LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 19 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Dosnumas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-02-17
Šalin godumą! Tegyvuoja dosnumas?

Diskusijos šiandien sukasi apie du esminius klausimus - kas sukėlė pasaulio ekonomikos ir finansų krizę ir kokios priemonės gali padėti iš jos išbristi. Dominuojantis atsakymas - krizę sukėlė žmonių godumas, ypač bankininkų, o išbristi iš krizės gali padėti valdžia, skatindama ekonomiką monetarinėmis arba fiskalinėmis priemonėmis. JAV svarstomas ekonomikos gaivinimo planas, pagal kurį planuojama iš valdžios biudžetų išleisti 787 milijardus JAV dolerių įvairiausioms investicijų programoms. Lietuvoje kalbama apie 4 milijardus litų verslo skatinimui. Kitaip tariant, šalin godųjį kapitalizmą, tegyvuoja dosnusis socializmas.

Ir vis tik, ar jums neatrodo keista, kad godumas, žmogaus savybė, kuri buvo, yra ir bus būdinga kai kuriems žmonėms, įgavo tokią galią, kad griauna ištisas pasaulio ekonomikas? Stulbina paviršutiniškas krizės priežasčių aiškinimas, masiškai sklindantis net iš profesionalų analitikų, ekonomikos guru, bankininkų lūpų - net ir jiems godumas tapo galingiausiu ekonomikos veiksniu. Dažnai skambanti frazė „spartus vartojimo prekių ir būsto paklausos augimas", kuria grindžiamas vartojimo ir skolinimo bumas, nei kiek nepaaiškina, kaip toji milžiniška paklausa iš niekur nieko galėjo susiformuoti. Ir net jei tam tikru metu padidėja paklausa būstui ar automobiliui, tai esant fiksuotam išteklių kiekiui, paklausa kitoms reikmėms turėjo kristi. Turėjo mažėti kitur panaudojami ištekliai, visų pirma - finansiniai. Nes laisvoje ekonomikoje galioja „išteklių tvermės dėsnis" - jei panaudoji vienur, tai nepanaudoji kitur, nes ištekliai yra riboti. Išteklių ribotumas tarsi vidinis reguliatorius apriboja godumą - galimybėmis, o vartojimą - santaupomis. Aiškinimas apie godumą arba pakilusią paklausą vartojimui ar būstui nepaaiškina, kodėl kilo masinė, visuotinė krizė, kodėl nesuveikė rinkos savireguliacijos mechanizmas ir kodėl visas darnus rinkos veikimas tapo išderintas godumo ir išaugusios paklausos.

Matyt tiesa yra labai nemaloni sėdintiems už valstybių vairo ir už valstybinių pinigų vairo. Būtent valstybių vykdomos monopolinės pinigų politikos klaidos iš pamatų sugriovė rinkos išteklių tvermės dėsnį. Išteklius - pinigai - turėjęs būti ribotas, kaip ir bet kuris kitas ekonominis išteklius, tapo toks gausus, kad kone neribotas. Pasidomėkite, už kokias palūkanas centriniai bankai skolina pinigus komerciniams bankams - vos už ketvirtį procento JAV dolerius ir už du - Eurus. Štai jums ir terpė godumui - kai pinigais lyja, netikėtai ir be ribų gali jaustis turtuolis, gali skolinti ir skolintis netaupydamas, gali rėškučiomis semti pinigus centriniame banke ir tiesiog juos leisti. Už tų popierinių pinigų nėra nieko, net konkurencijos, tik monopolinė teisė juos leisti, tik kelių žmonių riboto suvokimo galia, kiek pinigų turi būti rinkoje, tik politikų noras būti dosniais ir dalinti maną iš dangaus. Pasaulio valiutos, turinčios būti stabilumo inkaru, turinčios būti ribotu ir geidžiamu ištekliu, dėl ydingos pinigų politikos nebeatlieka šios funkcijos. Krizės priežastis yra ne žmogaus godume, o tame, kad žmonija prarado savo atradimą - pinigus. Tiksliau, valdžia pasisavino pinigus iš rinkos ir padarė juos neribotus. Žmonės nebežino, kuo taupyti - eurais, doleriais, Šveicarijos frankais, o gal netaupyti, nes nebėra kuo?

Valdžių kuriami stimulų planai remiasi tuo, kad kai neišlaidaus godieji žmogeliukai, investicijų ir išlaidavimo imsis pati valdžia. Ir ji nebus godi - ji bus tiesiog dosni. Privatų godumą pakeis valdiškas dosnumas - ir išgysime nuo krizės. Tokią keinsistinę krizės įveikimo modifikaciją šiandien mums siūlo pasaulio valdžios ir valdžiukės. Eilinį kartą nutylima, kieno sąskaita dosni ketina būti valdžia? Vėl ir vėl neatveriama tiesa, kad godumas ir dosnumas, esant neribotiems pinigams, tėra to paties medžio tik forma besiskiriantys vaisiai. Valdžia niekuomet nesiūlo tik vieno - savo gaminamų pinigų stabilumo, o juk būtent tai valdžia privalėtų užtikrinti. Pasaulinių pinigų valdžios. Šioje vietoje grįžtu į Lietuvą ir tik pasidžiaugiu, kad Valiutų valdyba jei ne pasaulinei, tai bent Lietuvos pinigų valdžiai yra uždėjusi apynasrį. Be jo Lietuvoje būtų ne finansų krizė, o katastrofa.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

         

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal
















Atsitiktinės gairės:    Mityba (43)    Ožiaragis (7)    Gatvės šokiai (5)    P2P tinklai (2)    Ekologinis ūkis (2)    Erotiniai šokiai (23)    Emigrantai (22)    Fizika (11)    Interneto tinklai (4)    Valstiečių sąjunga (2)    Specialiosios tarnybos (36)    Kompiuteriai (148)    Stalo žaidimai (7)    Draugystė (10)    Makaronai (2)    Žmogaus teisės (18)    Dvarai (36)    Barai (7)    Vitaminai (2)    Spauda (3)    Sekimas ir privatumas (12)    Mada (4)    Domenai (11)    Menas būti kartu (2)    Kornreksai (3)    Lobių ieškotojai (3)    Romas (3)    Įvaikinimas (3)    Vestuvės (16)    Filmai (91)    Pyktis (6)    Vytautas Bogušis (12)    Budizmas (73)    Tėvynės sąjunga (4)    Ekonomika (5)    Vilius Navickas (2)    Prokuratūra (4)    Telekomunikacijos (188)    Vokiečių aviganis (2)    Naršyklės (7)    Filologija (2)    Alus (22)    Egiptas (24)    Vox Populi (14)    Astronomija (46)    Kanapės (15)    Liemenėlės (3)    Krizė (59)    Pedagogika (21)    Kailiniai (15)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!