LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  BTV
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-04-20
Per BTV – dokumentinių filmų ciklas „Aistros dėl Gorbačiovo“
Kitą šeštadienį, balandžio 29 d., BTV pradeda rodyti dokumentinių filmų ciklą apie vieną garsiausių XX a. pabaigos politikų, pirmąjį ir paskutinijį Tarybų Sąjungos prezidentą Michailą Gorbačiovą. Vieni laiko jį išdaviku, kiti - didvyriu. Vieniems jis – niekšas, kuris sugriovė imperiją, kitiems – žmogus, pradėjęs titanišką darbą – atvedęs šalį į normalaus gyvenimo vėžes.

Kodėl viskas įvyko taip, kaip įvyko? Kodėl niekam nežinomas ir niekuo neišsiskiriantis Stavropolio krašto partijos komiteto pirmasis sekretorius netikėtai ėmė kalbėti apie demokratiją ir reformas? Kodėl jį taip myli Vokietijoje ir skeptiškai vertina buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje? Kodėl iš letargo miego pažadinta šalis išsprūdo iš jo rankų? Dokumentinių filmų ciklas mėgina atsakyti į šiuos ir dar daugelį kitų intriguojančių klausimų ir atskleisti dar nematytą vieno garsiausio XX amžiaus politiko gyvenimo ir karjeros pusę.

2005 metais rusų režisieriaus Vasilijaus Pičiulo sukurtą filmų ciklą sudaro keturi filmai. Pirmasis – “Didžioji pradžia” – tai Tai pirmojo ir paskutiniojo TSRS Prezidento ir Generalinio komunistų partijos sekretoriaus karjeros istorija, gyvenimas lyderio, kuris jau nuo 18 – kos kas ketveri metai pakildavo karjeros laiptais. Jam padėjo žmonės, pastebėję neeilinius šio jauno provincialo, kuriam bus lemta tapti šalies komunistų partijos vadovu, gabumus. Kažkas jam padėjo pasirinkti teisingą kelią į viršūnes. Apie ką galvojo ir ką jautė Gorbačiovas, kai vienas po kito šį pasaulį paliko Brežnevas, Andropovas ir Černenka?

39 – nerių jis tapo jauniausiu šalyje rajkomo partijos sekretoriumi. Po metų – KP CK nariu ir Aukščiausiosios tarybos deputatu. Jo laukė ilgas kelias į Generalinio sekretoriaus postą. Šiame kelyje jis sutiko daug stiprių konkurentų. Jis nugalėjo juos visus – jam buvo 54 metai, kai tapo didžiulės šalies vadovu.

2-asis filmas „Didžioji meilė“ – tai Michailo Gorbačiovo duktės Irinos Virganskajos pasakojimas apie Raisos ir Michailo Gorbačiovų meilės istoriją.

„ Aš jau seniai nustojau kreipti dėmesį į visus tuos prasimanymus, o Raisa – ne. Manau, tai buvo viena iš jos mirties priežasčių. Kaip ten bebūtų, žmona praradau dėl savo politinės karjeros“,- pasakoja Michailas Gorbačiovas.

Kaip šeimą paveikė Michailo Gorbačiovo karjeros peripetijos, kaip keitėsi jų gyvenimo būdas, kasdienybė, tarpusavio santykiai? Kaip namiškiai jautėsi persikėlę iš provincialaus Stavropolio į sostinę, kaip juos paveikė žaibiška Gorbačiovo karjera, šalies vadovų Brežnevo, Andropovo ir Černenkos mirtys, įvykiai Farosoje, Tarybų Sąjungos žlugimas? Kaip klostėsi šeimos ir naujosios demokratinės ir nepriklausomos Rusijos valdžios santykiai?

3 filmas pavadintas „Didžiąja neapykanta“. Kaip ir kiekvienas valstybės vadovas, pasiryžęs lemtingiems šalies istorijos posūkiams, Michailas Gorbačiovas turėjo įveikti idėjinių priešininkų, politinių konkurentų ir tiesiog jam bloga linkinčiųjų pasipriešinimą. Šis filmas pasakoja apie juos. Sulaukęs 60 – ties jis tapo garsiausiu šalies pensininku, tačiau tai įvyko prieš jo valią – spaudimas iš šalies buvo išties milžiniškas. Jis mėgino manevruoti iki pačios paskutinės akimirkos, tikėjosi rasti kokį nors sprendimą, kuris padėtų likti valdžioje, tačiau sprendimo rasti nepavyko ir teko pasitraukti. Žinoma, jis nemėgsta Jelcino. Kas galėtų mylėti žmogų, kuris atėmė viso gyvenimo darbą ir pagrindinį tikslą.

4 filmas „Didysis išsilaisvinimas“ – apie TSRS žlugimo priežastis. Tarybų Sąjunga žlugo ne tik dėl ekonominių problemų. Michailo Gorbačiovo dėka visi sužinojo, kad visai šalia egzistuoja kitoks gyvenimas – čia žmonės mažiau meluoja, nebijo kalbėti, o ir jų gyvenimo kokybė visai kita. Tokio gyvenimo panoro ir Tarybų Sąjungos gyventojai. Šio troškimo sustabdyti jau nebuvo įmanoma.
Kokį kelią teko nueiti Michailui Gorbačiovui nuo pučo iki atsistatydinimo? Apie ką jis galvojo Farosoje? Kur ir kada buvo padaryta ta lemtingoji klaida? Kodėl subyrėjo TSRS?

Kaip klostėsi Gorbačiovo santykiai su naująja valdžia? Apie visa tai pasakoja filmas „Didysis išsilaisvinimas“.

Dokumentinių filmų ciklas “Aistros dėl Gorbačiovo” – šeštadieniais per BTV. Pirmoji dalis – balandžio 29 d., 18.10 val.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Seimo rinkimai (4)    Aikido (14)    Labradoras (2)    Auklės (3)    Namų vaizdo technika (2)    Projektavimas (7)    Technologijos (1819)    Alkoholiniai gėrimai (74)    Subkultūros (99)    Linux/Unix (34)    Filatelija (11)    Trys karaliai (5)    Amfetaminas (2)    Jausmai (27)    Baikeriai (8)    Interneto dizainas (5)    Policija (2)    Dektinė (2)    Intel (6)    Metalinės muzikos grupės (8)    Dažasvydis (3)    Vasario 16 (12)    Kabala (6)    Mokykla be narkotikų (20)    Optinis ryšys (12)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Lengvosios muzikos grupės (27)    Kriptografija (3)    Neištikimybė (2)    Kaimo turizmas (5)    Vadovavimas (185)    Kulinarija (181)    IT parodos (10)    Interneto tinklai (4)    Prezidento rinkimai (6)    Jautis (2)    Melagių diena (3)    Shidokan (3)    Žiniasklaida (108)    Modemai (8)    Užgavėnes (9)    Ekologinis ūkis (2)    Mitingai (5)    Vadyba (89)    Specialiosios tarnybos (36)    Ekologiški produktai (2)    Lotynų kalba (11)    SSL sertifikatai (6)    Moterims (34)    Masonai (7)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!