LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Depresija
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2000-06-23
Nauji gydymo metodai padeda sergančiajam
Net kas dešimtas žmogus patiria psichikos sutrikimą. Vienas iš šimto žmonių serga viena iš sunkiausių psichikos ligų - šizofrenija, vienas iš penkiolikos - žino, ką reiškia sirgti depresija. Šiuo metu milžiniški psichofarmakologijos pasiekimai labai pagerina sergančiųjų gyvenimą. Uždaroma vis daugiau psichiatrijos ligoninių, nes dauguma žmonių efektyviai gali gydytis ambulatoriškai. Besilaikantys gydytojų nurodymų ir tvarkingai besigydantys žmonės, net ir sunkiai susirgę, gali apsieiti be ligoninės.

Gydymas vaistais

Deja, dar ne taip retai gydymas vaistais sukelia tam tikrų problemų:

• Visų pirma dažnai psichikos ligas gydantys vaistai pradeda gerai veikti tik po keleto savaičių ar net mėnesių.

• Dalis ligonių dėl savo organizmo ypatumų ar gretutinių ligų sunkiai toleruoja vaistus.

• Visuomenėje dar dažnai galima sutikti neigiamą nuostatą sergančiųjų psichikos ligomis ir jų gydymo, ypač medikamentinio, atžvilgiu.

Nors visiškai be pagrindo, tačiau, deja, dar dažnai psichikos ligas gydantys vaistai baugina sergančiuosius ir jų artimuosius. Tenka sutikti žmonių, kurie, matydami sunkiomis psichozėmis ilgą laiką sergančius pacientus, kažkodėl mano, kad jie tokie vangūs, apatiški, nesusitvarkę ir prislopinti būtent dėl vaistų. Tai klaidinga nuomonė, nes šiuos simptomus beveik visada sukelia liga, o ne gydymas. O tų pačių ligonių būklė, jeigu jie nesigydytų, būtų nepalyginti blogesnė.

Elektrotraukulių terapija

Jau daugiau kaip 50 metų plačiai taikomas kitas efektyvus, tačiau taip pat mistikos apsuptas gydymo būdas - elektrotraukulių terapija (vadinamasis “elektrošokas”). Jis buvo atrastas pastebėjus, kad epilepsijos priepuoliai smarkiai sumažina psichozės ar sunkios depresijos simptomus. Metodas labai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Jo svarbiausias privalumas - labai didelis efektyvumas (8-9 ligonių iš 10 būklė pagerėja) ir greita veikimo pradžia (ligoniai sveiksta jau po kelių procedūrų). Pradžioje šis metodas buvo taikomas neskiriant pakankamos narkozės, todėl žmones gąsdino tam tikras jo drastiškumas. Šiuo metu išsivysčiusiose pasaulio valstybėse procedūros labai saugiai atliekamos net seniems žmonėms, poliklinikose ir privačiai. Deja, Lietuvoje, matyt, dėl aparatūros stokos, jis dar nėra išplitęs, ir tokia pagalba teikiama tik poroje didelių psichiatrijos ligoninių.

Naujas metodas - smegenų magnetinė stimuliacija

Labai įdomios ir perspektyvios galimybės padėti sergantiesiems kai kuriomis psichikos ligomis atsirado prieš keletą metų sukūrus specialų, naudojant magnetinį lauką veikiantį prietaisą. Įvairiose pasaulio valstybėse, pavyzdžiui, Anglijoje, JAV, Suomijoje, Danijoje, Australijoje, Japonijoje, atlikti tyrimai atskleidė labai dideles smegenų magnetinės stimuliacijos galimybes. Ji turi panašų gydomąjį poveikį kaip elektrotraukulių terapija, bet praktiškai nesukelia šalutinių poveikių ir komplikacijų. Tai labai efektyvus ir kartu saugus ginklas, leidžiantis gydyti dažniausiai pasitaikančias psichikos ligas, visų pirma depresiją ir kai kurias psichozes.

Ypač naudinga sergantiems depresija ir šizofrenija. Klinikiniai tyrimai parodė, kad magnetinė stimuliacija labai padeda sergant depresija, metodo terapinis poveikis siekia apie 75 proc. Tai labai geras rezultatas, ypač atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu magnetinė stimuliacija visų pirma skiriama sunkiai sergantiems ligoniams. Taip pat sėkmingai pradedami gydyti psichozėmis sergantys pacientai. Buvo nustatyta, kad taip gydant gali sumažėti neigiamieji šizofrenijos simptomai (apatija, nenoras nieko daryti, slopinimas), kurie labai sunkiai pagydomi įprastais gydymo metodais.

Intensyvių mokslinių tyrinėjimų stadija. Smegenų magnetinė stimuliacija šiuo metu yra intensyvaus mokslinio tyrimo objektas. Kiekvienais metais gydytojai, dirbantys šiuo metodu, susitikimuose ir kongresuose pateikia vis naujų, daug žadančių magnetinės stimuliacijos klinikinio pritaikymo rezultatų. Net buvo nustatyta, kad šiuo metodu galima bandyti mažinti smegenų insulto pasekmes.

Nesudėtinga atlikimo technika. Smegenų magnetinės stimuliacijos veikimo mechanizmas dar tikslinamas, tačiau jau dabar aišku, kad ji palankiai veikia neuromediatorių (medžiagų, perduodančių nervinius impulsus) apykaitą bei nervinius procesus smegenyse. Didelis šio metodo privalumas yra gana nesudėtinga jo atlikimo technika. Pačiam teko susipažinti su metodo praktiniu pritaikymu Helsinkio psichiatrijos ligoninėje. Nustebino, kaip paprastai ir greitai galima atlikti procedūrą (žr. pav.). Ligonis pasodinamas ant patogios kėdės. Specialų magnetinį lauką skleidžiantis įtaisas padedamas labai netoli ligonio galvos. Pirmos procedūros metu surandama stimuliuojamoji zona. Stimuliuojant specialiais impulsais greitai surandama vieta, kurią veikiant pradeda judėti dešiniosios rankos pirštai. Ši zona ir yra orientyras tolimesnei magnetinei stimuliacijai. Ligonis nejaučia jokio diskomforto, yra visiškai budrus. Pati procedūra trunka keliolika minučių. Po procedūros jokių paciento veiklos apribojimų nėra. Paprastai kursą sudaro iki 10 procedūrų.

Gydymo efektyvumas. Kaip minėta, taikant magnetinę stimuliaciją gydomąjį poveikį galima pasiekti labai greitai. Ligonis pradeda sveikti jau po kelių procedūrų. Todėl šio metodo pranašumai išryškėja, kai norima, kad simptomai pradėtų nykti labai greitai. Ypač to reikia, jeigu depresija sunki, ligonis nedarbingas arba galvoja apie savižudybę. Jokių smegenų magnetinės stimuliacijos komplikacijų, ją taisyklingai atliekant, praktiškai nebūna. Kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, jei ligonis serga epilepsija, reikalingas specialus ištyrimas prieš pradedant gydyti. Bene didžiausias apribojimas yra geležiniai daiktai, pavyzdžiui, operacijų metu galvoje palikti kraujagyslių suspaudėjai.

Klinikinės situacijos, kai gydoma magnetine smegenų stimuliacija arba elektrotraukulių terapija:

1.Reikia, kad ligos simptomai susilpnėtų labai greitai.

2.Ligonis nepakankamai sveiksta gydant vaistais.

3.Gydymas vaistais sukelia sunkiai toleruojamų šalutinių poveikių.

4.Ligos (depresijos ar psichozės) simptomai pasireiškia labai stipriai ir dėl to juos reikia greitai mažinti.

5.Kitų gydymo metodų rizika yra didesnė.

Šio unikalaus gydymo metodo rezultatais galės pasinaudoti ir Lietuvos gyventojai. Kaune esančiame Nervų sistemos tyrimų centre “NEUROMEDA” ruošiamasi pradėti taikyti smegenų magnetinę stimuliaciją sergantiems depresija ir kai kuriais kitais psichikos sutrikimais. Kiekvienu atveju, prieš atliekant procedūras, būtina specialisto konsultacija ir ligonio ištyrimas.

Registracija konsultacijoms dėl gydymo galimybių taikant smegenų magnetinę stimuliaciją telefonu Kaune (8 27) 33 15 11, 33 15 55.

"Sveikas žmogus" 2000 m. Nr. 6

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Svarstyklės (7)    Gender Loops (6)    P2P tinklai (2)    Švietimas (1281)    Aukštasis mokslas (13)    Skirmantas Valiulis (32)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Lietuvos istorija (110)    Kreditai (2)    Šokiai (56)    Domenai (11)    Vestuvės (16)    Kietieji diskai (17)    Draugystė (10)    Kultūra (749)    Narkotikai (97)    Mistika (446)    Skorpionas (7)    Sektos (12)    Lietuvoje (5)    Energetika (13)    Dektinė (2)    Valdas Adamkus (11)    Ginklai (22)    Garso ir vaizdo technika (2)    Pramoginiai šokiai (2)    Kulinarija (181)    Ekologiški produktai (2)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Nokia (24)    Variakojis (11)    Dvyniai (9)    2009 metų horoskopas (15)    Dailė (34)    Budizmas (73)    Mistika (9)    Paukščiai (5)    Shidokan (3)    Opel (4)    Tatuiruotės (7)    Žvaigždės (19)    Gaisrininkai (7)    Leo LT (12)    Imtynės (29)    Liberalų sąjūdis (5)    Konditerija (10)    Lotynų šokiai (5)    Meilė bloguose (6)    Įdomybės (87)    Gotai (17)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!