LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kiaulių gripas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-04-27
Kiaulių gripas šiurpina pasaulį

Mirtino gripo banga ritasi per pasaulį. Meksikoje mažiausiai 81 žmogaus gyvybę nusinešusios ligos atmaina jau serga daugiau kaip tūkstantis žmonių. Lietuvoje bent kol kas nežadama imtis kokių nors priemonių prieš šį virusą.

Padėtis stebima

Kiaulių gripu vadinamo naujos gripo atmainos protrūkis, pasak ekspertų, tik prasideda. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) perspėja, kad Meksikoje pareikalavusio 81 žmogaus gyvybės liga dar nesmogė visa jėga. "Šis virusas aiškiai turi pandemijos potencialą", – šeštadienį įspėjo PSO generalinė direktorė Margaret Chan.

Ši Ženevoje įsikūrusi Jungtinių Tautų agentūra protrūkį Meksikoje pavadino tarptautinį susirūpinimą keliančia nepaprastąja padėtimi. Savo pareiškime PSO rekomenduoja visoms valstybėms intensyvinti stebėjimą dėl neįprastų į gripą panašios ligos ir sunkaus plaučių uždegimo protrūkių. "Didžiausią susirūpinimą kelia faktas, kad liga gali būti perduodama žmogaus žmogui ir kad užsikrečia jauni, o ne pagyvenę žmonės", – sakė PSO atstovas Thomas Abrahamas.

Tačiau Lietuvoje imtis kokių nors priemonių neskubama. Pasak PSO atstovybės Lietuvoje vadovo Roberto Petkevičiaus, padėtis stebima. "Vyksta vaizdo konferencijos su PSO, visas naujienas seka ir kontaktus su kolegomis užsienyje palaiko Ekstremalių sveikatai situacijų centras ir Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras", – dienraščiui sakė R.Petkevičius.

Nerimauti neverta?

PSO atstovybės Lietuvoje vadovas paaiškino, kad gripas yra tokia liga, kurią kiekvienais metais sukelia vis kitoks virusas. Meksikoje siaučianti atmaina atkeliavo nuo kiaulių. Taigi manoma, kad pirmiausia ja užsikrėtė kiaulių augintojai. "Dabar stebima, kad žmogus jį perduoda žmogui, ir tai labai pavojinga, nes sukėlėjas naujas, šviežias, aktyvus, žmonės jam neturi imuniteto. Gripu dažniausiai serga vaikai ir senukai, o šia atmaina – daugiausia 25–45 metų suaugę jauni žmonės, patys darbingiausi", – kalbėjo R.Petkevičius.

Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovas, profesorius, habil. dr. Alvydas Laiškonis dienraščiui teigė, kad iki šiol kiaulių gripo atvejų Lietuvoje nebuvo fiksuota.

"Tačiau esama didelio pandemijos pavojaus. Viruso plitimą galima sustabdyti taikant pacientų izoliaciją ir naikinant užkrėstus gyvūnus", – kalbėjo ekspertas.

Anot R.Petkevičiaus, labiausiai specialistams nerimą kelia tai, kad 1918 m., kilusi vadinamojo ispaniško gripo pandemija, pareikalavusi 40–50 mln. žmonių gyvybės, buvo būtent H1N1 porūšio gripas, kaip ir šiuo metu siaučiantis Meksikoje. Vis dėlto, labai nerimauti nereikėtų. 1918 m. nebuvo tokios sveikatos priežiūros, nebuvo reikiamų vaistų. "Gripu persergame kasmet, dažnai net nežinome, ar tai buvo pandemija ar ne pandemija. Šį gripą, kaip ir bet kurį kitą, galima išgydyti vaistais", – ramino R.Petkevičius.

Plinta po pasaulį

Vis dėlto pavojaus ženklai jau akivaizdūs. Virusas pradėjo plisti po pasaulį. Apie kelis užsikrėtusius gyventojus pranešė JAV pareigūnai. Kanzaso valstijoje buvo patvirtinti mažiausiai du kiaulių gripo atvejai. Bendras skaičius susirgusių gali siekti iki dešimties.

"Vienas tų žmonių vis dar serga, o kitas pasveiko", – sakė vienas Kanzaso sveikatos apsaugos pareigūnas. Anot jo, vienas pacientų neseniai buvo lankęsis Meksikoje. Anksčiau šeštadienį Niujorko pareigūnai pranešė, kad kiaulių gripu galėjo susirgti aštuoni ar devyni vienos miesto mokyklos moksleiviai. Užsikrėtusių taip pat yra Teksase ir Kalifornijoje. Tačiau ar jie serga būtent kiaulių gripų, dar neaišku.

Apie galimą kiaulių gripo atvejį pranešama ir iš Londono. Teigiama, kad vienoje ligoninėje gydomas "British Airways" lėktuvo įgulos narys, kuris atskrido iš Meksiko. Jo ligos simptomai, anot medikų, panašūs į gripo.

Užsikrėtusių tikriausiai jau yra ir Naujojoje Zelandijoje. Čia ligos simptomai reiškiasi moksleiviams, kurie neseniai lankėsi Meksikoje. Iš viso, anot šalies sveikatos apsaugos ministro Tony Ryallo, serga dešimt moksleivių.

Prancūzijos sveikatos apsaugos pareigūnai taip pat įtaria, kad du iš Meksikos grįžę keliautojai serga šia pavojinga liga. Tokių atvejų, pareigūnų nuomone, bus daugiau.

Ragina vengti kontaktų

Meksikoje padėtis išlieka įtempta. Sveikatos apsaugos ministras José Ángelis Córdova patvirtino, kad 20 žmonių iš 81 mirusio tikrai sirgo kiaulių gripu. Anot jo, per pastarąsias 24 valandas buvo registruota 13 naujų įtartinų atvejų, o iš viso dėl gripo simptomų tiriami 1324 pacientai.

Pareigūnai Meksikos sostinėje ir aplink ją atšaukė šimtus viešų renginių ir uždarė mokyklas, kuriose mokosi milijonai moksleivių. Kiaulių gripo apimtuose rajonuose vaikai nesimokys iki gegužės 6 d. Futbolo rungtynės šalyje vyksta tuščiuose stadionuose, uždaryti muziejai, kino teatrai, uždraustos net pamaldos bažnyčiose. Daugelis Meksikos sostinės gyventojų šeštadienį dėvėjo laisvai dalijamas chirurgo kaukes. Pareigūnai ragina žmones viešumoje vengti kontaktų su kitais.

Meksikos prezidentas Felipe Calderónas suteikė vyriausybei nepaprastuosius įgaliojimus šiam mirtinai pavojingam protrūkiui sustabdyti. Naujajame prezidento įsakyme numatyta galimybė izoliuoti šiuo virusu užsikrėtusius žmones ir patikrinti jų namus.

Simptomai

Kiaulių gripo simptomai primena paprastą gripą ar plaučių uždegimą. Pagrindiniai požymiai – aukšta temperatūra, kosulys, silpnumas.

Gydytis patariama tomis pačiomis priemonėmis, kuriomis gydomas paprastas gripas.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Kriptografija (3)    Spausdintuvai (12)    Vaizdo sistemos (34)    Spiritizmas (4)    Naršyklės (7)    Auklės (3)    Rašytojai (11)    Krikščionys demokratai (3)    Monitoriai (11)    E - komercija (87)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Shidokan (3)    Vilius Navickas (2)    Burtai (8)    Kačių veislės (25)    Pavydas (5)    Fizika (11)    Partizanai (12)    Nusikaltimai (6)    Teisė (61)    Procesoriai (28)    TV3 (4)    Švedija (9)    Turizmo agentūros (10)    Skamp (16)    Grupės (81)    Interneto komentarai (2)    Kelnaitės (2)    Kulinarija (181)    Brendis (6)    Džiaugsmas (2)    Stomatologija (6)    Civilinė sauga (7)    Homeopatija (5)    Foje (3)    Kandidatai į prezidentus (5)    Džiazo muzikos grupės (11)    Logistika (12)    Vartotojai (29)    Užgavėnes (9)    Valstiečių sąjunga (2)    Telekomunikacijos (188)    Chiromantija (3)    Masonai (7)    Mama ir vaikas (48)    Policija (2)    Drakonai (36)    Picerijos (4)    Šaudymas iš lanko (2)    Žmogaus teisės (52)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!