LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 19 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Cenzūra
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-09-08
LŽS: „Laisvo laikraščio“ platinimo sustabdymas – cenzūra

VSD veiksmai tiriant galimą „Laisvo laikraščio“ redaktoriaus A. Drižiaus nusikalstamą veiklą neteisėtai disponuojant valstybės paslaptimis – beprecedentis ir susirūpinimą keliantis atvejis Lietuvos žurnalistikos istorijoje, teigia Lietuvos žurnalistų sąjunga.

„Šis išskirtinis atvejis reikalauja ne tik ypač kruopštaus ir drauge skaidraus VSD darbo, bet ir jokių abejonių visuomenei nekeliančio objektyvaus ir visapusiško ikiteisminio tyrimo. Kaltinimai, kurie viešai mesti laikraščio redaktoriui, turi būti per įmanomai trumpiausią laiką įrodyti arba paneigti“, – teigiama Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pranešime.

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius cenzūra vadina laikraščio „Laisvas laikraštis“ leidėjo ir redaktoriaus A. Drižiaus sulaikymą.

Anot D. Radzevičiaus, šis precedento neturintis įvykis turi būti rimtai ir viešai ištirtas. Neįrodžius redaktoriaus kaltės, D. Radzevičiaus nuomone, už tokius veiksmus atsakingi asmenys turi būti įvertinti griežčiausiomis sankcijomis.

LŽS vadovas žada supažindinti su šiuo įvykiu Tarptautinę bei Europos žurnalistų federacijas.

Pasak LŽS, tai, jog pradėjus ir vykdant tyrimą buvo sustabdytas „Laisvo laikraščio“ platinimas ir šį pentadienį nepasirodė skaitytojams eilinis jo numeris – iš esmės yra cenzūra.

„Tokiam veiksmui demokratinėje valstybėje reikalingi ne šiaip labai svarūs argumentai. Reikalingas rimtas pagrindimas ir vėlesnis tokio reikalingumo viešas pagrindimas ir įrodymas. Neįrodžius redaktoriaus kaltės ir tyrimui patyrus fiasko, už tokius veiksmus atsakingi asmenys ir jų vadovai turi būti įvertinti griežčiausiomis sankcijomis“, – rašoma pranešime.

LŽS tvirtina, kad nuostoliai, kuriuos gali patirti Lietuva, kovojant su valstybių paslapčių neteisėtu disponavimu redakcijose, gali privesti ir prie katastrofiškų padarinių – valstybės paslaptys ir toliau bus skleidžiamos, o imituojant kovą su tokia neteisėta veikla būtų susidorojama su laisva spauda cenzūruojant ją.

K. Čilinskas: bandoma nuslėpti informaciją apie pareigūnų korupciją

Žmogaus teisių ekspertai neigiamai vertina Saugumo departamento veiksmus, kai vakar dėl esą neteisėto disponavimo informacija, kuri yra valstybės paslaptis, buvo sulaikytas „Laisvo laikraščio“ redaktorius ir leidėjas Aurimas Drižius, praneša Lietuvos radijas.

Žmogaus teisių instituto valdybos pirmininkas Kęstutis Čilinskas sako, kad taip buvo bandoma nuslėpti informaciją apie pareigūnų korupciją.

„Pagal Europos žmogaus teisių teismo konvenciją, jeigu kalbame apie valstybės paslaptį arba apie kitokios informacijos skleidimą arba neskleidimą, prioritetas yra teikiamas valstybės ir visuomenės interesams.

Jeigu šiems interesams ta informacija tikrai labai pakenktų, jeigu ji dar pripažinta valstybės paslaptimi, tada būtų galima stabdyti tokios informacijos pateikimą. Bet dabar yra visiškai atvirkščiai. Šiuo atveju bandoma pateikti informaciją, kuri demaskuotų galimus korupcinius ryšius. Yra aiškiai pripažinta, kad jei tokia informacija pateikiama, tai nėra joks nusižengimas. Žurnalistų priedermė ir pašaukimas teikti tokią informaciją, kuri padeda kovoti su korupcija“, – įsitikinęs K. Čilinskas.

VSD vadovas: taikstytis negalima

Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius teigia, kad sprendimą sulaikyti „Laisvo laikraščio“ redaktorių A. Drižių priėmė sužinojęs, kad žurnalistą pasiekė įslaptinta operatyvinė VSD informacija.

„Buvo pateikta informacija apie tai, jog yra platinami departamentui priklausantys dokumentai, todėl buvo priimtas sprendimas išsiaiškinti, kur ši informacija nuėjo“, – teigia A. Pocius.

Jis mano, kad sulaikytas žurnalistas greičiausiai bus paleistas, bet VSD pareigūnams, atsakingiems už duomenų nutekinimą, bus taikoma griežčiausia atsakomybė.

„Mes negalime taikstytis su tokiais pažeidimais, nežiūrint nei į užimamas pareigas, nei į turimą rangą“, – sako VSD vadovas.

Pasak VSD atstovo spaudai Vytauto Makausko, pareigūnai turi duomenų, kad A. Drižius galimai neteisėtai disponavo informacija, kuri yra valstybės paslaptis.

Į VSD buvo iškviestas ir LNK naujienų tarnybos vadovas Rolandas Agintas, kuriam A. Drižius spėjo perduoti dalį informacijos.

Neoficialiomis žiniomis, joje – slapta įrašyti lošimų bendrovės „Olimpic cazino" vadovų pokalbiai.

Anksčiau žiniasklaidoje buvo skelbta apie neaiškius Artūro Paulausko vadovaujamos Naujosios sąjungos ir šios bendrovės ryšius.

VSD primena, kad visi asmenys, kurie iš A. Drižiaus yra gavę, jo teigimu, slaptą medžiagą ar kitokio pobūdžio slaptą informaciją, privalo ją nedelsdami perduoti VSD arba Generalinei prokuratūrai

Apsilankė spaustuvėje

VSD pareigūnai ketvirtadienio vakarą apsilankė „Klaipėdos“ spaustuvėje, kurioje buvo spausdinamas „Laisvas laikraštis“.

Iš spaustuvės pareigūnai išsivežė visa, kas susiję su šiandien turėjusio pasirodyti laikraščio tiražu. Anot spaustuvės vadovo Vaidoto Zaleckio, pareigūnai išsivežė medžiagą, gautą iš leidėjų, ofsetines spaudos plokštes bei technologines medžiagas, tai yra makulatūrą, atsirandančią spausdinant laikraštį.

Pasak V. Zaleckio, išspausdintų laikraščių spaustuvėje nebuvo likę – dar ketvirtadienį dalis jų buvo nugabenta į Kauną, o likusieji – į Vilnių ir perduoti laikraščio redaktoriui A. Drižiui.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Miestų bendruomenės (7)    Lietuvoje (5)    Atleidimo svarba (2)    Picerijos (4)    Gaisrininkai (7)    Tadas Blinda (10)    Poetai (11)    Skinheadai (9)    Vynas (16)    Drakonai (36)    Eurointegracija (5)    Skandalai (476)    Vandenis (7)    Sodininkystė (22)    Kietieji diskai (17)    Pankai (6)    Kelionių pasiūlymai (7)    Žydai (32)    Nokia (24)    Novelės (102)    NSO (33)    Logistika (12)    Darbo partija (4)    Amfetaminas (2)    Mityba (43)    E - komercija (87)    Subkultūros (99)    TV3 (4)    Mada (4)    Krišnaizmas (3)    Vokiečių aviganis (2)    Kultūra (749)    Delfinologija (4)    Spauda (3)    Barai (7)    Motociklai (12)    Sony Ericcson (40)    Erotiniai šokiai (23)    Lotynų kalba (11)    Bitė (5)    Shotokan (11)    Pelės (5)    Parapsichologai (7)    Tatuiruotės (7)    Prezidento rinkimai (6)    Homeopatija (5)    Mokėjimo kortelės (7)    Operacinės sistemos (50)    Pyktis (6)    Sveikata (313)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!