LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Vilnius
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-11-08
Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus

Kontaktai
Adresas: Subačiaus g. 124, LT-11345 Vilnius.
Tel./faksas (8 ~ 5) 260 00 80.
http://www.vilniausmuziejai.lt/a_puskinas/index.htm
Direktorė – Tatjana Michniova.

Informacija lankytojui

Darbo laikas:

trečiadieniais – sekmadieniais 10–17 val.
Administracija: pirmadieniais – penktadieniais 8–17 val.

Bilieto kaina:

suaugusiesiems – 4 Lt;
vaikams, moksleiviams, studentams – 2 Lt.

Ekskursijos kaina:

suaugusiųjų grupei (iki 10 asmenų) – 40 Lt;
suaugusiųjų grupei (daugiau nei 10 asmenų) – 40 Lt + įėjimo bilietai.
vaikams, moksleiviams, studentams 3 Lt.

Ekskursijų temos:
„A. Puškino gyvenimas ir kūryba“
„A. Puškinas ir Lietuva“
„Markučių dvaras ir muziejaus kūrimosi ir raidos istorija“

Papildomos paslaugos

Audiovizualinių priemonių salėje sudaryta galimybė lankytojams susipažinti su A. Puškino kūrinių temomis sukurtomis ekranizacijomis ir muzikiniais kūriniais, pasižiūrėti dokumentinę video medžiagą apie poeto atminimo puoselėjimą Lietuvoje;

Muziejuje sudarytos sąlygos vesti literatūros pamokas ir temines paskaitas;

Muziejus rengia kilnojamas parodas;

Vedamos diferencijuotos, pagal amžiaus grupes ir temas, ekskursijos.

Išsamiau apie paslaugas

Rinkinys

Muziejaus rinkinius sudaro autentiški Varvaros ir Grigorijaus Puškinų laikotarpio baldai ir namų apyvokos daiktai, dailės kūriniai, didelė biblioteka, nuotraukos, laiškai, laikraščiai bei žurnalai. Taip pat čia saugoma keletas baldų, kurie priklausė poetui A. Puškinui: du krėslai ir kortų stalelis.

Ekspozicija

Literatūrinį A. Puškino muziejaus ansamblį sudaro buvęs dvaro gyvenamasis namas, 18 ha parkas su tvenkiniais, šeimyninės kapinaitės ir Šv. Varvaros koplyčia, skulptoriaus B. Vyšniausko sukurtas paminklas A. Puškinui.

Memorialinė ekspozicija

Šią ekspoziciją sudaro 6 autentiškai apstatyti XIX a. pabaigos kambariai. Juose eksponuojami baldai, papuošti Puškinų giminės herbais ir Varvaros Puškinos monogramomis. Lankytojai čia taip pat gali pamatyti Markučių dvaro ir šeimyninės Grigorijaus ir Varvaros Puškinų fotografijų, vieną iš 24 jubiliejinių, 1876 m. Peterburge pagamintų „Becker“ firmos rojalių, didelį biliardo stalą, nepaprasto grožio apvalių žalių koklių olandiško stiliaus krosnį, nemažai tuometinių namų apyvokos daiktų ir dailės kūrinių.

Valgomajame išlikęs autentiškas mozaikinis parketas.

Šioje ekspozicijoje saugoma 21 A. Puškino knyga iš 34 išleistų, esant poetui gyvam.

Apžvalginė ekspozicija „A. Puškino gyvenimas ir kūryba“

Ekspozicija pasakoja apie pagrindinius poeto gyvenimo momentus. Lankytojai čia gali plačiai susipažinti su metais, kuriuos poetas praleido Carskoje Selo licėjuje, tremtyje, Rusijos pietuose, Michailovskojėje, Boldine. Pasakojama ir apie vedybas su pirmąja Maskvos gražuole Natalija Gončarova, poeto dvikovą ir mirtį.

Ekspozicija „A. Puškinas ir Lietuva“

Ekspozicijos vitrinose eksponuojami A. Puškino kūrinių vertimai į lietuvių kalbą, pasakojama apie tų vertimų istoriją, poeto kūrybos tyrinėtojų darbus, Lietuvos teatruose poeto kūrinių temomis pastatytus sceninius veikalus, lietuvių dailininkų iliustracijas A. Puškino kūriniams.

Itin įdomus eksponatas – 1902 metais Suvalkuose išleista A. Puškino „Pasaka apie žuvininką ir žuvelę“, išspausdinta dviem kalbomis: rusų ir lietuvių – rusiškomis raidėmis.

Artimiausiu metu ekspoziciją numatyta papildyti. Joje bus plačiau papasakota apie A. Puškino kūrinių temomis sukurtus sceninius pastatymus Lietuvos teatruose, pristatyti Lietuvos Operos ir baleto teatre sukurtos operos „Borisas Godunovas“ sceniniai rūbai.

Parodos

Muziejuje nuolat rengiamos dailės, literatūros, fotografijos, numizmatikos, taikomojo meno ir kitos parodos.

Kultūrinė, šviečiamoji veikla

Literatūrinių-muzikinių vakarų organizavimas;
Koncertų organizavimas;
Parodų organizavimas;
Teminių ekskursijų ir literatūros pamokų organizavimas;
Susitikimų organizavimas;
Knygų pristatymų organizavimas.

Istorijos fragmentai

Literatūrinis A. Puškino muziejus įkurtas Vilniaus priemiestyje, Markučiuose, buvusio Markučių dvaro gyvenamajame name.

Markučiai istoriniuose šaltiniuose minimi nuo XIV a., kai jie priklausė didiesiems Lietuvos kunigaikščiams ir įvairioms didikų giminėms: Kiškoms, Čapskiams, Chodkevičiams bei jų dvarų valdytojams ir nuomininkams.

1867 m. Markučius nupirko generolas inžinierius Aleksejus Melnikovas ir čia pastatydino medinį dviejų aukštų vasarnamį.

1875 m. A. Melnikovo dukrai ištekant už gvardijos poručiko Vasilijaus Moškovo, Markučių dvarą su jam priklausiusiais 270 ha žemės A. Melnikovas atidavė dukteriai kaip kraitį.

1877 m. pora išsiskyrė.

1880 m. Sankt Peterburge Varvara susipažino su poeto A. Puškino jaunesniuoju sūnumi Grigorijumi Puškinu.

1899 m. Grigorijus ir Varvara Puškinai, pardavę Michailovskojė dvarą Rusijos Imperatoriškajai Akademijai, persikėlė gyventi į Markučius. Čia jie atsivežė ir kai kuriuos asmeninius poeto A. Puškino daiktus. Namą, kuris iki to laiko buvo vasarnamis, Puškinai pritaikė gyventi ir žiemą.

Grigorijus Puškinas mirė 1905 m., Varvara Puškina – 1935 m. Prieš mirtį ji paliko testamentą, kuriame rašė, kad Markučių sodybos gyvenamasis namas negali būti parduotas ar išnuomotas, kad čia turi būti saugomas didžiojo poeto A. Puškino atminimas ir kad Markučių sodyba visuomet turi tarnauti kultūros ir švietimo tikslams. Savo testamento vykdytoju V. Puškina paskyrė Vladimirą Nazimovą, kuris toliau rūpinosi Markučių dvaro reikalais.

1940 metais buvo nuspręsta Markučiuose įkurti muziejų.

1948 metais muziejus atvėrė duris lankytojams.

Kitos žinios

Pagrindinis muziejaus uždavinys – sudaryti plačias galimybes lankytojams susipažinti su poeto A. Puškino biografija ir kūrybine veikla, jo kūrybiniais ir biografiniais ryšiais su Lietuva (poeto kūrybos tyrinėjimai ir kūrinių vertimai, lietuvių dailininkų iliustracijos A. Puškino kūriniams, jo kūrinių temomis sukurtų sceninių veikalų pastatymai Lietuvos teatruose, poeto jaunesniojo sūnaus Grigorijaus Puškino šeimos, gyvenusios muziejaus pastate, biografija), susipažinti su autentiška XIX a. pabaigos Vilniaus dvarininkų buitimi.
Muziejaus steigėjas – Vilniaus miesto savivaldybė.

Renginių archyvas

[2010 06 06] Dešimtojo moksleivių meninės saviraiškos konkurso „Mano Aleksandras Puškinas“ dalyvių pagerbimo šventė, skirta A. Puškino 211-osioms gimimo metinėms paminėti. Katalogas >

[2009 09 18]  Projekto „Išlikusios Vilniaus dvarų sodybos – daugiakulturės Lietuvos sostinės veidrodis: realybė ir plėtros galimybės“ renginys. 

Nuotraukos iš leidinio „Literatūrinis A. Puškino muziejus“ (V., 1999)

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Vandens slidės (2)    Nekilnojamasis turtas (22)    Rašytojai (11)    Gimimo diena (3)    Prezidento rinkimai 2009 (12)    Grožio salonai (6)    Džiaugsmas (2)    Spauda (3)    Šamanai (7)    Psichiatrija (64)    Valstiečių sąjunga (2)    Helouvynas (7)    Modemai (8)    Neištikimybė (2)    Liemenėlės (3)    Vadyba (89)    Užsienyje (50)    Wing Tsun (14)    Avinas (7)    Žemgrobiai (6)    Euro naujienos (2)    Žvaigždės (19)    Kompiuterių virusai (52)    Kaukazo aviganis (2)    Kazino (10)    Šventės (117)    Pirmoji meilė (3)    Pankai (6)    Architektūra (11)    Spausdintuvai (12)    Sekimas ir privatumas (12)    Mama ir vaikas (48)    Labradoras (2)    Šachmatai (11)    Žuvys (7)    Alkoholiniai gėrimai (74)    Avalynė (7)    Samsung (3)    Imtynės (29)    Vartotojai (29)    Ekologinis ūkis (2)    Projektavimas (7)    Artūras Zuokas (41)    Dalia Grybauskaitė (16)    Vaizdo kortos (3)    Žmonės (241)    Žemės grobstymai (50)    AMD (3)    Auklės (3)    Sony Ericcson (40)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!