LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Išradingumas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-05-07
Studentų išradingumas – be ribų

Jauniesiems Lietuvos mokslininkams nestinga idėjų, kurios ir dabar galėtų būti pritaikomos įvairiose srityse.

Studentiškų idėjų gausa

Kauno technologijos universitete (KTU) neseniai vykusioje jaunųjų mokslininkų parodoje "Technorama" buvo galima įsitikinti, kad Lietuvos studentų galvose knibždėte knibžda įvairių idėjų: pristatyti 68 išradimai ir moksliniai darbai – nuo aukštųjų technologijų iki praktiško bei madingo dizaino sprendimų.

"Kauno diena" pasidomėjo, ar jaunųjų mokslininkų darbai gali sudominti verslininkus ir būti pritaikyti praktiškai.

"Išradingo jaunimo Lietuvoje – apstu. Svarbiausia jam sudaryti tinkamas sąlygas idėjoms plėtoti. Vyresnieji turėtų laiku pastebėti ir tinkamai jas išnaudoti. Kartais studentiški darbai nepagrįstai nuvertinami", – įsitikinusi KTU Inovacijų skyriaus vedėja Violeta Kaunelienė.

Specialistai pastebi, kad dalis studentų telekomunikacijų, mechatronikos, valdymo inžinerijos, informacinių technologijų projektų jau yra įgyvendinami verslo įmonėse.

Jaunimui netrūksta optimizmo

KTU įvairių fakultetų studentai ne tik plėtoja įvairias idėjas, bet ir stengiasi mokslinius sprendimus pateikti akiai patraukliomis formomis.

Chemijos fakulteto studentai sukūrė tamsoje šviečiančią medžiagą, kuri saulės energiją transformuoja į elektros energiją.

"Mūsų išradimas padės kasdieniame gyvenime. Jis pritaikomas visose srityse: nuo buities iki drabužių siuvimo pramonės. Mūsų sukurta medžiaga galima nudažyti drabužius ir jie švies naktį. Tikimės, kad ji ateityje pakeis elektros lemputes. Medžiagos efektyvumas – 100 proc.", – optimistišką ateitį piešė KTU Chemijos fakulteto studentas Dalius Gudeika.

Nusitaikė į upes

KTU dėstytojai įsitikinę, kad kai kurie studentų sukurti prietaisai jau artimiausiu laiku galėtų būti pritaikyti praktiškai. Vienas tokių išradimų – upių vandens lygio matavimo sistema skirta baidarininkams.

"Matavimo sistema bus pastatyta upėse. Baidarininkai prieš žygį galės sužinoti, ar upėse užtenka vandens, ar verta planuoti kelionę. Sužinoti informaciją bus galima turistams skirtame puslapyje. Pirmąja upe, kurioje bus įrengta naujoji sistema, taps Jiesia", – žadėjo informacinių technologijų studentas Karolis Piliponis.

Šis KTU informacinių technologijų studentų projektas neseniai vykusioje parodoje "Technorama" buvo pripažintas geriausiu ir apdovanotas pinigine premija.

"Naujus išradimus galima sukurti greitai. Svarbiausia rasti, kur tas idėjas realizuoti. Tam ir reikalingos parodos. Įvairūs žmonės ir bendrovės žino apie mokslinius darbus. Galbūt kam nors jie patiks ir vėliau bus įgyvendinti", – vylėsi KTU fizikos katedros studentai Feliksas Sakalauskas ir Rimas Šeperys.

Jie yra sukūrę mikroprocesorinę dviejų krypčių lazerio spindulio atlenkimo pavarą, kuri piešia tekstinius užrašus ir kitus statinius bei animacinius vaizdus ant plokščio paviršiaus.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Paukščiai (5)    Vytautas Landsbergis (6)    Krikščionys demokratai (3)    Mokykla be narkotikų (20)    Laivyba (17)    Priklausomybė (3)    Psichologija (89)    Valstiečių sąjunga (2)    Skundai (22)    Draugystė (10)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Mistika (446)    Žvejyba (30)    Teisėtvarka (24)    Sveikata (313)    Burtai (8)    Apatinis trikotažas (17)    Katalikybė (49)    Modemai (8)    Kelionių įspūdžiai (26)    Bitė (5)    Elektroninės šiukšlės (10)    Foje (3)    Interneto dienoraščiai (2)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Stilius (86)    Užgavėnes (9)    Internetas (184)    Vadyba (89)    Pramogos (191)    Naršyklės (7)    Rasos (2)    Depresija (29)    Aerobika (3)    Interjero dizainas (13)    Vasario 16 (12)    Meilė (138)    Seimo rinkimai (4)    Arūnas Valinskas (4)    Ekologinis ūkis (2)    TV3 (4)    Meninė gimnastika (14)    Jautis (2)    Meino meškėnas (2)    Klonavimas (10)    Buto remontas (3)    Helouvynas (7)    Sektos (12)    Maxima (10)    Feng šui (7)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!