LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Meilė
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2011-03-14
Meilė (5 dalis)

14. Meilės molekulė jausmus užtikrina ne ilgiau kaip metams

Meilė – skubėk ją kuo geriau išnaudoti per medaus mėnesį. Jūsų pulsas dažnėja, ima drebulys, kyla euforija, bet jaučiatės kvailokai. Visa tai – įsimylėjimo sukelti reiškiniai, bet, anot mokslininkų, tai netrunka ilgiau nei metus. Stiprius jausmus, kurie perpildo įsimylėjusių sielas, sukelia molekulė, kuri vadinama nervų augimo faktoriumi (NGF), sako Pavijos universiteto Italijoje mokslininkai.

Italai nustatė, kad 58 įsimylėjusių kraujyje NGF koncentracija buvo žymiai didesnė negu viengungių ar seniai santuokoje gyvenančių asmenų. Tačiau praėjus metams, patikrinus tą patį buvusį įsimylėjėlį, šių meilės molekulių kraujyje randama tiek pat, kiek ir pas kitus asmenis.

Italų mokslininkai teigia, kad kol kas vis dėlto neaišku, kaip to NGF kiekis taip staiga išauga. Viena aišku, kad pažinties pradžioje minėtoji molekulė tikrai turi įtakos socialiniams cheminiams procesams. [11]

15. Tikroji meilė iš tiesų egzistuoja

Mokslininkai ištyrė, kad tikroji meilė iš tiesų egzistuoja. Iki šiol buvo manoma, kad įsimylėjimo jausmai praeina po maždaug 15 mėnesių, o cheminė trauka po dešimties metų apskritai išnyksta. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad egzistuoja tokios poros, kurios po 20 metų bendro gyvenimo patiria panašius jausmus kaip ir naujai įsimylėję asmenys.

Smegenų tyrimai atskleidė, kad, pateikus mylimo žmogaus nuotrauką, viena iš dešimt ilgalaikių įsimylėjėlių porų patiria tas pačias chemines reakcijas, kaip ir poros, išgyvenančios šviežios meilės aistras. Tyrimai taip pat parodė, kad brandesnių porų jausmai reiškiasi „brandesniais" įsimylėjimo požymiais.

Mokslininkai dvidešimtmetes poras pavadino „gulbėmis", kadangi šie paukščiai turi panašią ilgalaikės meilės „programą". Parodžius partnerio atvaizdą gulbei, ji patiria intensyvią malonumo (dopamino) dozę.

Tradiciškai manoma, kad santykių lūžio taškai — 12–15 mėn., trys metai ir septyni metai. [12]

16. Santuokai išsaugoti meilės neužtenka

Australijos nacionalinio universiteto mokslininkai per savo tyrimą, pavadintą „Ką bendra su tuo turi meilė" (What's Love Got to Do With It), nuo 2001 iki 2007 metų stebėjo beveik 2,5 tūkst. susituokusių ar drauge gyvenančių porų.

Jie nustatė, kad vyrai, kurie yra devyneriais ar daugiau metų vyresni už savo žmonas, išsiskiria du kartus dažniau. Tas pats pasakytina ir apie vyrus, kurie veda nesulaukę 25 metų amžiaus.

Vaikai taip pat daro įtaką santuokos ar santykių gyvavimo trukmei. Išsiskiria penktadalis porų, kurios turėjo vaikų dar prieš santuoką - iš ankstesnės ar tos pačios partnerystės, - ir tik 9 poc. tų porų, kurios iki santuokos vaikų neturėjo.

Tyrimas parodė, kad maždaug 16 proc. vyrų ir moterų, kurių tėvai išsiskyrė, išsiskiria ir patys. Tuo tarpu jei tėvai nėra išsiskyrę, tikimybė išsiskirti patiems yra tik 10 procentų.

Jei žmogui tai antroji ar trečioji santuoka, išsiskyrimo tikimybė yra 90 proc. didesnė nei tais atvejais, kai tuokiamasi pirmą kartą.

Nenuostabu, kad reikšmę turi ir pinigai. Išsiskiria iki 16 proc. tų porų, kurios sakosi esančios neturtingos, ar kuriose vyras neturi darbo. Tuo tarpu išsiskyrė tik 9 proc. finansinių problemų neturėjusių porų.

Be to, skyrybų tikimybę didina ir tai, jei vienas iš partnerių rūko, o kitas - ne.

Nustatyta, kad skyryboms didelės reikšmės neturi tokie veiksniai, kaip santuokoje gimusių vaikų skaičius ir amžius, žmonos darbas ar nedarbas, ir metų, kiek pora yra išdirbusi, skaičius. [13]

17. Faktai apie meilę

  • Meilė – tai priklausomybė. Meilė veikia žmogaus organizmą kaip kokainas, todėl mokslininkai rekomenduoja gydyti nelaimingą meilę taip pat, kaip ir priklausomybę nuo narkotikų. Pirmiausiai reikia pašalinti stimulus ir prisiminimus: išmesti visas mylimo žmogaus nuotraukas, neskambinti, užsiimti kažkuo nauju ir visiškas „restart".
  • Sakoma, kad meilė tęsiasi nuo 1,5 iki 3 metų. Tačiau tai greičiau biologinis laikas. Tačiau, jei neiškiltų tokių kliūtis, kaip abipusio jausmo nebuvimas, išsiskyrimas ar skirtingas požiūris į gyvenimą, meilės galėtų tęstis gerokai ilgiau.
  • Nauja aplinka gelbsti meilę. Atvažiavus į svetimą šalį ir atsidūrus nežinomame viešbutyje, dauguma porų vėl suartina. Mat įvykus staigiems pokyčiams smegenyse išsiskiria aukšta koncentracija dofaminas ir vėl atsiranda pakylėjimo jausmas. Todėl amerikiečių psichologai pataria visoms šeiminėms poroms surengti bent vieną kartą per mėnesį „pirmą pasimatymą". Tik nereikėtų visą laiką eiti į tą pačia kavinę, restoraną. Ieškokite naujovių.
  • Serotoninas užmuša meilę. Mokslininkai per tyrimą suleido pelei didelę dozę serotonino. Ji atstūmė savo nuolatinį partnerį ir ėmė intymiai kontaktuoti su kuo tik papuolė. Tyrėjai tai paaiškino gana paprastai: serotoninas sumažina dofamino lygmenį o tuo pačiu ir meilės laipsnį (bet neįsimylėjimo). Taip pat reikėtų žinoti, kad serotonino lygmuo padidėja vartojant antidepresantus.
  • Meilė – tai išgyvenimo būdas. Mokslininkai išsiaiškino, kad susiporavę gyvūnai praeina tris santykių stadijas: geismą, potraukį ir prisirišimą. Geismu zoologai įvardino būseną, kurią sudaro trys pagrindiniai poreikiai: alkio numalšinimas, troškulųs ir lytinis potraukis.

Informacijos šaltiniai:

11. www.news.com.au
12. „TimesOnline"
13. „Reuters"

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

                                 

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal













































































































































































Atsitiktinės gairės:    Valstiečių sąjunga (2)    Mokykla be narkotikų (20)    Spauda (3)    Metalistai (8)    Likeris (2)    Krašto apsauga (27)    Kūdikio maitinimas (3)    Telekomunikacijos (188)    Gimimo diena (3)    Toyota (2)    Šventės (117)    Procesoriai (28)    Renginiai (31)    Šventieji (10)    Bitė (5)    Garso sistemos (15)    Muzika (196)    Mada (4)    Liberalai demokratai (3)    Psichologija (89)    Arkliai (12)    Mityba (43)    Eurointegracija (5)    Egiptas (24)    Samsung (3)    Naujieji metai (12)    Breakdance (4)    Velykos (10)    Airija (9)    Naršyklės (7)    Teisėtvarka (24)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Roko muzikos grupės (10)    Miestų bendruomenės (7)    Variakojis (11)    Šachmatai (11)    Bankinės technologijos (11)    Vėlinės (5)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Drakonai (36)    Budizmas (73)    Astronomija (46)    Kailiniai (15)    Islamas (31)    Prokuratūra (4)    Kaimo turizmas (5)    Artūras Zuokas (41)    Sel (10)    Spausdintuvai (12)    Energetika (13)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!