LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Motyvacija
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2007-11-22
Kai darbe trūksta entuziazmo

Darbas, kurį kadaise mylėjote, dabar tapo našta? Praleidote ne vienerius metus darydami tuos pačius dalykus ir nė kiek nepalypėjote aukštyn karjeros laiptais, o net ir atsiradus galimybei nežinia ar norėtumėte lipti aukštyn? Vienintelis dalykas, kurį tikrai žinote – kažkas turi pasikeisti.

Kai baigiasi darbo pradžios „medaus mėnuo", dauguma profesionalų praranda savo motyvaciją, todėl atitinkamai nukenčia ir jų darbo rezultatai.

Ką daryti jei profesinis entuziazmas išnyksta? Ieškotis kito darbo yra viena iš aiškių galimybių, bet kas, jei nenorite vėl visko pradėti iš pradžių? Ar įmanoma vėl sugrąžinti meilę kadaise taip patikusiam darbui? Atsakymas – taip. Pasidalinsime keletu patarimų, kurių gali pakakti, kad vėl įsižiebtų jūsų profesinio entuziazmo ir motyvacijos kibirkštėlė.

Nauji iššūkiai

Nors darbo iššūkiai ir atsakomybė iš prigimties yra stresą sukeliantys dalykai, jie padeda išsaugoti susikaupimą ir nuolatinį darbo tempą. Jei jaučiate entuziazmo trūkumą, tikėtina, kad kažkuriuo metu iššūkiai jums tapo per lengvi, o atsakomybės sritis nepasikeitė jau gana ilgą laiką.

Štai kaip viską galima pakeisti. Darbo istorijos peržvelgimas yra puikus būdas ieškoti naujų atsakomybės sričių. Peržvelkite konkrečius projektus, kurių vykdymas darbo dabartinėje bendrovėje metu jums suteikė malonumo. Šiuo atveju esminiai žodžiai yra „suteikė malonumo", nes išanalizavę karjeros repertuarą galėsite palyginti tai, ką darėte vykdydami tuos projektus su tuo, ką darote dabar.

Išsiaiškinkite, kas skiriasi ir konkrečiai kokių malonumą teikiančių dalykų dabar nedarote. Galbūt anksčiau užsiimdavote daugiau problemų sprendimu, kartu su kolegomis kūrėte reklaminę medžiagą ar išbandėte save autorinių teisių apsaugoje.

Kurio iš šių dalykų dabartiniame darbe labiausiai pasigendate? Taip pat peržvelkite kokie įdomūs projektai šiuo metu yra vykdomi jūsų darbovietėje, kuriuose jūs nedalyvaujate, bet galbūt norėtumėte dalyvauti.

Sudarius sąrašą laikas pasikalbėti su vadovu ir aptarti būdus pridėti jums atsakomybės bei šiek tiek papurtyti reikalus. Jei bendrovėje dirbate ilgai, vadovas supras jūsų situaciją. Jei jis norės, kad liktumėte bendrovėje, visiems bus naudingiau, jei dirbsite turėdami aiškią motyvaciją.

Be to, pailgėjus atsakomybių sąrašą padidės ir jūsų galimybės būti paaukštintam.

Ištirkite pramonę

Jūsų darbas, kaip ir pramonė, kurioje dirbate, neturi būti statiškas. Nuolat atsirandant naujoms idėjoms, tobulėjant technologijoms, keičiantis darbuotojams jūsų veiklos sritis turi nuolat evoliucionuoti. Jei jūsų darbas nesugeba koja kojon žengti su pramonės evoliucija, tai nustatyti pramonės pokyčius ir pritaikyti juos savo situacijoje teks būtent jums.

Kaip darbuotojams, mums patinka pasikeitimai ir naujos patirtys, todėl labai tikėtina, kad darbas, kuris vystosi kartu su pramone, palaikys pakankamai aukštą jūsų entuziazmo lygį.

Įgūdžių gerinimas tobulinimosi kursų būdu gali padėti jums gauti paaukštinimą, bet taip pat gali padėti susipažinti su kitų žmonių požiūriais, nes tokių kursų metu dalijamasi patirtimi ir išmintimi. Mokantis ir stebint aiškiau pamatysite, kaip pasikeitė jūsų pramonė ir koks turėtų būtų jūsų vaidmuo dabartinėje pramonės būsenoje.

Išsilavinimas yra praktiškas dalykas, bet taip pat mokytis dirbti galima ir siūlantis savanoriu. Aukojant savo laiką galite atlikti užduotis, kurios paprastai nesiūlomos jūsų įprastiniame darbe, o vėliau neįprastas užduotis galėsite derinti su nuolatine veikla. Siūlymasis savanoriu teikia tokių pačių pažinčių atradimo galimybių kaip ir tobulinimasis, nes informacija dalijamasi grupinių užsiėmimų metu.

Jūsų pramonės šakos analizė ir analizės pritaikymas darbo našumui didinti yra panašūs į naujų atsakomybių paiešką. Skirtumas - vietoj praeities darbo apžvelgimo, siekiant atrasti naujų atsakomybių, šių atsakomybių ieškote pramonės šakoje, o ne savo paties ankstesnėse užduotyse.

Į senas užduotis pažvelkite kitaip

Pirmuose dviejuose patarimuose aptarėme naujų atsakomybių atradimo svarbą, bet kartais darbas nėra toks, kuriame įmanomi dideli pasikeitimai. Ką daryti tokiu atveju? Nenuleiskite rankų – visai tikėtina, kad jūsų entuziazmas vėl užsižiebs atliekant įprastinius darbus, suteikiant tiems darbams naujo malonumo. To galima pasiekti į įprastines užduotis pažvelgus kitu kampu.

Pagalvokite apie įprastas užduotis ir pabandykite atrasti būdų padidinti darbo efektyvumą bei suteikti toms užduotims bent šiek tiek naujoviškumo. Darbo atlikimo terminai gali būti tokie pat, gali būti sudarytas griežtas darbų atlikimo grafikas, bet kodėl gi nepridėjus papildomo iššūkio ir nepabandžius pabaigti darbus dar iki atlikimo termino pabaigos?

Jei darbams atlikti ilgai naudojotės ta pačia programine įranga, kodėl gi nepaieškojus naujo, pranašesnio programinės įrangos paketo, kuris padėtų tas pačias funkcijas atlikti greičiau? Be to, nuobodesnėms užduotims daugiau įdomumo galima suteikti pakeitus tų užduočių dinamiką žmogišku atžvilgiu.

Jei užduotį atliekate individualiai – pabandykite tai paversti komandine užduotimi. Arba jei užduotis jau yra komandinė, tai pabandykite ją įveikti individualiai. Be to, darbo metu stenkitės klausytis muzikos, nes ji pozityviai veikia jūsų nuotaiką ir padeda išvaikyti nuobodulį.

Naujas požiūris gali būti taikomas ir pertraukoms bei laikui po darbo. Jei pietų laiką paprastai praleidžiate vienas ar visą laiką su tais pačiais bendradarbiais, tai pabandykite tai iškeisti į pasimatymą su draugais.

Tai sukuria atlygio laukimo jausmą prieš pasibaigiant dienai. Taip pat ne darbo metu galite užsiimti hobiu – ar tai būtų fitneso užsiėmimai, ar kokia kita rekreacinė veikla. Tebūnie tai kas nors, kas jums teiktų daug pasitenkinimo ir kažkas, ko lauktumėte kiekvieną dieną.

Įvairovė yra gyvenimo prieskonis ir, kai sugebate atnaujinti tai, kas yra sena, atjaunės ir jūsų požiūris bei energingumas.

Pasiimkite ilgesnes atostogas

Vienatvėje širdis išsiilgsta, todėl kartais vėl įsimylėti darbą galima nuo jo ilgesniam laikui atitolus. Jei įstrigote profesinėje rutinoje, tuomet tai turėtų būti neeilinės atostogos.

Norint susigrąžinti energiją ir aistrą darbui svarbu praleisti bent dvi savaites negalvojant apie jį. Pasistenkite vengti tokių darbą primenančių dalykų, kaip mobilieji telefonai ir kompiuteriai.

Atostogos turėtų suteikti jums galimybę atsipalaiduoti ir visiškai atsiriboti nuo visko, kas bent kiek susiję su darbu. Jei viskas seksis gerai, į darbą grįšite su naujai įsižiebusia kibirkštėle, bet reikia tikėtis, kad po pusmečio toji kibirkštėlė vėl išblės – tuomet bus laikas vėl prašyti atostogų.

Jei nėra galimybių palikti darbą dviem savaitėm, pasistenkite kuo daugiau atsipalaiduoti nuo darbo bent jau per savaitgalius. Nepripraskite leisti laisvalaikio su bendradarbiais kalbantis apie darbą. Jei nesate tikras, kad būnant su bendradarbiais kalba nepasisuks apie darbą, stenkitės laisvalaikį leisti vienas, suteikite savo smegenims taip reikalingo poilsio.

Juk galų gale tai yra jūsų laikas, todėl atitinkamai ir pailsėkite. Su laiku jūsų darbas be jokios abejonės vėl pasidarys įdomus.

Įžiebkite tą profesinę liepsną

Mūsų, žmonių, žinių ir patirties siekis yra nepasotinamas. Todėl visiškai natūralu, kad neturint galimybių suteikti darbui įdomumo, mūsų susidomėjimas darbu ir susikaupimas pradės blėsti.

Siekiant atsikratyti darbo sukelto nuobodulio bei išvengti motyvacijos praradimo, atkreipkite dėmesį į tai, kaip vertinate atsakomybę, supratimą, požiūrį ir nedarbo laiką. Kai visose srityse elgsitės tinkamai, tuomet įsižiebs ta kibirkštis, būtina siekiant malonumo iš atsinaujinusios darbo patirties.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Kulinarija (181)    KGB (35)    Krizė (59)    Garso ir vaizdo technika (2)    Lobiai (12)    Alkoholizmas (15)    Laikrodžiai (3)    Įžymūs žmonės (68)    Dieta (33)    Chiromantija (3)    NLP (8)    Skamp (16)    Egiptas (24)    Stalo žaidimai (7)    Šventasis Antanas (2)    Brendis (6)    Pramoginiai šokiai (2)    Žmogaus teisės (18)    TV3 (4)    Vaiduokliai (23)    Joninės (6)    Tiškevičiai (18)    Jausmai (27)    Rašytojai (11)    Gintaras Beresnevičius (26)    Ekonomika (259)    Domenai (11)    Avinas (7)    Euro naujienos (2)    Statyba (29)    Atsiprašymas (3)    Katarai (2)    Kaimo turizmas (5)    Aiškiaregiai (11)    Hipiai (9)    Sportiniai šokiai (2)    Klonavimas (10)    Sektos (12)    Žindymas (14)    Garso sistemos (15)    Žala sveikatai (16)    LICS (17)    Vandens slidės (2)    Komunikacija (166)    Grybų patiekalai (6)    Arbata (10)    Politika (26)    Mobilūs ryšiai (193)    Namų vaizdo technika (2)    Seimo Pirmininkas (2)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!