LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  McDonald
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-11-01
Islandai liko be „McDonald's“

Islandija taps viena iš nedaugelio Europos šalių, neturinčių „McDonald's“ restoranų. Dėl nepakeliamų krizės padarinių greito maisto tinklas nusprendė pasitraukti iš šios salos, rašo laikraštis „The Guardian“.

Svogūnai prilygo viskiui

Nuo kitos savaitės visi trys Islandijoje dirbantys „McDonald's“ restoranai užvers duris. Šalis prisijungs prie Albanijos bei Bosnijos ir Hercogovinos, kurios taip pat neturi šio tinklo maitinimo įstaigų.

Bendrovės „Lyst“, kuri pagal franšizės sutartį valdo „McDonald's“ restoranus Islandijoje, vadovas Jonas Ogmundssonas paaiškino, kad ingredientų importavimo kaina tapo nepakeliama. Verslininkas nemato greito ūkio atsigavimo perspektyvų, todėl tęsti veiklą esą nėra prasmės.

Pasak J.Ogmundssono, per pastaruosius 18 mėnesių ingredientų importas iš Vokietijos pabrango dvigubai dėl smarkaus Islandijos kronos nuvertėjimo ir padidintų importo mokesčių.

Mėsainis „Big Mac“ Islandijoje kainuoja 650 kronų (12,2 lito). Kad netaptų nuostolingi, juos tektų pabranginti 20 proc. Tuomet mėsainis kainuotų 780 kronų (14,6 lito) - brangiau, nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

„Per pastaruosius mėnesius pardavėme daugiau mėsainių, nei kada nors anksčiau, bet kaštai yra pernelyg dideli. Nėra jokios prasmės toliau dirbti, - aiškino J.Ogmundssonas. - Už kilogramą svogūnų, importuotų iš Vokietijos, mokame tiek pat, kiek už gero viskio butelį.“

Naujų partnerių neieškos

Pirmas „McDonald's“ restoranas Islandijoje duris atvėrė 1993 m., kai visas pasaulis žavėjosi ir pavydėjo salos ekonominio stebuklo. Pirmasis „Big Mac“ mėsainio paragavo tuometinis Islandijos premjeras Davidas Oddssonas.

Dabar nei jis, nei kiti islandai ilgai negalės mėgautis „McDonald's“ skanumynais. Greito maisto tinklas pareiškė, kad neieškos naujų partnerių šioje šalyje, nes 300 tūkst. gyventojų turinčios salos ekonomika yra labai prastos būklės, o sąlygos verslui - itin sudėtingos.

Kai pasaulyje kilo finansų krizė, Islandijos bankai žlugo, sudavę skaudų smūgį šalies ekonomikai. Dabar ji gyvena priklausoma nuo 10 mlrd. dolerių Tarptautinio valiutos fondo paskolos.

Tai nėra pirmas atvejis, kai tarptautinė kompanija „McDonald's“, veikianti 119-oje pasaulio šalių, sustabdė veiklą kurioje nors valstybėje. 1996 m. ji uždarė vienintelį savo restoraną Barbadose, o 2002 m. mažindama kaštus pasitraukė net iš septynių šalių, įskaitant Boliviją.

Klesti nepaisant krizės

Restoranų uždarymas Islandijoje anaiptol nereiškia, kad „McDonald's“ išgyvena sunkmetį. Kitose pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje, šis tinklas nepaisydamas krizės klesti ir plečia veiklą.

Vos prieš pusantro mėnesio naujas „McDonald's“ restoranas atvėrė duris Vilniaus „Akropolio“ prekybos ir pramogų centre (nuoroda: http://vilniaus.diena.lt/naujienos/miestas/-mcdonald-s-isiliejo-i-didele-akropolio-seima-238526), o restoraną sostinės Gedimino prospekte uždarius rekonstrukcijai, prie jo pradėjo būriuotis eilės (nuoroda: http://vilniaus.diena.lt/naujienos/miestas/uzdarytos-mcdonald-s-durys-neatbaide-vilnieciu-nuo-greitojo-maisto-240771).

Trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, korporacijos „McDonald's“ pelnas išaugo 6 proc. ir sudarė 1,26 mlrd. dolerių. Pardavimai visame pasaulyje ūgtelėjo 3,8 proc., o Europoje - 5,8 procento.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    TV3 (4)    Smurtas mokyklose (10)    Lietuvoje (43)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Slaptos bendrijos (24)    Procesoriai (28)    Hobi (106)    Vitaminai (2)    Bibilija (10)    Eurointegracija (5)    Fotografija (17)    Metalas (22)    Žmogaus teisės (52)    Šventasis Antanas (2)    Barai (7)    Intel (6)    Prancūzų buldogas (2)    Optinis ryšys (12)    Baikeriai (8)    Toyota (2)    Dalia Grybauskaitė (16)    Medžioklė (63)    Žiniasklaida (108)    Atviras kodas (23)    Prokuratūra (4)    Striptizas (8)    Imtynės (29)    Meninė gimnastika (14)    Vabzdžiai (5)    Bildukai (3)    Korupcija (22)    Aviacija (38)    Džiazo muzikos grupės (11)    LICS (17)    Vaiduokliai (23)    Psichiatrija (64)    Breakdance (4)    Sąmokslo teorija (19)    Akvariumai (58)    Maxima (10)    Shotokan (11)    Krašto apsauga (27)    Bankinės technologijos (11)    Drakonai (36)    Žuvininkystė (2)    Šventasis Pranciškus (3)    Vytautas Bogušis (12)    Apskaita (15)    Teatrai (21)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!