirba fizinio darbo ir nesimankština, energijos perteklius susikaupia organizme riebalais. Pradeda augti svoris, netgi nutunkama, didėja rizika susirgti išeminės širdies liga. Jei organizmas gauna per daug cukraus, didėja pavojus susirgti cukriniu diabetu, kartu ir išemine širdies liga. Taigi nuolatos persivalgantys žmonės turi daugiau šansų sirgti degeneracinėmis ligomis ir greičiau pasenti. 

Daugybė gydytojų iki šiol laikosi nuomonės, kad pakanka subalansuoti valgiaraštį ir aprūpinsime organizmą visomis reikalingomis maistingosiomis medžiagomis. Vakarų pasaulyje tik apie 5 proc. žmonių valgo sveiką, gerai suderintą maistą. Dauguma valgo paskubomis, jų valgiaraštyje vyrauja patiekalai iš pusgaminių, kuriuose nėra užtektinai maistingųjų medžiagų.

Dauguma mūsų pasikliauname šviežiais vaisiais ir daržovėmis, tikėdami, kad daug jų valgydami aprūpinsime organizmą vitaminais ir mineralais. Nesakau, kad nereikia jų valgyti, tačiau privalome žinoti, kad dėl pesticidų ir herbicidų vartojimo, ilgo vaisių ir daržovių laikymo sandėliuose ir kitų priežasčių šiuolaikiniai „švieži“ vaisiai ir daržovės maistingųjų medžiagų turi daug mažiau, negu mes tikimės.

Pavyzdžiui, visai tikėtina, kad suvalgę špinatų patiekalą, vietoj 158 mg geležies, kuriuos turėtume teoriškai gauti, praktiškai gausime vos 0,1 mg. Tai labai priklauso nuo to, kur špinatai buvo užauginti. Savaitę palaikius apelsinus sandėlyje, vitamino C kiekis juose gali sumažėti per pusę.

Grūdinių kultūrų vitaminingumas ir mineralų kiekis juose labai priklauso nuo perdirbimo būdo. Pavyzdžiui, baltuose kvietiniuose miltuose cinko ir chromo yra 80 proc. mažiau negu kviečių grūduose.

Viena išeičių yra papildomas vitaminų ir mineralų vartojimas. Jeigu yra galimybė, siūlome pirkti sveikus produktus, papildomai vartoti vitaminus, mineralus ir organizmui gyvybiškai būtinus riebalus bei atitinkamai parinktas augalus.

Sveikos mitybos principai paprasti:

  • Rūpestingai rinkitės maistą. Norėdami sveikai maitintis turėsite tam skirti laiko ir pastangų. Teks tapti „maistingumo ekspertu“ – skaityti etiketes ir domėtis valgių sudedamosiomis dalims. Stenkitės, kad kiekvienas kąsnis būtų kuo naudingesnis. Valgykite natūralius produktus. Kuo daugiau produktas perdirbtas, tuo mažiau jame likę vitaminų, maistingųjų medžiagų, tuo daugiau jame druskos ir įvairiausių cheminių priedų.
  • Skaičiuoti ir užrašinėti kalorijų nereikia – tiesiog nepersivalgykite ir venkite saldaus ir riebaus maisto. Ne visis kalorijos yra vienodos. 100 kalorijų gautų iš braškių jokiais būdais neprilygsta 100 traškučių kalorijų. Jūsų lėkštėje daugiausiai turi būti produktų su „maistingosiomis“ kalorijomis.
  • Nepraleiskite pusryčių, pietų, vakarienės. Sena gera taisyklė: valgykite mažai, bet dažnai. Neleiskite savo organizmui badauti.
  • Angliavandeniai (pamatinė sveikatos piramidės grupė) – pagrindinis energijos šaltinis. Košė, duona, bulvės, turi daugybę vitaminų ir mineralinių medžiagų. Grūdus geriausiai rinktis kuo mažiau apdorotus: baltus ryžius pakeisti rudais, košes rinktis su sėlenomis, baltą duoną, kurioje mažai likę vertingų medžiagų, pakeisti rugine. Iš angliavandenių organizmas greitai gauna taip jam reikalingos energijos, nes juos lengvai skaido virškinimo trakte.
  • Cukraus kiekį reikia kontroliuoti. Tai nereiškia, kad kavą turite gerti be cukraus. Pavojingiausiais yra „paslėptas“ cukrus – pyragaičiai, tortai, saldūs gėrimai. Vienas kitas saldainis nepakenks, tačiau geriau saldumynus palikite ypatingesnėmis progomis.
  • Vienas sveikos mitybos principų – įvairumas. Maistas, turi būti įvairus, maisto produktus reikia rinktis kasdien iš visų maisto produktų grupės. Taip organizmas gaus ir gyvūninių, ir augalinių maisto produktų.
  • Vanduo neminimas sveikos mitybos piramidėje, tačiau tai yra svarbiausiais maisto produktas. Per dieną sveikas žmogus turėtų išgerti apie 2 litrus vandens.
  • Ir pagaliau sportas. Nereguliari mankšta – veltui sugaištas laikas. Geriausia sportuoti trumpiau ir mažiau intensyviai, bet reguliariai.
  • Stenkitės laikytis sveikos mitybos piramidės reikalavimų. Bet nebūtina tikrai to daryti „maniakiškai“. Sveikos mitybos piramidė skirta visam gyvenimui, skirtingai nuo dietų iš žurnalo viršelio „ Numesk 10 kg per dvi savaites“. (o kas toliau, kai baigsis tos dvi savaitės?). neįmanoma visą gyvenimą skaičiuoti porcijų ir normų.
  • Jei nuolatos persivalgote, atsikratykite šio įpročio. Maistą dėkite į mažas lėkštutes, nevalgykite, kai jaučiatės sotūs.
  • Valgykite tik tada, kai jaučiate alkį. Nemaišykite alkio beverčiais produktais, pavyzdžiui spurgomis, nes jos duos tik kalorijų, o ne maistingųjų medžiagų ir greitai vėl jausitės alkani. Geros kokybės baltymai alkį numalšina ilgesniam laikui. Daugiau negu 85 proc. mūsų mitybos raciono sudaro vos 19 produktų. Todėl būtina paįvairinti savo stalą. Kuo įvairesnius produktus valgysite, tuo daugiau įvairių maistingųjų medžiagų gaus organizmas.  Progai pasitaikius galite pasmaguriauti, bet tegul tai nevirsta kasdienybe. 40 proc. jūsų suvalgomo maisto turėtų būti vidinę organizmo terpę šarminantys produktai – vaisiai, daržovės, grūdai, soros. Jie mažina degeneracinių ligų riziką. Sveikatai kenkia ir senėjimą spartina ant atviros ugnies kepti ir apskrudę bei rūkyti valgiai, nes juose gausu laisvųjų radikalų. Mažiau valgykite riebių pieno produktų. Sezamų sėklose kalcio yra daugiau negu piene.
  • Būtinai valgykite pusryčius. Puikūs pusryčių patiekalai  - virtas kiaušinis su rupių miltų skrebučiu (baltymai gana gerai numalšina alkį), jogurtas su gyvosiomis bakterijomis (atkuria organizmo terpės šarmingumą), kruopų košė ( padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje). Jeigu vis dėlto norite užkąsti tarp valgių, geriausiai tiks obuolys, bananas, keletas vynuogių, neriebus jogurtas su vaisiais, razinomis ar grūdų dribsniais. Vietoj šokolado daug naudingiau kramtyti razinas, džiovintus abrikosus. Taip pat tinka iš įvairių sėklų pagamintų batonėlių, kuriuose nėra hidrantų riebalų, arba krekerių.  Nesūdykite patiekalų daug natrio turinčia valgomąją druska. Venkite bulvių traškučių ir kitų labai sūrių valgių. Jie traukia iš audinių vandenį, dėl to sausėja ir anksti pradeda raukšlėtis oda, didėja kraujospūdis, praranda elastingumą kraujagyslių sienelės.  Vartokite kuo mažiau cukraus, jis labai spartina senėjimo procesus. Bet koks cukraus perteklius, kuris pateks į jūsų organizmą ir nebus sudegintas dirbant fizinį darbą, pavirs riebalais ir gadins ne tik jūsų sveikatą, bet ir kūno linijas. Mažiau vartokite „baltųjų produktų“ – baltos duonos, pyrago, sausainių, makaronų.
  • Venkite kofeino. Jis apsunkina kepenų veiklą – gali atsirasti virškinimo sutrikimų, galvos skausmų, nuovargis, juodi ratilai po akimis, pakilti kraujospūdis. Nesaikingai vartojant kofeiną didėja osteoporozės rizika, nes iš kaulo audinio pasišalina daugiau kalcio.  Maistą labai gerai sukramtykite, kad organizmas galėtų gerai jį suvirškinti ir pasisavinti.  Kai tik įmanoma, atsisakykite pusgaminių, greito maisto restoranuose ruošiamų ir konservuotų valgių. Geriausia maistą yra virti, troškinti, kepti ant grotelių arba virti garuose. Verdant garuose produktuose išlieka daigiau vitaminų ir mineralų.  Kasdien suvalgykite bent du kokius nors vaisius. Kad organizmui netrūktų ląstelienos, valgykite nevirtų vaisių ir daržovių, riešutų, avižų, sėmenų.
  • Geriausias vegetariškas baltymų šaltinis yra sojų produktai. Jie mažina riziką susirgti hormoninių sutrikimų išprovokuotomis vėžio rūšimis ir širdies kraujagyslių ligomis, padeda išvengti nemalonių menopauzės simptomų.
  • Valgius skaninkite žolelėmis – baziliku, šalaviju, kalenda, rozmarinu, kuriuose gausu antioksidantų.

Vengtini maisto produktai

  • Riebalai ( tie, kurie nepriskirti gyvybiškai svarbiems riebalams). Mažiau valgykite mėsos, picų, riebaus sūrio ir kitų nenugriebto pieno produktų, mėsainių ir dešrainių, bulvių traškučių, pyrago, šokolado, parduotuvėse parduodamų gatavai paruoštų riebių valgių.
  • Cukrus. Tai kitas aiškus kaltininkas. Saldumynai, ledai, šokoladas, žinoma, labai skanu, bet jie neturi būti kasdieniniai valgiai.
  • Valgiai, kuriuose daug rafinuotų angliavandenių. Tai pyragas, picos, mėsainiai, įvairūs desertai. Žinoma, galima suvalgyti ką nors iš šio sąrašo vieną kartą per savaitę, bet ne dažniau. Jei juos valgysite retai, atprasite ir nebegeisite.
  • Dirbtiniai saldikliai. Įeina į daugiau negu 3000 įvairių maisto gaminių ir nekaloringų gėrimų sudėtį. Apsunkina kepenų veiklą, trukdo numesti antsvorį.
  • Sūdyti riešutai, rūkyta mėsa. Valgykite nedaug, bet stenkitės, kad organizmui netrūktų jokių maistingųjų medžiagų.
  • Ne visi riebalai yra blogi, todėl būtinai įtraukite į savo maisto racioną produktų, kuriuose yra organizmui gyvybiškai svarbių riebalų – riebios žuvies, riešutų, avokadų. Riebi žuvis, riešutai, kiaušinis – tai geri ne tik gyvybiškai svarbių riebalų, bet ir baltymų šaltiniai. Ypač tinka tiems, kurie, norėdami gauti mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų, valgo mažai mėsos ir pieno produktų.

Fizinis aktyvumas

Trokštant sulieknėti fizinis aktyvumas turi būti didinamas palaipsniui – atsižvelgiant į sveikatos būklę, gyvenimo būdą, sportiškumą ir pan. tinka judrūs pratimai, kai įtraukiama daugiau raumenų grupių: greitas ėjimas, bėgiojimas, plaukimas, važiavimas dviračiu, aerobiniai šokiai. Kiekvienas gali pasirinkti tai, ką labiausiai mėgsta. Būtina atminti, kad fizinis aktyvumas duoda rezultatus tik tada, kai jis yra reguliarus, pakankamo intensyvumo, dažnio, trukmės ir derinamas su tinkama mityba.

Lieknėjimo pagalbininkai

Lieknėjimo pagalbininkai yra maisto papildai ir medicininės paskirties maisto produktai, padedantys kontroliuoti svorį. Šiuo metu jų yra įvairiausių ir mokant pasirinkti, tikrai galima pasiekti puikių rezultatų.

Produktai, kurių sudėtyje yra skaidulų, neleidžiančių pasisavinti riebalų

Dažniausiai vartojamas jų atstovas – chitosanas. Chitosanas – tai medžiaga, gaunama iš jūros vėžiagyvių. Ji virškinamajame trakte sujungia riebalus ir taip sumažina jų pasisavinimą, nesutrukdydama normalaus virškinimo proceso. Yra tyrimų, kad chitosanas mažina ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Produktą, kurių sudėtyje yra chitosano, ypač patartina vartoti tiems, kurie negali ar nemoka paskaičiuoti kalorijų maiste arba negali saikingai maitintis. Be to, chitosanas dėl savybės sujungti riebalus labai tinka jau pasiekusiems gerų rezultatų ir nenorintiems sustorėti.

Riebalų apykaitos gerinimas

Skatinančių riebalų apykaitą medžiagų veikimas svarbus tuo, kad jie padeda „išjungti“ riebalų atsargas organizme. Šios medžiagos skatina riebalų metabolizmą panaudojant riebalų sankaupas bei padeda mažinti riebalų kaupimąsi. Todėl metant svorį tokie preparatai padeda ne tik atsikratyti riebalų, bet ir vystyti raumenis. Kūnas tampa stangresnis, tvirtesnis. Vartojant tokių preparatų patariama sportuoti, tuomet galima sulaukti tikrai puikių rezultatų.

Dažniausiai taip veikia produktas su konjuguota linolo rūgštimi. C.L.A (konjuguota linolo rūgštis) turinti kelias savybes: didina riebalų metabolizmą organizmo riebalų ląstelėse; išsaugo ir augina raumenis; gerina organizmo riebalų metabolizmą; mažina kalorijų poreikį. Kitaip tariant  C.L.A. padeda svorį mažinti teisingai – atsikratant riebalų, o ne raumenų.

Panašiai veikia ir obuolių sidras. Jis skatina medžiagų apykaitą bei gerina žarnyno veiklą ir taip padeda atsikratyti antsvorio.

Obuolių sidras – natūrali obuolių rūgštis. Jis ne tik reguliuoja kūno riebalų apykaitą, bet ir stimuliuoja virškinimo trakto veiklą, šalina iš žarnyno, inkstų, šlapimo takų.

Dar vienas panašiai veikiantis junginys – hidroksicitrinų rūgštis, išskirta iš Garcinia Cambogia vaisių. Ji slopina glikogeno perdirbimą į riebalų atsargas, o tai labai padeda mesti svorį bei sumažina apetitą.

Kofermentas Q 10. Padeda riebalus ląstelėse paversti energija. Tyrimai rodo, kad maždaug pusei nutukusių žmonių kofermento Q 10 trūksta.

Karnitinas yra medžiaga, kuri perduoda riebalų rūgštis į ląsteles, kur jie paverčiami energija. Tai sustiprina riebalų deginimo procesą.

Tirozinas. Aminorūgštis, padedanti, išlaikyti pastovią kūno masę, po to kai ji jau yra pasiekta.

Potraukio saldumynams mažinimas

Daug žmonių, turinčių per mažai chromo kraujyje, jaučia spontanišką, nemotyvuotą alkio jausmą iškart po valgio. Staigus chromo sumažėjimas kraujyje gali būti potraukio maistui, kurio organizmui iš tikrųjų nereikia, priežastis. Vartojant chromą, organizmas greičiau sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Tai, savo ruožtu, sumažina potraukį saldumynams ir kitam neplanuotam maistui.

Tyrimai įrodė, kad chromas sustiprina insulino poveikį. Jis pagerina cukraus kiekio kontrolę kraujyje, todėl cukraus perteklius nekaupiamas kepenyse glikogeno pavidalu. Taip mažėja cukraus ir saldumynų poreikis. Chromas taip pat padidina liesąją raumenų masę ir padeda atsikratyti riebalų.

Apetito mažinimas

Ne mažiau svarbus veiksnys, trukdantis norintiems sulieknėti, didelis apetitas. Vien todėl būna labai sunku mesti svorį.

Vienas iš būdų jį mažinti – tai daug ląstelienos turintis maistas. Šiuo metu, kai maistas vis daugiu „išgryninamas“, valgyti vis lengviau, mažiau reikia kramtyti, viskas tiesiog tirpsta burnoje, gaunama vis mažiau ląstelienos. Šiuo atveju gali pagelbėti papildai su ląsteliena ar skaidulomis, kurios žarnyne išbrinksta ir užpildo skrandį, tuomet smegenims duodamas signalas, kad sotu.

Be to, skaidulos turi dar vieną puikią savybę – jos padeda išvalyti organizmą ir žarnyną nuo toksinių medžiagų.

Kai kurių produktų sudėtyje, kad būtų papildytas veikimas, gali būti keletas medžiagų. Arba galima vartoti dviejų produktų tuo pačiu metu, tik reikia žiūrėti, kad jų poveikis lieknėjimui būtų skirtingas. Tuomet mažiau reikės vieno ar kito produkto ir greičiau sulauksite reikiamo rezultato.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Masonai (7)    Pedagogika (21)    AMD (3)    Lietuvoje (43)    Opel (4)    Raganos (12)    Laikrodžiai (3)    Nusikaltimai (6)    Grupės (81)    Modemai (8)    Likeris (2)    Įdomybės (87)    Miestai (14)    Viešieji ryšiai (20)    P2P tinklai (2)    Partizanai (12)    Namų vaizdo technika (2)    Mergelė (7)    Laivyba (17)    Subkultūros (99)    Politikai (183)    Pelės (5)    Opijatai (13)    Korupcija (22)    Architektūra (11)    Vaiko sveikata (8)    Garso ir vaizdo technika (2)    Euro naujienos (2)    Bildukai (3)    Sveikata (313)    Kreditai (2)    Velniai (9)    Interneto dienoraščiai (2)    Buto remontas (3)    Ekologija (15)    Kaukazo aviganis (2)    Tamplierių ordinas (7)    Vampyrai (9)    Knygos (23)    Aviacija (38)    Pyktis (6)    Projektavimas (7)    Lietuvoje (16)    Valdas Adamkus (11)    Go-go (10)    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Metalistai (8)    Sveikinimai Naujųjų metų proga (5)    Geležinkeliai (4)    Gyvenimo džiaugsmas (2)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!