LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Meilė
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2011-03-14
Meilė (4 dalis)

12. Meilė – tai liga

Pasaulinė sveikatos organizacija net gi įtraukė meilę į ligų sąrašą ir davė jai atskirą numerį – F63.9.

Meilės tyrinėtojai išanalizavo du su puse tūkstančių smegenų nuotraukų, gautų tiriant 17 koledžo studentų, kurie buvo įsimylėję prieš du mėnesius. Studentai žiūrėdavo savo meilės objektų nuotraukas, o tuo tarpu magnetinės tomografijos aparatas fotografuodavo jų smegenis.

Minėtame tyrime kompiuterio pagalba sudarytame žemėlapyje smegenų gilumoje buvo matomi "karštieji taškai". Toji sritis užpildyta ląstelėmis, kurios tiekia arba gauna dopaminą.

"Meilė iššaukia galvos svaigimą, panašų į amfetamino toksinį poveikį, – tvirtina daktaras Maiklas Lebovičius iš Niujorko psichiatrijos instituto, – be to, ji turi autizmo bruožų".

Anksčiau minėtieji tyrinėtojai išanalizavo ir septyniolikos jaunuolių, kuriuos neseniai paliko jų antrosios pusės, smegenų nuotraukas. Jie pastebėjo, kad smegenų dalies, atsakingos už meilę, aktyvumas padidėjęs. Argi tai nėra mokslinis patvirtinimas to, kas jau seniai buvo rašoma eilėraščiuose ir romanuose: kai tave palieka – meilė sustiprėja.

Mokslininkų gauti rezultatai padeda suprasti, kodėl meilė susijusi su tokiu dideliu skaičiumi emocijų.

Įsimylėjėlio kraujyje net iki 40% sumažėja proteino, kuris padeda nervinėms ląstelėms keistis informacija. Italų mokslininkai sukūrė metodiką, pagal kurią galima nustatyti, ar žmogus iš tiesų myli. Analizei tereikia vieno kraujo lašo. Jeigu bus nustatytas proteino nepakankamumas, tuomet žmogus tikrai įsimylėjęs.

Ir tikrai, normaliems žmonėms kitų įsimylėjimas iš šalies dažnai panašus į psichikos ligą, manijos ir silpnaprotystės mišinį. Įsimylėjėliai panašūs į išprotėjusius žmones, jie nemato akivaizdžių dalykų ir stengiasi pamatyti tuos, kurie kartais neegzistuoja. Įsimylėjus pasireiškia kažkoks svetimas jiems elgesys. Ir ką gali reikšti įkyrūs telefono skambučiai, isterijos, džiaugsmą keičianti depresija? Nejaugi tai ne psichozė?

Neurobiologai praktiškai įrodė, kad meilė išties yra liga. Įsimylėjimas – tai žmogaus neracionalaus elgesio pavyzdys. Tyrinėtojai aptiko, kad įsimylėjus ypač suaktyvėja viena smegenų dalis, kuri susijusi su geismu, t.y. trauka, noru ir nepaaiškinama kažkokio konkretaus žmogausįtaka. Mokslininkai tvirtina, kad meilę galima prilyginti alkiui ar net priklausomybei nuo narkotikų. [9]

13. Romantiška meilė yra priklausomybė

Gali būti, kad dėl prarastos meilės sielvartaujančių žmonių užsitęsusio liūdesio priežastis yra biologinė. Naujas smegenų tyrimas leidžia manyti, kad romantiškos meilės praradimas gali būti panašus į priklausomybę.

Tai vienas iš pirmųjų tyrimų, kuriame buvo tiriamos neseniai išsiskyrusių žmonių, kuriems sudėtinga pamiršti buvusius santykius, smegenys.

Mokslininkai atrado, kad išsiskyrę vyrai ir moterys, žiūrėdami į buvusių partnerių nuotraukas, aktyvuodavo smegenų zonas, susijusias su atlygiu, priklausomybės troškimais, emocijų kontrole, prisirišimo jausmais ir fiziniu skausmu bei sielvartu.

Rezultatai leidžia suprasti, kodėl kai kuriems žmonėms gali būti sunku išgyventi išsiskyrimą ir kodėl kai kuriais atvejais žmonėms būdingi ekstremalūs poelgiai, pavyzdžiui, persekiojimas ir žmogžudystės praradus mylimąjį.

„Romantiška meilė yra priklausomybė, – teigia tyrimo autorė Helen E. Fisher, Rutgers universiteto biologinės antropologijos specialistė, tirianti meilę. – Tai labai stipri nuostabi priklausomybė, kai viskas sekasi gerai ir siaubinga priklausomybė, kai viskas nesiseka", – teigia ji. [10]

Informacijos šaltiniai:

9. http://www.superstyle.ru

10. „Live Science"

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

                                 

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal













































































































































































Atsitiktinės gairės:    Išpažintis (16)    MTV (5)    Monitoriai (11)    Fantastika (21)    Kompiuteriniai žaidimai (270)    EBSW (40)    Žemgrobiai (6)    Įžymūs žmonės (68)    Projektavimas (7)    Fotografija (17)    Klaviatūros (11)    Sodininkystė (22)    Modemai (8)    Visuotinė istorija (44)    Atsiprašymas (3)    Opel (4)    Naršyklės (7)    Sel (10)    Bildukai (3)    Islamas (31)    Skaneriai (5)    Miestai (14)    Kulinarija (181)    Lobių ieškotojai (3)    Siamo katės (2)    Liberalų sąjūdis (5)    Masonai (7)    Filatelija (11)    Pyktis (6)    Internetas (184)    Vandens slidės (2)    Depresija (29)    Darbdaviai (10)    Astrologija (27)    Lotynų šokiai (5)    Džiaugsmas (2)    Statyba (29)    Pirmoji meilė (3)    Budizmas (73)    Slaptos bendrijos (24)    Omnitel (12)    Melagių diena (3)    Religija ir tikėjimai (315)    Velykos (10)    Jautis (7)    Korupcija (22)    Rašytojai (11)    Domenai (11)    Ekologiški produktai (2)    AMD (3)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!