LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 16 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Ankstyvas nėštumas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-10-07
Paauglių nėštumas ir abortai - jų pačių reikalas?

"Lietuvos jaunimo lytinis neišprusimas akivaizdus, ir mes esame Europos gėda, pirmaudami savižudybių ir nepilnamečių nėštumų bei abortų skaičiumi. Ne paslaptis, kad kartu į šalį skverbiasi paauglių prostitucija ir pornografija", - sakė paauglių akušerė ginekologė Vita Locaitienė.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos atliktas tyrimas rodo, kad paauglių žinios apie nėštumo prevenciją arba lytiniu būdu plintančias ligas, kontracepciją ir lytinį aktą yra netikslios. 53 proc. jaunimo pasitiki lytinio akto nutraukimo metodu, manydami, kad jis apsaugo nuo nėštumo. Veik pusė jaunuolių tiki, kad kontraceptinės tabletės kenkia moters vaisingumui, o trečdalis visiškai nesisaugo pirmosios sueities metu.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kasmet gimdo apie 2500 merginų iki 19 metų amžiaus. Vidutiniškai ketvirtadalis nėštumų paauglystėje baigiasi abortais; pernai savo nėštumą nutraukė 866 paauglės.

Spontaniškai - ir rizikingai

"Mes galėtume pasimokyti net iš Latvijos, kuri laikosi ES numatytų programų organizuoti lytinio gyvenimo švietimą - ne propagavimą. Ten šeimyniniam gyvenimui vaikai ruošiami jau nuo darželio. Kontraceptikų prieinamumas lytinio gyvenimo nepaankstina, priešingai, duoda gerus rezultatus", - sakė gydytoja, pabrėžusi, jog gimdyvės jaunėja, atvyksta gimdyti ir trylikametės, o 16-metės gimdyvės seniai ne naujiena.

"Jeigu trylikos metų mergaitė pradėjo intymų gyvenimą, svarbu, kad ji ateitų pas ginekologą, o mes, įvertinę jos sveikatą, ligas, jau parinksim jai apsisaugojimo priemones. Suprantama, dar nesusireguliavusi hormoninė pusiausvyra, jos organizmas nėra pasiruošęs motinystei ir patiria šoką, nes visas maistingas medžiagas iš jos paima vaisius. O kur dar psichologiniai niuansai: šeima dar nesukurta, neaišku, kur mergina glausis.

Paauglės turi planuot tą lytinį gyvenimą, o pradeda spontaniškai, dar neturėdamos atsakomybės ir motinystės jausmo", - pasakojo V. Locaitienė.

Kaip apsisaugoti

Šimtaprocentinė apsauga - hormoninės kontraceptinės tabletės, jų yra įvairiausių, su mažiausiu pašaliniu poveikiu. Greito veikimo kontraceptinės tabletės, geriamos iškart po lytinio akto, žinoma, sutrikdo menstruacijų ciklą, bet tai geriau už neplanuotą nėštumą.

Spermicidų turinčios kontracepcijos priemonės - putos, želė, kremas ar žvakutės nėra itin efektyvus apsisaugojimo būdas, ypač jeigu nemokama jomis naudotis. Kontraceptinis pleistras, naudojamas cikliškai, tvarkingai, - patikimiau. Būdas apskaičiuoti nevaisingas mėnesinių dienas nepatikimas, nes mėnesinių ciklo ritmą gali sutrikdyti stresas, nuovargis, emocinis išsekimas, virusinės infekcijos, dietos ir panašiai.

"Paauglių seksualinis aktyvumas parengia vieną partnerį perduoti kitam ligas, ir jaunas žmogus jas "pasirenka" visam gyvenimui - žmogaus papilomos infekciją, chlamidijas ir kt. Paauglių organizmas imlesnis šioms ligoms, taip pat ir nebūtinai plintančioms lytiniu keliu - mes vadiname tai mažojo dubens uždegimine liga. Reta mergaitė bus sveika, jei lytinį gyvenimą pradės per anksti, kaitalios partnerius, ir net jei dažnai lankysis pas ginekologą, negalime garantuoti sveikatos", - sakė specialistė. Tarp neišprususio jaunimo net sklando mitas, kad jeigu mergina turės daug partnerių - nepastos.

"Taip - tada daugiau ligų, daugiau uždegimų, ir pasekmių visam gyvenimui, gydant gali prireikti ir chirurginės intervencijos", -įspėjo gydytoja.

Luošina kūną

"Jeigu organizmas pasiruošęs nėštumui, ir šis yra mechaniškai sunaikinamas, vaisius nužudomas, - tai yra didžiulis stresas kūnui ir psichikai. Tai, ką patyrė, organizmas prisimins visą gyvenimą", - sakė pokalbininkė.

Anot specialistės, aborto metu organizme vyksta nenormalūs pokyčiai, sutrikdoma visa endokrininė sistema. Ir tokia pacientė gal kentės nuo aukšto kraujospūdžio, nutukimo ar onkologinių ligų. Ji paprasčiausiai save pasendins, o sąaugos gimdoje, jos prieduose trukdys vėliau pastoti. Jeigu merginos rezus faktorius neigiamas, po nėštumo nutraukimo į jos kraujotaką patenka šiek tiek vaisiaus "informacijos" ir gaminasi antikūnai, kurie atakuoja ir veikia kitus nėštumus.

Gimdymas

Jeigu gimdo jaunutė mergina, nesusiformavę jos dubens kaulai, neišvengiamos komplikacijos. Normaliai per gimdymą galima netekti nuo 200 gramų iki 0,5 litro kraujo. Liesutei paauglei netekus litro ar dviejų, jos gyvybė kabos ant plauko. Visos gimdymo komplikacijos, jeigu jų yra (nėštumo toksikozė, inkstų uždegimai), paauglei daug pavojingesnės ir sunkiau gydomos. Jeigu gimdymo metu plyšta tarpvietė, mergina gali ateityje nelaikyti šlapimo, išmatų, dujų. Cezario pjūvis - irgi ne išeitis, nes rimtos operacijos komplikacijos sunkumu pranoksta natūralaus gimdymo komplikacijas. Tačiau neįrodyta, jog jaunų gimdyvių kūdikiai dažniau būna apsigimę.

Neatitinka tikrovės

Iš televizijos ir šou programų sklindanti informacija apie seksualinio gyvenimo džiaugsmus, pasak gydytojos, visiškai neatitinka realybės ir medikų išvadų. Nėra cenzūruojami žurnalai panelėms, jie rašo ir tarsi propaguoja šlykščiausius iškrypimus, o paauglių protas nebesusigaudo, kas normalu.

"Kad merginos kūnas subrendo gimdymui, dar nereiškia, jog subrendo asmenybė. Jaunimui turi būti išaiškinta, kaip elgtis su savo seksualumu. Daugumai moterų motinystės jausmas atsiranda apie 30-uosius gyvenimo metus, kai ji jaučiasi saugi, turi šeimą, požiūrį į gyvenimą. Ligų ir aborto nualintas kūnas, streso iškankinta psichika vargu ar leis patirti visavertį sekso malonumą", - sakė pokalbininkė.

Kasmet gimdo apie 2500 merginų iki 19 metų amžiaus. Vidutiniškai ketvirtadalis nėštumų paauglystėje baigiasi abortais; pernai savo nėštumą nutraukė 866 paauglės.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Anglų kalba (35)    Runkeliai (18)    Sąmokslo teorijos (19)    Arbata (10)    Bendruomenės (158)    Mityba (43)    Vaiko sveikata (8)    Kačių veislės (25)    Vampyrai (9)    Žmogaus teisės (18)    Artūras Zuokas (41)    Žmogaus klonavimas (2)    Kultūra (749)    Bildukai (3)    Šalys (61)    Joninės (6)    Melagių diena (3)    Grožio salonai (6)    Erotika (8)    Viktor Uspaskich (61)    Policija (2)    Prancūzų buldogas (2)    Žemės grobstymai (50)    Samsung (3)    Atleidimo svarba (2)    Meino meškėnas (2)    Jurga Ivanauskaitė (17)    Žmonės (241)    Jautis (7)    Dieta (33)    Homeopatija (5)    Tiškevičiai (18)    Apatinis trikotažas (17)    Velniai (9)    Dažasvydis (3)    Roko muzikos grupės (10)    Įdomybės (87)    Advokatai (10)    Burtai (8)    Euro naujienos (2)    Pagalba ir prevencija (124)    Interneto dienoraščiai (2)    EBSW (40)    Metalinės muzikos grupės (8)    Ekologiškas maistas (2)    Užsienyje (2)    Mistika (446)    Amfetaminas (2)    Shotokan (11)    Kovo 11 (4)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!