LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Joninės
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2007-06-22
Joninės Jonavoje
Didžiausia šventė respublikoje

Joninės Jonų ir Janinų sostinėje, svarbesnės už Naujuosius Metus. Taip buvo rašoma dutūkstantaisiais metais, dienraštyje "Kauno diena". Jonavoje Joninės pradėtos švęsti 1989 metais slėnyje prie pirmojo Varnutės tvenkinio, kuris vėliau buvo pavadintas Joninių slėniu. Eilę metų šį šventė nedaug kuo skyrėsi nuo kitų švenčių. Gal būt tik tuo, kad buvo kviečiami prestižiniai Lietuvos ansambliai: dainų ir šokių ansamblis „Lietuva", „Nemunas", ansamblis „Armonika". Kultūros centro darbuotojai, buvo ieškojimų kelyje. 1994 metais šventės scenarijuje atsiranda pagoniškų papročių fragmentai. 1997 metais Joninės organizuojamos kartu su dainų ir šokių ansambliu „Lietuva". Šventėje, išlaikant Rasos šventės tradicijas, didelis dėmesys skiriamas apeigoms, kurios sudedamos į misteriją „ Esame baltai". Misterijos metu atliekamos kupoliavimo, saulės pasveikinimo apeigos, meldžiamasi ir aukojama pagoniškiesiems dievams (Žemynai, Perkūnui, Gabijai), atliekami įvairūs burtai (vainikėlių plukdymas, šokinėjimas per laužus ir pan.). Šioje dalyje dalyvauja apie 600 dalyvių (šokėjų, muzikantų, aktorių, dainininkų).

1998 metais pirmą kartą iš Joninių organizuojama tiesioginė radijo transliacija „Pūko" kanalu. Kasmet tiesiogines transliacijas ruošia Lietuvos radijas. 1998m į šventę atvažiuoja pirmieji užsienio šalių kolektyvai. Per septynetą metų šventėje dalyvavo kolektyvai iš Kroatijos, Italijos, Baltarusijos, Austrijos, Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Čekijos ir kitų šalių.

1999 metais Jonines jonavoje tiesiogiai transliavo Lietuvos Nacionalinė televizija. Joninėse svečiavosi aukšti užsienio šalių ambasadų pareigūnai. Kasmet į šventę suguža per 15 tūkstančių žiūrovų.

2005m. Joninių Jonavoje metu organizatoriai nusprendė Jonavos rajoną pervadinti Jonų respublika su sostine Jonava. Šventės metu buvo registruojami visi į šventę atvykę Jonai, Janinos, Jonės, Ivanai ir Džonai. Visi užsiregistravusieji buvo sodinami prie vaišių stalo Jonų sodyboje, jiems įteikiami Jonų respublikos piliečių pažymėjimai, kas dešimtas Jonų respublikos pilietis apdovanotas atminimo dovana, visiems uždedėti ąžuolų vainikai. Organizatoriai siekė unikalaus rekordo - į vieną vietą sukviesti šimtus Jonų ir Janinų.Jonų respublikos piliečiais užsiregistravo beveik 500 Jonų ir Janinų iš įvairių Lietuvos miestų.

Lietuvoje Jonava įvardinama kaip Jonų ir Janinų sostinė, Joninių šventė, kaip miesto varduvių šventė. Lietuvos etnografai ir mitologai organizatorius giria už tradicijų išlaikymą ir tęstinumą. Ištraukas iš 2004, 2005 metų švenčių, rodė visos didžiausios Lietuvos televizijos, apie Jonines rašė pagrindiniai šalies dienraščiai ir rajono laikraščiai.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Nešiojami kompiuteriai (12)    Prancūzų buldogas (2)    Bendravimas (743)    Vorai (2)    Draugystė (10)    Atviras kodas (23)    Wing Tsun (14)    Interneto dienoraščiai (2)    Vasario 16 (12)    Žmogaus teisės (18)    Bankinės technologijos (11)    Kompiuteriai (148)    Saugus internetas (11)    Nealkoholiniai gėrimai (12)    Savivaldybių rinkimai 2007 (9)    Nacionaldarbininkų Sąjūdis (2)    Logistika (12)    Prevencija (14)    Aikido (14)    Hipiai (9)    Statyba (29)    Motociklai (12)    Intel (6)    Sąmokslo teorijos (19)    Miestų bendruomenės (7)    Baikeriai (8)    Sveikata (313)    Mokyklos (22)    Masonai (7)    Elektronika (8)    Subkultūros (99)    Bitė (5)    Pavydas (5)    Emo (10)    Sony Ericcson (40)    Šokoladas (10)    Garso sistemos (15)    Kompiuterių virusai (52)    Parašiutizmas (15)    Grožio salonai (6)    Klubai (5)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Krizė (59)    Vytautas Bogušis (12)    Sektos žudikės (6)    Astrologija (27)    Kokainas (6)    Draudimas (7)    Sel (10)    Vaizdo sistemos (34)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!