LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Plytelės
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-06-05
Plytelės

Nuo piešimo lentos iki tobulos interjero detalės

Kad ir kaip gyvenimas gerėtų, yra dalykų, kurie niekada nesensta ir netgi nepasiduoda visagalei madai. Vienas jų – visada populiarios ir ilgaamžės keraminės plytelės, nesvarbu, kur jos bebūtų paklotos – virtuvėje, vonioje ar svetainėje.

Keraminėmis plytelėmis žavėjosi dar senovės romėnai. Iš anų laikų pastatų liekanų matyti, jog keraminės plytelės Romos imperijos gyventojams buvo savotiška piešimo lenta: jose atvaizduotos kasdienio gyvenimo scenos, gausu augalinių ir marinistinių motyvų.

Šiandien interjero medžiagų gamintojai siūlo kur kas daugiau rūšių, formų ir ornamentų: nuo egzotiškų, visomis spalvomis mirgančių marmurinių, iki paprastų klasikinių plytelių iš terakotos. Visada populiarios paprastos plytelės, apvestos kukliu rėmeliu. Plytelėmis prekiaujantys verslininkai tvirtina, jog dabar vienodai perkamos ir paprastos klasikinės, ir modernios žvilgančios plytelės. Kai kurios jų parduodamos komplektais, iš kurių galima sudėlioti paveikslėlį ar ornamentą, pagyvinantį monotonišką paprastų plytelių sieną.

Nuo plytelių paviršiaus priklauso jų paskirtis. Pavyzdžiui, neglazūruotos, rudos arba rausvos, grublėtos arba akmens paviršių imituojančios plytelės tinkamiausios kaimiško stiliaus interjere, tačiau išmoningai priderintos, jos pagyvintų ir šiuolaikinį vonios kambarį, kuriame gausu chromo ir nikelio detalių. Keraminės plytelės yra nepamainoma slenksčių, laiptų ir koridorių danga. Paprastai jos būna storesnės ir geriau išdegtos, todėl atsparios trinčiai.

Ilgaamžės akmens masės plytelių grindys – tai ilgalaikė, nors ir brangi investicija. Jos labiau tinka šiltų kraštų pastatams, nes yra vėsios. Ten ant plytelių grindų dažniausiai tiesiamas kilimas, neužgožiantis plytelių rašto ir sukuriantis jaukumo ir prabangos įspūdį.

Lietuvos statybininkai, dizaineriai ir įstaigų šeimininkai taip pat įvertino akmens masės plytelių atsparumą: jos nepakeičiamos parduotuvėse, visuomeninėse įstaigose, - visur, kur per dieną apsilanko aibės žmonių.

Lietuvoje palyginti šalta, tad mūsų namuose, be abejo, svarbiausia yra šiluma. Virtuvėje ir vonioje, kur reikalinga ilgaamžė, nebijanti drėgmės ir lengvai valoma danga, plytelės nepakeičiamos. Itin skrupulingiems šeimininkams, ypač, jei namie yra mažų vaikų, reikėtų atminti, jog ant jų nukritę stikliniai daiktai sudūžta į smulkiausius gabalėlius.

Akmens masės plytelės puikiai tinka koridoriuje. Bendruose kambariuose, pvz., virtuvėje su valgomuoju, skirtinga sienų bei grindų danga galima išskirti tam tikras zonas. Tokiu atveju virtuvės grindis tiktų iškloti plytelėmis, o valgomojo – medžiu ar medžio imitacija. Medis šiltas ir jaukus, o plytelės – praktiškos,: abi šios medžiagos sudaro puikų duetą.

Renkantis plyteles labai svarbu jų spalvos ir atspalviai. Įprasta, kad patalpoje dominuotų šviesios plytelės, jomis galima papildyti sienų apmušalų, baldų ir kilimų spalvinę gamą, pvz., šviesios keraminių plytelių grindys, užtiestos kilimu, kuriame persipina raudona ir mėlyna spalvos – iš tiesų įspūdingas derinys.

PLYTELIŲ rūšys

Plytelės – populiariausia ir lengviausiai įperkama kieta grindų danga, tinkanti gyvenamosioms patalpoms. Šiuolaikinių keraminių plytelių spalvos – nuo švelnių pastelinių iki pačių ryškiausių – suteikia puikią galimybę kurti nepakartojamą namų dizainą.

Terakotos plytelės

Terakotos plytelės, žinomos nuo neatmenamų laikų, ir šiandien yra mėgstama grindų danga. Jos gaminamos iš supresuoto arba rankomis suformuoto molio, yra šiek tiek panašios į skalūnines, bet išdegtos žemesnėje temperatūroje ir poringesnės. Jų forma įvairuoja nuo mažų daugiakampių iki didelių kvadratų, o žavesys slypi subtiliuose spalviniuose deriniuose, įvairuojančiuose nuo blyškios ochros iki oranžiniai raudonos spalvos. Poringas terakotos plyteles galima atnaujinti kartkartėmis įtrinant sėmenų aliejumi arba vašku.

Akmens masės plytelės

Ne mažiau populiarios palyginti nebrangios akmens masės plytelės, gaminamos iš presuoto arba rankomis formuoto molio, išdegto aukštesnėje nei terakota temperatūroje ir apsitraukiančios matine stiklo plėvele. Akmens masės plytelės yra ilgaamžės, atsparios vandeniui ir trinčiai. Spalvų paletė šiek tiek skurdesnė: dažniausiai tamsiai geltonos, raudonos ir rudos iki rečiau baltos ir juodos spalvos.

Šiomis plytelėmis išklotos grindys plaunamos šiltu vandeniu ir silpnu valikliu. Griovelius tarp plytelių galima išvalyti geriamosios sodos ir baliklio košele, kuri užtepama dantų šepetuku ir paliekama kelioms minutėms įsigerti, paskui gerai nuplaunama vandeniu ir nuvaloma kempinėle.

Keraminės plytelės

Įvairių formų ir spalvų keraminės grindų plytelės gaminamos iš presuotų molio dulkių ir degamos labai aukštoje temperatūroje. Keraminės plytelės itin atsparios drėgmei, todėl tinka vonios kambariams. Grindų plytelės – neglazūruotos, tačiau net ir padengtos glazūra jos nėra pernelyg slidžios, nes turi šiurkštų paviršių. Keraminės plytelės puošiamos įvairiais raštais arba rėmeliais, kurie jas ne tik puošia. Gamybos metu į keraminių plytelių masę įmaišoma oksidų – jų, o ne glazūros, dėka išgaunama didelė spalvų įvairovė. Keraminės plytelės plonesnės už terakotines ar akmens masės, todėl jas daug lengviau klijuoti.

Mozaikinės plytelės

Mozaikos, kuriomis nuo senų senovės būdavo dekoruojamos grindys, puikiai tinka išskirtiniam interjerui sukurti. Tai mažos vienspalvės, išpjautos iš stiklo, spalvotos keramikos, akmens ar marmuro plytelės. Kad būtų lengviau klijuoti, jos parduodamos pritvirtintos ant medžiaginio pagrindo, kuris klojamas ant klijų, o tarpai užglaistomi. Grindims ir sienoms skirtos mozaikos skiriasi storiu.

Kalkakmenio plytelės

Kalkakmenis – nuosėdinė uoliena, susiformavusi šiltųjų jūrų dugne iš koralų ir kriauklių sąnašų. Kalkakmenio paviršius įvairuoja nuo baltogrūdėto iki marginto įstrigusių fosilijų liekanomis, nuo tamsiai žalio iki mėlyno. Šių plytelių paviršius gali būti šiurkštus arba idealiai nublizgintas. Kalkakmenis labai porėtas ir lengvai sugeria nešvarumus, todėl jį reikia sandarinti. Senovėje išgaunamas kalkakmenis buvo labai neatsparus. Šiuolaikinių technologijų dėka jis tapo kur kas tvirtesnis.

Skalūno plytelės

Plytelių gamybai naudojamas molio skalūnas skyla sluoksniais, todėl palyginti plonas plyteles nesunku kloti. Skaldytas skalūnas atrodo gana grubus ir šiurkštus, tačiau paperka natūralumu. Įprastinė jo spalva – melsvai pilka su sidabrišku blizgesiu, nors gaminamos ir blyškaus pergamento, geltonos, rudos ar rausvos spalvų plytelės. Jos itin tinka koridoriuose, oranžerijose, kaimiško stiliaus virtuvėse ir kitose patalpose, kurių grindys prašyte prašosi ilgaamžės praktiškos dangos.

Skalūno plytelių grindis reikia dažnai šveisti, pvz., muilu ir valikliu, paskui gerai nuskalauti, o kad paviršius spindėtų – patrinti piene suvilgytu skudurėliu.

Marmuras

Kas jo nežino? Tai įvairiaspalvė kieta kristalinė uoliena, kurios pagrindinis skiriamasis bruožas –šviesios paviršių vagojančios gyslos. Marmurinės grindų plytelės namams suteikia prabangos. Tiesa, jų negalima valyti jokiais šveičiamaisiais valikliais ir šepečiais. Tokias grindis pakanka plauti šiltu vandeniu su silpnu valikliu, o prilipusius nešvarumus nugramdyti buku peiliu. Marmuro paviršius blizginamas silikonu arba vašku.

O DABAR - PRIE DARBO

Prieš keliaudami į plytelių parduotuvę, gerai išmatuokite patalpą, kurią ketinate klijuoti. Naudodamiesi klijavimo šablonu ( medinis rėmas, ant kurio pažymėta plytelių vieta ) išmatuokite sienas arba grindis ir paskaičiuokite, kiek tame plote tilps jūsų pasirinkto dydžio sveikų plytelių. Savaime suprantama, į akis krentančiose vietose reikės klijuoti sveikas, o šonuose ir užkaboriuose – perpjautas plyteles.

Nepulkite prie darbo iš karto: pirmiausiai nuo patalpos centro iki sienų kryžmai ištempkite virvutę ir nuo centro sienų link dėkite dar sausas plyteles, palikdami tarpelius. Taip sužinosite, kiek tilps sveikų plytelių, kiek jų reikės perpjauti. Klijuoti pradedama nuo toliausiai durų esančio kampo.

Klijuodami naudokitės gulsčiuku, kad plytelių juostos eitų horizontaliai, kitaip sulig kiekviena eile didės paklaida. Plyteles atskirkite specialiais kryžiukais. Jų reikės ir klijuojant plyteles ties durimis ir langais.

Plytelių klijavimas, ypač naudojant gerus klijus, - visai nesudėtingas darbas: sienos ar grindų plotas, kuriame telpa 10-12 plytelių, ištepamas klijais ir prie jo prispaudžiamos plytelės. Perpjautos plytelės klijuojamos paskiausiai. Maždaug po 24 val. Tarpai tarp plytelių užtepami glaistu.

Glazūruotas keramines ir skalūno plyteles galima klijuoti tiesiai ant sausų cementinių arba stiprių medinių grindų, prieš tai ant pastarųjų pritvirtinus storą faneros lakštą. Prieš pradėdami darbą, grindis storai ištepkite elastingais klijais. Prieš klijuodami terakotos ar skalūno plyteles, ištepkite cementines grindis skiediniu ir naudokite drėgmei atsparius klijus.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Parapsichologai (7)    LICS (17)    Meilė (138)    Metalinės muzikos grupės (8)    Turizmo agentūros (10)    Vilniaus bendruomenės (4)    Savižudybė (12)    Vaistai (15)    IT parodos (10)    Svarstyklės (7)    Krizė (59)    Matematika (2)    NSO (33)    Pyktis (6)    Nokia (24)    Ožiaragis (7)    Šamanai (7)    Kanapės (15)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Teatrai (21)    Miestai (14)    Poltergeistai (2)    Kultūra (749)    Egzorcizmas (11)    Tadas Blinda (10)    Avinas (7)    Alkoholizmas (15)    Homeopatija (5)    Hobi (106)    Liberalai demokratai (3)    Kaimo turizmas (5)    Žuvys (7)    Skorpionas (7)    Kazimiera Prunskienė (13)    Aiškiaregiai (11)    Laikrodžiai (3)    Projektavimas (7)    Skundai (22)    Vėlinės (5)    Sportiniai šokiai (2)    Buto remontas (3)    Vaiduokliai (23)    Mokykla be narkotikų (20)    Vadyba (89)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Mokyklos (22)    Atsiprašymas (3)    Imtynės (29)    Poetai (11)    Alkoholiniai gėrimai (74)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!