LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Knygos
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Publikuota: 2014-07-14
Aurelijus Augustinas „Apie krikščionių mokymą“

Meilė – tai neįrėminama sąvoka, kurios pasaulietinis supratimas, panašiai kaip ir oras, kinta, nevaldomas valandų, dienų ar nesustabdomo metų laiko: vieną dieną, regis, atiduotum širdį, o kitą – be gailesčio išeitum, neatsigręždamas į mylimo akis. Žmonės neretai nusivilia šia didinga “stichija”, teigdami, kad “ji – ne tokia jau ir didinga”. Bet ar tikrai tai tiesa? O gal nusivylimas ir skausmas yra įrodymas ar įspėjimas, kad patys kažką darome ne taip?

Šventojo Augustino keturių tomų veikalas „Apie krikščionių mokslą“ puikiai paaiškina ką ir kaip darome negerai, kad vėliau tenka nusivilti bei likti įskaudintiems neva „nepavykusios meilės“. Nepaisant fakto, kad kūrinio pavadinimas skamba itin moksliškai ir iškart, regis, pranašauja apie nuobodų knygos turinį, drįsčiau teigti, kad tai – netik nėra nuobodus kūrinys, bet tinkantis netgi ir ne taip uoliai tikintiems. Tai paaiškina knygos dviprasmybė, kurių viena gali  būti išreiškiama, kaip teorinė: knygą (o veikiau knygų rinkinį) galima skaityti kaip vertimo principus, ženklų teoriją, teksto hermeneutika, tekstologija – visose šiose srityse Šventojo Augustino pamokymai vertingi iš šiandienos visuomenėje.

Knygos paskirtis yra nuraminti ir atpalaiduoti skaitytojo dvasią, išlaisvinti ją nuo nesupratimo dėl bene svarbiausių buities konfliktų – pykčio, agresijos, skausmo ir nusivylimo (dėl įvairių priežasčių). Bet nepaisant išvaduojančio nuo visokeriopo nesupratimo, atpalaiduojančio knygos turinio, drįsčiau teigti, kad knygos moralas yra – pažinti meilę. „Apie krikščionių mokslą“ – tai veikalas, kurį iš pradžių Šventasis Augustinas rašė savo broliams – vienuoliams (pirmuosius tris tomus). Tik vėliau, po trisdešimties metų pertraukos, kūrinį užbaigęs ketvirtuoju tomu, Augustinas (jau tapęs vyskupu), regis, paskyrė šį veikalą kiekvienam ieškančiam, nes prieš JĮ visi esame lygūs.

Nepaisant įžvalgų, tiesiogine prasme kūrinys moko skaityti Šventjį Raštą (pasitelkiant Šv. Augustino išradingumą tai pateikti taip, kad būtų priimtina kiekvienam) ir jį nagrinėja (todėl ir sakiau, kad knyga apie meilę, nes kaip kiekvienas tikras krikščionis žino: Dievas yra meilė, o nagrinėjame JO Raštus).

Rodos, karštis užlieja venas, beskaitant Augustino pamokymus, nes jie netik paaiškina skaičių reikšmes (iki šiol, kaip apsirikau, buvusias man nežinomas), bet ir žodžių prasmę, įvardija priežastis žmonių pykčio bei išsiskyrimo, moko apie augalus ir kitus daiktus, nagrinėja ženklus ir taip toliau. Įdomiausia tai, kad Augustinas niekam neperša savo patikėjimo visu tuo, apie ką minėjau, jis tiesiog tai – argumentuoja, kad išvengtų įvairių kvailysčių (tokių, kaip patyčios, abejonės, neargumentuota kritika ir t.t..)

Taigi, paprasčiau tariant, Šv. Augustino keturių tomų veikalą galima apibrėžti dviem mokymosi etapais: „Kaip SUPRASTI, ką REIKIA suprasti ir KAIP PASAKYTI kas suprasta“. Bet, kaip ir minėjau, atidžiau įsigilinus į kūrinio tekstą, pagalbos vartai atsivers netik ieškantiems JO, bet ir tiesiog nenorintiems dalį gyvenimo praleisti konfliktuojant, tuščiažodžiaujant ar deginant ugnį ten, kur turėtų lietis skaidrus, krištolinis dorovės vanduo.

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Paukščių gripas (21)    Atsiprašymas (3)    Energetika (13)    Fizika (11)    Geografija (22)    Spauda (3)    Rokeriai (3)    Filologija (2)    Internetas (184)    Mama ir vaikas (48)    Motociklai (12)    Vytautas Landsbergis (6)    Geologija (20)    Kandidatai į prezidentus (5)    Kelionių organizatoriai (6)    Paieškos sistemos (14)    Įžymūs žmonės (68)    Televizija (17)    Draudimas (7)    Matematika (2)    Pagalba ir prevencija (124)    Partizanai (12)    Psichiatrija (64)    Saugus internetas (11)    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Prezidento rinkimai (6)    Valstiečių sąjunga (2)    NLP (8)    Rašytojai (11)    Atleidimas (4)    Žvaigždės (19)    Filosofija (326)    Arbata (10)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Smurtas mokyklose (10)    Istorija (154)    Šalys (61)    Sveikinimai Naujųjų metų proga (5)    Vaizdo kortos (3)    Liberalų sąjūdis (5)    Renginiai (31)    Avinas (7)    Katarai (2)    Intel (6)    Erotika (8)    Tėvynės sąjunga (4)    Lietuvos istorija (110)    Vampyrai (9)    Romas Kalanta (4)    Viešnia iš ateities (2)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!