LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Meilė
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2011-03-14
Meilė (2 dalis)

5. Žmogus įsimyli per penktadalį sekundės

Mokslininkai nustatė, kad žmogus įsimyli per penktadalį sekundės.

Kad žmogus įsimylėtų, pakanka tik penktadalio sekundės. Tai nustatė Sirakūzų universiteto Niujorke mokslininkai, kurie taip pat konstatavo, kad meilės poveikis panašus į kokaino.

Pirmoji meilės banga suaktyvina 12 įvairių smegenų sričių, o į kraują patenka tokie junginiai kaip oksitocinas, dopaminas, adrenalinas ir vazopresinas. Įdomu tai, kad šių hormonų atsiradimą skatina ir kokaino vartojimas.

"Meilę galima paaiškinti moksliškai. Bet iki šiol tebėra neaišku, ar mes mylime širdimi, ar vis dėlto galva? Drįsčiau teigti, kad vis dėlto labiau galva, nors širdis irgi dalyvauja šiame procese", - pareiškė viena iš tyrimo autorių profesorė Stefani Ortigo (Stephanie Ortigue). [2]

6. 10 meilės privalumų

Keli tyrimai parodė, kad meilę patiriantys žmonės yra sveikesni už tuos, kurie nepatiria tokių jausmų.

  1. Meilė mažina stresą: meilė - labai veiksmingas vaistas nuo streso. Aistringi santykiai sumažina įtampą, mažina neigiamos energijos kiekį ir gerina savijautą.
  2. Mažina nervingumą: meilė ramina žmonių nervus.
  3. Žudo vėžines ląsteles: Ajovos uiversitetas atliko tyrimus, kuriuose paaiškėjo, kad meilę išgyvenančių pacientų organizmai lengviau kovoja su vėžininėmis ląstelėmis.
  4. Mažina skausmą: su 127.000 įsimylėjusiais sutuoktiniais atliktas tyrimas parodė, kad jie buvo linkę mažiau skųstis galvos ir nugaros skausmais.
  5. Gerina kraujo apytaką: mylint jūsų smegenys siunčia impulsus į širdį, tai pagerina kraujotaką ir visų organų veiklą.
  6. Mylintys gyvena ilgiau: tyrimas patvirtino, kad susituokę žmonės gyvena ilgiau. Tyrėjai mano, kad tai yra dėl to, kad žmonės palaiko gerus santykius, labiau rūpinasi vienas kitu.
  7. Mažina kraujospūdį: tyrimai parodė, jog laimingai susituokę žmonės turėjo geresnį kraujospūdį palyginti su tais, kurie nebuvo įsimylėję.
  8. Sumažina širdies ligų riziką: meilė ir išreiškiami jausmai gali sumažinti cholesterolio lygį.
  9. Padeda greičiau išgyti: mokslininkai nustatė, kad tų porų, kurių santykiai yra laimingi, žaizdos gyja beveik dukart greičiau, be to, jie yra linkę mažiau sirgti.
  10. Padeda išlikti jaunatviškiems: meilė gamina "anti-senėjimo" hormoną, kuris padidina kraujo tekėjimą į odą, o endorfinai padeda išlaikyti odą švelnią ir minkštą, sumažina raukšles plitimą. [3]

Meilė - tai yra genialus vaistas. Mylėkite ir būsite mylimi.

7. Mylimos moterys rečiau serga

Žmonija meilę tyrinėjo labai nedrąsiai ir atsargiai – buvo kitų rimtesnių problemų, reikalaujančių gilių mokslinių tyrinėjimų, pavyzdžiui, amžius žmones kankinančios įvairios ligos ir t.t.

Bet paaiškėjus, kad tos ligos atsiranda kartais dėl nelaimingos meilės, į meilę pradėta žiūrėti visai kitaip. Garsiuose pasaulio universitetuose atsirado net specialios laboratorijos, tyrinėjančios išskirtinai meilės jausmus. Šiose laboratorijose padarytos sensacingos išvados: meilė – tai jausmas, kurio pagrindą sudaro ne koks tai ypatingas dvasinis pakilimas, o biologiniai, cheminiai arba fiziniai procesai, kuriuos galima išreikšti formulėmis.

Pavyzdžiui, Italijos mokslininkai aptiko „meilės molekulę" - ypatingą proteiną, kuris atsakingas už įsimylėjimą. Ištirti 58 įsimylėjėliai.

Šių žmonių kraujyje ypatingo proteino žymiai daugiau, negu tų, kurie dar neturėjo meilės objekto.

Taip pat paaiškėjo, kad po metų bendro gyvenimo su mylimu žmogumi šio proteino kiekis kraujyje pamažu pradeda mažėti.

Taigi negailestingi mokslininkai padarė išvadą, kad amžina meilė neegzistuoja...

Dar prieš italų tyrimus buvo žinoma, kad žmogui įsimylėjus jo kūne prasideda audringi cheminiai procesai, kurių metu aktyviai išsiskiria džiaugsmo hormonas ir žmogus praktiškai tampa narkomanu, priklausančiu nuo savo aistros objekto.

Bet pamažu organizmas pripranta prie padidėjusio džiaugsmo hormono kiekio, ir po 2-3 metų kažkada beprotiškai mylimas žmogus jau nebesukelia tokių jausmų, kaip anksčiau...

Bet nusiminti neverta. Meilės chemija turi ir kitas normas. Džiaugsmo hormonai gali vėl pradėti gamintis, jei jūs bučiuojatės arba apkabinate mylimą žmogų. Tai daryti tiesiog būtina!

Taip tvirtina JAV mokslininkai, atlikę tyrimus su triušiais. Paaiškėjo, kad tie triušiai, kuriuos žmonės nuolatos paimdavo į rankas, glostydavo ar pakasydavo už ausies, gyveno 60 proc. ilgiau ir sirgdavo žymiai rečiau už neglamonėjamus savo giminaičius. Panašiai elgiasi ir žmonės.

Mylimos moterys serga ir kenčia dėl depresijos du kartus mažiau, negu niekieno nemylimos...

8. Vedę vyrai gyvena ilgiau

Amerikiečių mokslininkai ir medikai paskutiniuosius dešimt metų tyrinėję santuokinio gyvenimo poveikį sveikatai, paskelbė tyrimų išvadas, kuriose teigiama, jog vedę vyrai beveik du kartus fiziškai aktyvesni už viengungius, be to, gyvena ilgiau, serga rečiau.

Perkopusiems per keturiasdešimtmetį ir vyresniems, bet vis dar besidžiaugiantiems "laisve" vyrams net 23 proc. padidėja rizika mirti per anksti. Išsiskyrusiems tos pačios grupės vyrams dar blogiau. Per anksti mirti gali net 30 proc. vyrų. Našlystė netikėtos mirties riziką padidina iki 20 proc. Užtat pakartotinės vedybos duoda vyriškiui "šansą išgyventi". Amerikiečių medikų tyrimų išvadose sakoma, kad nepaisant to, vienišų žmonių skaičius pasaulyje sparčiai auga ir pastaraisiais metais šalyje viengungiauja jau 29 proc. žmonių. [4]

Informacijos šaltiniai:

2. Londono dienraštis "The Telegraph"
Telegraph.co.uk

3. http://www.lifemojo.com
http://www.lifemojo.com/lifestyle/10-sveikatos-privalumai-meil%C4%97-8633888/lt

4. http://www.lsveikata.lt

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

                  

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal













































































































































































Atsitiktinės gairės:    Dažasvydis (3)    Pasakos (60)    Prevencija (14)    Vaizdo kortos (3)    Šamanai (7)    Katarai (2)    Elektroninės šiukšlės (10)    Opijatai (13)    Aviacija (38)    Vasario 16 (12)    Fajetai (2)    Siemens (6)    EBSW (40)    Interneto tinklai (4)    Žemės ūkis (33)    „Lietuvos” kino teatras (13)    Komunikacija (166)    Sąmokslo teorija (19)    Depresija (29)    Foje (3)    Skandalai (476)    Amfetaminas (2)    Skaneriai (5)    Geležinkeliai (4)    Interneto komentarai (2)    Nekilnojamasis turtas (22)    LNK (2)    Seimo Pirmininkas (2)    Poetai (11)    TELE-2 (7)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Artūras Zuokas (41)    Egzorcizmas (11)    Modemai (8)    Ekonomika (5)    Radvilos (32)    Novelės (102)    Bibilija (10)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Ekologiški produktai (2)    Arūnas Valinskas (4)    Vartotojai (29)    Anglų kalba (35)    Spausdintuvai (12)    Bendravimas (743)    Psichiatrija (64)    Astronomija (46)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Valstiečių sąjunga (2)    Lotynų kalba (11)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!