LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
Akimirkos sentencija
"Racionalus žmogus pats adaptuojasi prie savo aplinkos. Neracionalus gi atkakliai bando pačią aplinką pritaikyti prie savęs. Kaip tik todėl visas progresas ir priklauso nuo neracionaliųjų."
George Bernard Shaw
Draugai
Matulaičio bažnyčia
Lietuvių Tautinio Jaunimo Sąjunga
Tautinės krypties portalas
Etninės kultūros erdvė
Biržų krašto naujienos
Slaptai.lt - unikalus leidinys
Lietuvių sąjunga „Tauta ir Tėvynė“
Lietuvos žaliųjų judėjimas
Žaliosios minties laikraštis
Istorijos puslapiai
Receptai, patiekalai, kulinarija.
Skanus.lt
Reklama
  Bendradarbiai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-03-04
Tik nesakyk to kolegai!

Žmogus per metus vidutiniškai 2000 valandų praleidžia darbe. Tad nieko nuostabaus, kad kai kada bendradarbius matome netgi dažniau nei savo šeimos narius.

O bendraujant su kolegomis, ne paslaptis, būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Štai 10 frazių, kurių neturėtum jiems sakyti.

1. „Nekenčiu savo darbo!“

Bendradarbiai supras: tavim negalima pasikliauti komandiniame darbe. Kitaip tariant, netrukus būsi palaikyta silpnąja grandimi, o kai tai pajus kompanijos valdžia – gali netekti darbo.

Todėl užuot skundusis, kaip tavo darbas tave dusina, verčiau formuluok konkrečius pasiūlymus: „Kaip gera būtų čia dirbti, jei...“ Tegul viskas apsiribos tik svajonėmis – bet bent jau būsi priskirta prie pozityvių svajotojų, o ne nuolat bambančių ir viskuo nepatenkintų „stabdžių“.

2. „Ar galėtum užtarti už mane žodelį bosui?“

Jei ką tik iš peties padirbėjai, puikiai susidorojai su atsakinga užduotimi ar padarei ką nors inovatyvaus – be abejo, gali tikėtis ir netgi prašyti, kad kolegos viršininkui tave pagirtų progai pasitaikius. Bet jei tiesiog nori tokios paslaugos be jokios konkrečios priežasties – stop. Tu jau peržengi ribą tarp asmeninių ir profesinių santykių ir galbūt statai kolegą į keblią padėtį: jei neras progos tave tiesiog šiaip sau pagirti viršininkui – jausis kaltas prieš tave, jei tave pagirs, galbūt net į aukštesnes pareigas prastums, o tu susimausi – jausis kaltas prieš viršininką.

Nereikalauk, kad tavimi besąlygiškai pasitikėtų, visų pirma, įrodyk savo vertę realiais darbais arba... eik pas viršininką ir girkis pati.

3. „Nesusitikinėju su bendradarbiais“

Galbūt tai ir tiesa, bet... labai jau dažnai tokie žodžiai potencialiems lovelasams reiškia tik „aš sunkiai prieinama“, iššūkis, kurį jie veržte veržiasi priimti.

Taigi užuot demonstratyviai mėčiusis skambiomis frazėmis verčiau parodyk savo elgesiu, kad darbe tau rūpi tik darbas, o ne daugiau.

4. „Gal išgerkime ko nors po darbo?“

Taip gali kreiptis į bendradarbį, su kuriuo jau esi bendravusi neformalioje aplinkoje. Bet jei tokiu kvietimu mėgini pralaužti ledus ir artimiau susidraugauti su kokiu nors kolega ar kolege, ėjimas visai netinkamas. Tik pagalvok – kaip nemaloniai pasijus žmogus, jeigu jam teks iš mandagumo sutikti? Arba kaip kvailai jausiesi tu, jei tavo pasiūlymas bus atmestas?

Verčiau lauk tinkamesnės progos, kai viskas susiklostys natūraliai.

5. „Negaliu pakęsti... (įterpk nemėgiamo kolegos vardą)“

Jūsų biuras – tai ne mokykla, kur priėjus prie vieno bičiulio galima pasiguosti, kaip nekenti kito. Visų pirma, liežuvautojų niekas nemėgsta. Antra, toks atviras nepasitenkinimas kuriuo nors kolega skatina viso kolektyvo susiskaidymą. O jei darbe vos spėjai kojas apšilti – apskritai gali nesunkiai paslysti: ką gali žinoti, gal tas, kurio tu taip nemėgsti, yra to, su kuriuo šneki, geras draugas ar giminaitis?

6. „Aš ką tik išsiskyriau su... (įterpk bendradarbio vardą)“

Turėjai trumpą aistringą romaną su kuo nors iš kolegų, apie kurį likusieji gal ir įtarė, bet nežinojo nieko konkretaus? Kai išsiskyrei – šiukštu neverkšlenk kitam kolegai ant peties. Ir apskritai niekam neprasitark. Ten, kur verda užgautos įsimylėjėlių aistros, treti asmenys, atsidūrę tarp dviejų ugnių, tik nukenčia. Visų pirma, prasitardama apie buvusį romaną ir dabartinį pyktį tu tarsi užkrausi kolegai atsakomybę stoti kurio nors pusėn. Antra, galbūt trukdysi darbui, nes apie buvusį romaną sužinoję kolegos varžysis tau patikėti užduotis, kurias atlikdama turėtum dažnai bendrauti su buvusiuoju.

Kitaip tariant, tik sau ir kitiems pridarysi problemų, užuot pati viena srėbus tai, ką prisivirei.

7. „Tau šis darbas ne pagal jėgas!“

Nesvarbu, kad taip tu tik išreiški savo nuoširdžią užuojautą kolegai, kurį bosas verste užvertė skubiais darbais. Įsidėmėk: tokia fraze tu kartu ir parodai, jog netiki kolegos gebėjimais, taigi užgauni ir jo/jos ego.

Užuot skaičiavusi jo darbo krūvį verčiau užjausk, kad tiek darbo kliuvo, bet kartu ir išreikšk susižavėjimą – juk esi tikra, kad kolega susitvarkys, žaviesi jo gebėjimu susikaupti ir puikiai padirbėti ten, kur kiti sukluptų. Taip ir kolegos nuotaiką pataisysi, ir neįkiši pagalio į visos kontoros darbo ratus.

8. „Tave paaukštino? O ar pakėlė algą?“

Nesvarbu, kad neklausi konkretaus skaičiaus. Vis tiek klausimas nederamas ir nemandagus. Jei labai labai smalsu – lauk, galbūt kolega pats pasigirs. Nepasigyrė? Tiesiog pamiršk šį klausimą – šiaip ar taip, juk tai tikrai ne tavo reikalas.

9. „Ei, vyruti, jei dama pageidauja – atsisakyti negali“

Tokia ar panaši frazė kasdienėje situacijoje gali būti lengvas flirtas. Deja, darbe tai – jau lengvas seksualinis priekabiavimas. Vien dėl to, kad tu moteris, kolegos vyrai gali tave pirmą praleisti pro duris. Bet jie tikrai neprivalo vien dėl tavo lyties daryti jokių nuolaidų ar papildomų paslaugų.

10. „Aš esu visiškai atvira“

Visų pirma, tai – akivaizdus melas. Nes nė vienas žmogus nėra visiškai besąlygiškai atviras su kitais. Antra, neduok Dieve kas nors tuo melu tikrai patikės. Kaip manai, ar išdrįs visiškai atlapaširdžiui pliurpalui kas nors patikėti kokią konfidencialią informaciją?

Parengė Laura M.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Interneto komentarai (2)    Sąmokslo teorijos (19)    Skirmantas Valiulis (32)    Kanapės (15)    Žala sveikatai (16)    Matematika (2)    Televizija (17)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Aviacija (38)    Ekonomika (5)    Paieškos sistemos (14)    Krašto apsauga (27)    Civilinė sauga (7)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Interneto dienoraščiai (2)    Spiritizmas (4)    Grybai (3)    Lietuvių valgiai (28)    Kalbos kultūra (39)    Bildukai (3)    Kaukazo aviganis (2)    MTV (5)    Miniatiūros (7)    Budizmas (73)    Renginiai (31)    Pagalba ir prevencija (124)    Krizė (59)    Maxima (10)    Aerobika (3)    Akvariumai (58)    Intel (6)    Mada (4)    TELE-2 (7)    Meninė gimnastika (14)    Visuotinė istorija (44)    Klaviatūros (11)    Škotų aviganis (3)    Meilė bloguose (6)    Įžymūs žmonės (68)    Žuvys (7)    Islamas (31)    Vartotojai (29)    Žirgų sportas (4)    Skolininkai (12)    Bučiniai (31)    NLP (8)    Omnitel (12)    Pyktis (6)    Draudimas (7)    Lengvosios muzikos grupės (27)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!