LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Ekonomika
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-04-30
Po darbo kasdien lieka kas vienuoliktas Lietuvos gyventojas
Viršvalandžiai yra aktuali problema, rodo tyrimas

57 proc. Lietuvos gyventojų laiko viršvalandžius aktualia visuomenės problema, rodo bendrovės "Spinter tyrimai" 2006 m. balandžio mėn. atlikto reprezentatyvaus Lietuvos gyventojų tyrimo rezultatai. 53 proc. apklaustų samdomųjų darbuotojų pripažino, jog pagrindinėje darbovietėje tenka dirbti viršvalandžius, o 8,8 proc. šalies gyventojų po darbo pasilieka kasdien.

Po darbo kasdien pluša daugiau nei 150 tūkst. lietuvių

Tarp samdomą darbą dirbančių Lietuvos žmonių 8,8 proc. teigė viršvalandžius dirbantys kasdien ar beveik kasdien, 15,1 proc. – vieną ar du kartus per savaitę, 17,5 proc. – vieną ar du kartus per mėnesį, 11,3 proc. – rečiau nei kartą per mėnesį. Apklausos metu samdomą darbą dirbantys teigė 66 proc. apklaustų šalies gyventojų, 10 proc. sakė patys esą darbdaviai ar laisvai samdomi darbuotojai.

Dažniau (bent 1-2 kartus per savaitę) viršvalandžius tenka dirbti jauniausio amžiaus (18-25 m.) respondentams, žemiausių (iki 300 Lt.) ir aukščiausių (virš 1000 Lt.) pajamų atstovams. Viršvalandžius kiek dažniau dirba vedę žmonės ir didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai.

Pilnaverčių savaitgalių dažniau netenka moterys

Septyni iš dešimties viršvalandžius dirbančių samdomų šalies gyventojų netenka ir savaitgalių. Per oficialiai priklausančias poilsio dienas dažnai dirba 13,7 proc. apklaustųjų; keletą kartų tai patyrė 41,5 proc., o vieną kartą – 13,2 proc. respondentų.

Nė karto poilsio dienomis nedirbo trečdalis į klausimą atsakiusių vyrų ir tik ketvirtadalis moterų. Dažniau savaitgaliais ir poilsio dienomis dirba jaunimas, Lietuvos gyventojai su aukštuoju išsilavinimu, vedę ir ištekėjusios bei mažiau uždirbantys asmenys.

Ko atsisakome dėl "atostogų darbe"?

Pagal apklausos rezultatus, dirbantys savaitgaliais ir per šventes dažniausiai priversti atsisakyti išvykų pas gimines ar į svečius (42,8 proc.) ir išvykų į sodą, kaimą, gamtą (30 proc.). Kiti dažniau minėti atvejai – atsisakyti kelionės prie jūros (6,2 proc. atvejų), vaikų renginio (4,3 proc.), sporto varžybų (4,3 proc.) ir kt.

Ar viršvalandžiai – aktuali problema?

Apklausos duomenimis, 29,5 proc. Lietuvos dirbančiųjų laiko viršvalandžius rimta visuomenės problema, dar 27,5 proc. linkę manyti, kad tai "greičiau yra" problema.

37 proc. mano priešingai – jie nelinkę sureikšminti viršvalandžių kaip visuomeninės problemos, dešimtadalis suaugusių dirbančių žmonių mano, kad tai tikrai nėra problema.

Tyrimo metu buvo apklausti 1007 šalies gyventojai nuo 18 iki 65 metų amžiaus. Viešosios nuomonės tyrimų kompanija "Spinter tyrimai" 2006 m. sausį Lietuvos gyventojų tyrimą "Viršvalandžiai" iš ciklo "Lietuvos gyventojų laiko planavimo ir laisvalaikio leidimo būdai" atliko bendrovės BVRG užsakymu.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Paukščiai (5)    Šventieji (10)    Egzorcizmas (11)    Pramogos (191)    Sąmokslo teorijos (19)    Šachmatai (11)    Skundai (22)    Tiškevičiai (18)    Interneto komentarai (2)    Priklausomybė (3)    Šunų veislės (52)    Labradoras (2)    Buto remontas (3)    Policija (2)    Kovos menai (72)    Miniatiūros (7)    Civilinė sauga (7)    Krišnaizmas (3)    Fizika (11)    Fantastika (21)    Namų vaizdo technika (2)    Ožiaragis (7)    Darbdaviai (10)    Delfinologija (4)    Geležinkeliai (4)    Lietuvos istorija (110)    Euro naujienos (2)    Viešnia iš ateities (2)    Motociklai (12)    Kalėdos (12)    Savivaldybių rinkimai 2007 (9)    Nokia (24)    Politologija (64)    Knygos (23)    Domenai (11)    Trys karaliai (5)    Ekologiškas maistas (2)    Kačių veislės (25)    Vaizdo kortos (3)    Vilniaus bendruomenės (4)    Samsung (3)    Interneto tinklai (4)    Homeopatija (5)    Joga (56)    Kaimo turizmas (5)    Kelionių įspūdžiai (26)    Literatūra (239)    Panayiotis Zavosas (2)    Lietuvoje (16)    „Laisvės kryžkelės“ (10)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!