LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Asmenybės tipai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-12-09
Asmenybės tipai (III dalis)

Ankstesnėse straipsnių ciklo dalyse pristatėme teorinę asmenybės tipų dalį . Šioje norėtume pristatyti praktinį jos panaudojimą. Jis gan platus.

Asmenybės tipai santuokoje

Deja, taip jau priimta, jog ne visos santuokos tampa sėkmingomis. Šiomis dienomis vis didėja santuokų iširimo skaičius, vis daugiau sutuoktinių pasuka savais keliais palikdami šeimas, skaudindami mylimus žmonės. Tačiau belieka susimąstyti, kodėl taip nutinka?

Tai gali lemti tai, kokį partnerį mes pasirenkame.

Jei pasirenkame žmogų, kurio asmenybės tipas priešingas nei mūsų, didelė tikimybė, jog praėjus šiek tiek laiko ims ryškėti esminiai skirtumai, nesutaps interesai, kils problemų asmeniniuose santykiuose, dėl kurių vis dažniau kils kivirčai ir, kurie galų gale prives prie santuokos nutraukimo.

Galbūt problemų kiltų mažiau jei poros, gyvendamos nesantuokoje daugiau laiko skirtų vienas kito pažinimui, stengtųsi suprasti kas tarp jų bendro ir kas skiriasi. Santuoka gali būti sėkminga, net ir tuomet, kai partneriai panašūs net ir vienu iš keturių asmenybės tipus sudarančių procesų, jeigu stengiasi suprasti, įvertinti ir gerbti vienas kitą. Supratimas, įvertinimas ir pagarba daro visą gyvenimą trunkančią santuoką įmanoma ir sėkminga.

Santuokoje, esant porai skirtingų žmonių su skirtingais asmenybės tipais, vienas iš svarbiausių dalykų norint gražiai ir darniai gyventi, yra tarpusavio supratimas, suvokimas, jog partneris yra kitoks, turi asmeninių savybių. Turime pabrėžti bei atskleisti sutuoktinio privalumus, o ne trūkumus.

XX a. ketvirtojo dešimtmečio tyrimo imtyje moterims neužteko jausmams pirmenybę teikiančių vyrų, o vyrams - mąstymui pirmenybę teikiančių moterų. Geriausiu atveju, tik 78 procentų porų galėjo būti suderinamos pagal savo pasirinkimus.

Kiekvienoje santuokoje asmenybių tipų skirtumai gali išprovokuoti atvirą konfliktą dėl priešingų pažiūrų. Tokiu atveju sutuoktiniai turi pasirinkimą. Vienas iš jų arba abu gali manyti, kad būti kitokiam nepriimtina, mėginti teisuoliškai menkinti partnerį. Taip pat jie gali manyti, kad būti kitokiems netinka, menkindami save jausti nuoskaudą. Tačiau gali ir pripažinti, kad tarp jų yra pateisinamų bei įdomių skirtumų, ir tuo džiaugtis.

Toks džiaugsmas, atsižvelgiant į asmenybės tipą, gali būti atviras arba santūrus, ironiškas arba švelnus, tačiau jis visada padeda įveikti sunkumus, apsaugoti partnerių orumą ir brangų santuokinį ryšį.

Jungo teigimu, ekstravertai ir intravertai nekaip atsiliepia vienas apie kitą, dažnai tarpusavyje konfliktuoja. Tačiau tai daugeliui vyrų netrukdo vesti skirtingo tipo moterį.

Profesijos pasirinkimas

Čia didelę įtaką turi tai, kokį sprendimo priėmimo būdą pasirinksite (mąstymas, jausmai).

Jei esate linkę sprendimus priimti pasikliaudami mąstymu, vadinasi jums geriau seksis situacijose su negyvais daiktais, technika, principais ar teorijomis, ir tai ką galima logiškai surikiuoti. Teikiate pirmenybę jausmams? Gerai seksis situacijose, susijusiose su žmonėmis, jų vertybėmis, įtikinėjimais bei pagalba.

Ekstravertai daugiau domisi situacijomis, kuriose daugiau tenka bendrauti su žmonėmis ir tvarkyti daiktus, intravertai efektyviau dirba, kai užduotis yra susijusi su idėjomis ir reikalauja nemažą darbo dalį greitai atlikti mintyse.

Tačiau atliktų tyrimų duomenimis, intravertų darbas lyginant su ekstravertų – kur kas geresnis. Turint žinių apie darbo pobūdį, bei apie asmenybės tipą, galima nesunkiai rasti gerų darbininkų.

1962 m. išleistame tipų indikatoriaus vadove buvo paminėta.. Esate geraširdis, pojūčiais ir jausmais besivadovaujantis žmogus? Jums puikiai tiks gydytojo profesija. Jei esate įžvalgus, intuicijai ir jausmams pirmenybę teikiantis žmogus, jūsų sritis psichiatrija ir pedagogika.. Objektyvi asmenybė, kuri pirmenybę teikia pojūčiams ir mąstymui – chirurgija.

Tas pats darbas vienam asmenybės tipui gali atrodyti painus ir nuobodus, o kitam itin įdomus ir malonus.

Kiekvienas esame unikalus

Taigi, kiekvienas turime plėsti savo suvokimą bei pateisinti kitus, galų gale suprasti unikalumo svarbą ir tai įvertinti.

Kaip kartą pasakė psichologė Rūta Balionytė: „Jei būtume vienodi, šešėliai sutaptų“. Šią mintį galime pritaikyti ne tik išoriniam, bet ir vidiniam grožiui bei išskirtinumui.

Daugiau minčių apie asmenybes rasite Isabel Briggs Myers knygoje „Skirtingos dovanos: asmenybės tipai“.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Rytietiški šokiai (16)    Antanas Terleckas (2)    Šokiai (56)    Vorai (2)    Televizija (17)    Kazino (10)    Bučiniai (31)    Telekomunikacijos (188)    Meilė (138)    Televizoriai (2)    Projektavimas (7)    Apskaita (15)    Vasario 16 (12)    Kalbos kultūra (39)    Romas (3)    Ginklai (22)    Vėlinės (5)    Žmonės (241)    Mokslininkai (2)    Kalėdos (12)    Informaciniai karai (11)    Novelės (102)    Draudimas (7)    Šatrija (4)    Savivaldybių rinkimai (9)    Nealkoholiniai gėrimai (12)    Dieta (33)    Komunikacija (166)    Krikščionybė (135)    Zigmas Vaišvila (10)    Picerijos (4)    Krizė (59)    Žmogaus teisės (18)    Intel (6)    Spauda (3)    Geležinkeliai (4)    Avalynė (7)    Nokia (24)    Šaudymas iš lanko (2)    Menas būti kartu (2)    Slaptos bendrijos (24)    Mazda (2)    Kompiuteriai (148)    Pavydas (5)    Užsienyje (50)    Lietuva (2)    Paieškos sistemos (14)    Svarstyklės (7)    Fajetai (2)    Regbis (4)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!