LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kiaulių gripas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-04-28
Pasaulio Sveikatos Organizacija perspėja: kiaulių gripas plinta

Na, jau tikriausiai retas negirdėjome apie kiaulių gripo protrūkį. Man, turiu prisimažinti, paukščių gripas kažkaip gražiau skambėjo. Kiaulių gripas man asocijuojasi su Orwelu, nors tu ką. O dar kai perskaitai, kad GALI BŪTI, jog jau yra atvejų ir Didžiojoje Britanijoje, ir Prancūzijoje, kurios mums arčiau, nei Klaipėda nuo Vilniaus, tai kaip ir šiek tiek neramu. O dar kai  pasižiūri PSO pranešimus. Gal iš tiesų kuo mažiau žiūri, kuo mažiau žinai, tuo ramiau? Bet iš kitos pusės – kaip sako viena gera rusų patarlė – apsisaugojusį ir Dievas saugo:) O šiais laikas, manau, geriausiai apsisaugoti turint informacijos ir žinant, kaip ją panaudoti.

Šį įrašą ruošiau pagal CNN informacinį  straipsnį.

Pasaulio Sveikatos organizacija  pavadino šį kiaulių gripo protrūkį keliantį pavojų visuomenės sveikatai tarptautiniu mastu.

Kiaulės gripas labiausiai paplito Meksikoje, dabar jau persimetė ir į JAV. Kalbama apie tai, kad jau daugelio valstybių vyriausybės tariasi, kaip būtų galima išvengti tolimesnių protrūkių.

Kas yra kiaulių gripas?

Kiaulių gripas yra užkrečiama kvėpavimo liga, kuria serga…kiaulės. Ją sukelia A tipo gripo virusas. Gripo protrūkiai kiaulėms pastebimi kiaurus metus.

Įprasčiausias tipas yra H1N1. Gripas, kurio proveržį stebime dabar, yra H1N1 viruso variacija, susimaišius žmogiškajam ir gyvuliškajam.

Ar kiaulių gripu suserga žmonės?

Nors šiuo virusu kiaulės userga reguliariai, paprastai žmonės juo neužsikrėsdavo. Tačiau yra pasitaikę atvejų, kai virusu susirgdavo ir žmogus, o po to nuo jjo užsikrėsdavo ir kiti žmonės. Vienintelis skirtumas yra tas, kad anksčiau virusu neužsikrėsdavo daugiau, nei trys žmonės, kaip atsitiko dabar.

Ką gali reikšti toks viruso plitimas šį kartą?

Mokslininkai kol kas atsakymo neturi. Paprastai užsikrėsdavo tie žmonės, kurie dirbdavo su sergančiomis kiaulėmis. Pavyzdžiui, fermeriai. Tačiau šįkart suserga žmonės, kurie nekontaktavo su kiaulėmis ir nesilankė vietose, kur jų yra.

Kokie yra kiaulų gripo simptomai?

Panašūs į paprasto gripo: aukšta temperatūra, nuovargis, apetito stoka, kosulys, bėganti nosis, skaudanti gerklė, pykinimas, vėmimas, paleisti viduriai.

Kaip virusas plinta?  

Taip, kaip ir paprastas sezoninis gripas. Kai sergantis žmogus nusikosti arba nusičiaudėja šalia kito žmogaus, nesergančiajam kyla grėsmė susirgti. Taip pat galima apsirgti, jei palietėte daiktą, o po to palietėte burną, nosį, akis.

Kodėl šio viruso plitimas kelia nerimą?

Mokslininkai susirūpina kasrt, kai naujas virusas “peršoka” nuo gyvulio ant žmogaus ir ima plisti. Kai gripas ima plisti tarp žmonių, jis gali mutuoti, taip tapdamas tokiu, kurį sunku gydyti ir išgydyti. PSO teigimu, šis virusas turi potencialą paplisti visame pasaulyje, todėl vyriausybės raginamos imtis priemonių, kad  plitimas būtų sustabdytas. Jeigu virusas tęs savo mutaciją, farmacininkai nespės pagaminti vakcinų laiku.

Ar galima mirti nuo kiaulių gripo?

Kaip ir paprasta gripas, kiaulių gripas prastina žmogaus būklę ir sustiprina ligas, kuriomis jau sergama. Žmonės, turintis silpnas imunines sistemas, gali mirti apsirgę šia liga.

Bet ar nėra tiesa tai, kad nuo paprasto gripo miršta daugiau žmonių?

Taip, nuo paprasto sezoninio gripo kasmet miršta apie 250 000- 500 000 žmonių. Tačiau mus jaudina tai, kad naujas gripo virusas gali plisti labai greitai, nes žmonės neturi jam natūralaus imuniteto, o vakcinų išradimas gali užimti mėnesius.

Ar yra buvę kiaulių gripo proveržių anksčiau?

Nuo 2005 iki 2009 sausio JAV buvo užfiksuota tik 12 kiaulių gripo atvejų ir nė vienos mirties. 1988 rugsėjį sveika besilaukianti 32 metų moteris Wisconsin valstijoje buvo paguldyta į ligoninę po to, kai kiaulių gripas komplikavosi į plaučių uždegimą. Ji po savaitės mirė.  1976 New Jersey valstijoje kiaulių gripu susirgo virš 200 žmonių, ir vienas mirė.

Ką turi omeny PSO, tai teigia, kad kiaulių gripas turi potencialą paplisti visame pasaulyje?

Kai viirusas paplinta plačioje georafinėje teritorijoje ir juo suserga daug žmonių, tai  jau nebe epidemija – tai jau pasaulinio masto epidemija.

Ar tokio masto epidemijų metu miršta daug žmonių?

1968 “Hong Kongo” gripo epidemijos metu pasaulyje mirė maždaug vienas milijonas. 1918 “Ispaniškasis” gripas nusinešė maždaug 100 milijonų gyvybių.

Kaip išvengti kiaulių gripo?

Kol kas vakcinos nėra. Yra keletas paprastų būdų: dažnai plaukite rankass, nekontaktuokite su sergančiais žmonėmis, nelieskite paviršių, kuriuos gali būti lietęs sergantysis.

Ar yra vaistų, kuriais galima gydyti kiaulių gripą?

Taip, rekomenduotina vartoti priešvirusinius vaistus. Jie  neleidžia virusui daugintis organizme. O jau susirgusiam žmogui padeda kovoti su liga, t.y. sergama lengvesne jos forma.

Ar galima susirgti kiaulių gripu valgant kiaulieną?

Ne. Jeigu gerai paruošiate ir gerai iškepate, per mėsą virusas nepersiduos. Gripo virusas žūsta 70 laipsnių temperatūroje.

Štai taip. Jau šįryt gavau Ramunės žinutę, kad (pro)močiutė sakė, jog reikia nusipirkti kaukes. Per žinias rodo žmonės su kaukėmis Meksikoje. Žodžiu, juokai menki. Meksikoje jau patvirtintos 149 mirtys. Jau sergama Kanadoje, JAV ir Ispanijoje.

Štai kokią informaciją duoda BBC. Ir dar vienas informatyvus BBC straipsnis.

ŽEMĖLAPIS (raudona – paatvirtinti kiaulių gripo atvejai, oranžinė – numanomi).

Taigi: plaukite rankas ir nesimalkite ten, kur malasi daug žmonių:) Ir į Meksiką būtų gerai kurį laiką nekeliauti:) Dėl šventos ramybės…

P.S. Ir dar. Skaitydama bei ieškodama informacijos CNN ir BBC, atradau dar vieną labai įdomų dalykėlį - SVEIKATOS ŽEMĖLAPĮ. Viršuje galite pasirinkti kalbas, kairėje – ligas. Tarkim, aš pasirinkau kiaulių gripą, ir man “išmetė” ppasaulio žemėlapį su žymomis, kur užfiksuoti šio gripo atvejai. Kietai, ar ne?

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Operacinės sistemos (50)    Drabužiai (41)    Žemės grobstymai (50)    Bibilija (10)    Rinkimai (23)    Interneto tinklai (4)    Shidokan (3)    Masonai (7)    EBSW (40)    Hipnozė (10)    Kelionių pasiūlymai (7)    Sektos (12)    Energetika (13)    Pavydas (5)    Slaptos bendrijos (24)    Kietieji diskai (17)    Simbolika (2)    Arūnas Valinskas (4)    Gatvės šokiai (5)    Avinas (7)    Kanapės (15)    Spausdintuvai (12)    Užsienyje (50)    Kandidatai į prezidentus (5)    Fantastika (21)    Stomatologija (6)    Internetas (184)    Archeologija (42)    Lotynų kalba (11)    Šventasis Antanas (2)    Žvaigždės (19)    Kovo 8 (3)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Ginklai (22)    Nekilnojamasis turtas (22)    Tamplierių ordinas (7)    Poetai (11)    Viešieji ryšiai (20)    Sodininkystė (22)    Miniatiūros (7)    Aiškiaregiai (11)    Vandens slidės (2)    Savižudybė (12)    Nokia (24)    Duomenų apsauga (3)    Drakonai (36)    Shotokan (11)    Erich Fromm (5)    Džiazo muzikos grupės (11)    Kornreksai (3)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!