LT   EN   RU  
2019 m. spalio 17 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kulinarija
  Kulinarija
Kaip Kūčios tapo apsirijėlių švente
Lankomumo reitingas

Gruodžio mėnuo, adventas, Kalėdos, Naujieji metai, žiema – kuo šis mėnuo, šventės, metų laikas yra ar buvo ypatingi maitinimosi požiūriu? Adventas jokiu būdu nėra žydiškos krikščionybės religinis laikotarpis, atneštas mums iš Vakarų Europos ir priverstinai „apkrikštijus“, o teisingiau - praplovus smegenis įdiegtas svetimo gyvenimo būdas. Adventas yra senas, skaičiuojantis mažiausiai keliolika tūkstančių metų mūsų protėvių (prolietuvių – sarmatų, aisčių, vokiečio Neselmano nutarimu pavadintų baltais) gyvenimo laikotarpis, kai būtina badauti ir tuo išsivalyti organizmą nuo vasarą ir rudenį valgytų gėrybių organizme nusėdusių šlakų ir toksinų. Kitas badavimas (organizmo išvalymas nuo šlakų ir toksinų) vyksta per Gavėnią, po sūdytų...

 Vincentas Sakas
Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai
Lankomumo reitingas

Senovėje aukštoji lietuvių virtuvė (aristokratų, didikų ir bajorų) skyrėsi nuo žemosios lietuvių tautos virtuvės, kuri radosi formuojantis miestams ir skylant visuomenei į aukštuomenę ir prastuomenę, turtinguosius ir mažiau pajamų turinčius bei visiškus varguolius. Miestuose didėjant žmonių užimtumui, atsiranda ir atitinkamos maitinimo užeigos: smuklės, karčemos, traktieriai. Tai yra skirtingos užeigos, skitingiems tikslams įrengiamos,- vienos jų atsirado anksčiau, kitos – vėliau. Ir jų paskirties nereikėtų maišyti, nebent per neišmanymą, nežinojimą. Juk šiandien neiname į svaigųjų gėrimų kioskelį ir nereikalaujame, kad mus aptarnautų padavėjas kaip restorane, picerijoje neprašome, kad mus apnakvydintų kaip viešbutyje... Dvarų, vienuolynų ir klebonijų smuklės daugiausiai buvo statomos netoli...

 Vincentas Sakas
Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai (tęsinys)
Lankomumo reitingas

Lietuvos karalystėje susiformavus miestams, miesteliams, bažnytkaimiams, ten buvo turtingųjų statomos ir išlaikomos užeigos - karšemos, kurios vėlesniais laikais dėl lengvesnio tarimo lenkams virto karčemomis. (Karšinimas – išlaikymas. Karšinčius - tas kas duoda išlaikymą, išimtinę. Karšinčius be to - senas žmogus, kuris gyvena išlaikomas. Karšinti – išlaikyti, slaugyti. Pav. samdant samdinį buvo tariamasi, kokį jis gaus karšą (išlaikymą). Rusuose iki šių dienų samdomi darbininkai taip pat tariasi dėl „charč“ – gaunamo maisto). Karčemose dirbo jau nebe žydai, o lietuviai, baltarusiai, ukrainiečiai ir kitataučiai. Lenkijoje (kuri anuomet buvo žymiai mažesnė už Lietuvos karalystę) karčemų nebuvo ir lenkai juose nedirbo, nes...

 Vincentas Sakas
Ateina laikas valgyti žiurkes bei kates su šunimis (1 dalis)
Lankomumo reitingas

Žiurkės su ilga šniukštinėjančia ūsuota nosimis, su grėsmingai atsikišusiais geltonais dantimis, plika žvynuota uodega nekelia apetito, o greičiau pasibjaurėjimą. Dar blogiau, - jos apkandžioja vaikus lovytėse ir išnešioja aibes užkrečiamų ligų. Televizijoje ir spaudos organuose dažnai pasirodo reportažai apie stambiųjų miestų sanitarinės-epideminės stoties darbus nuo Bombėjaus ir Berlyno, nuo Sidnėjaus iki Maskvos, mėginančių bent kiek sukliudyti žiurkių plitimą. Kasdien didėjant žiurkių skaičiui Žemėje, kasmet registruojama per 2,5 tūkstančių susirgimų maru. Per paskutinius 15 metų 25 pasaulio šalyse buvo registruoti 38 tūkstančiai maru užsikrėtusių ligonių, iš kurių 2845 žmonės mirė. Iš tiesų šis skaičius ne toks jau baisus, jei nuo vėžio...

 Vincentas Sakas
Ateina laikas valgyti žiurkes bei kates su šunimis (2 dalis)
Lankomumo reitingas

Hopkinsas pasakoja, kad pelyčių mėsa yra ypatingai švelni ir jas visi valgė su kaulais ir viduriais, retsykiais padažydami aitrių raudonųjų paprikėlių bei pūdytos žuvies padažuose. Tiesa, Samniang atsivežė ir elektrinį voką (kiniškas katilas), tačiau fermerio šeimyna mieliau visą maistą gamindavosi senoviškai – lauke ant grotelių virš žarijų. Kai Hopkinas grįžo į Havajus, kur dabar jis gyvena ir apie pelių valgymą papasakojo savo draugams, tie tik žiopčiojo: „Ir tu tai valgei?..“ Galų gale, graužikus ne dažnas žmogus mėgsta. Nebent kanadiečiai, kur ondatros yra privalomas delikatesas visose aukštesnio lygio restoranuose, ir lietuviai, kur nuo senų senovės voverės bei bebrai ir ypač bebro...

 Vincentas Sakas
Apie žmonių perteklių
Lankomumo reitingas

A.Vincentas Sakas, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas: Mūsų dienomis jokia vyriausybė nedirba tautai, žmonėms - jie tarnauja tam, kas daugiau moka – bankams ir pinigų dirbėjams. Daugiausia pinigų daro „maisto produktų“ gamintojai, kuriems visai nerūpi žmonių skaičiaus mažėjimas ir „vaistų“ gamintojai, kurie taip pat nėra suinteresuoti žmonių skaičiaus mažėjimu. Tačiau didysis totalinio genocido paradoksas slypi tame, jie visi, pradedant ištaigingu banku, skatinančiu pirkimą ir baigiant jaukia bandelės kepyklėle, savo produkcijos gamyboje naudojanti sintetinius priedus, vieningai nuodija ir beatodairiškai naikina ne tik kitus, bet ir patys save. Tai nėra reikalo virkauti dėl žmonių skaičiaus didėjimo ar mažėjimo: kuo greičiau civilizacija vystosi,...

 Vincentas Sakas
Klaipėdos kulinarija - išskirtinė kulinarija (2 dalis)
Lankomumo reitingas

Tai šit, kuršių virtuvės įtakoje, Klaipėdos restoranų virėjai sugalvojo savitą, būdingą tik klaipėdiečiams patiekalą, kuris vėliau buvo miestelėnų ypač pamėgtas, pasisavintas ir gana dažnai valgomas. Štai jis: Memelio karveliai. Visi balandininkai žino kas yra garsieji Memelio balandžiai, tai unikali paukščių veislė, skirta tik kolekciniam auginimui. Šių balandžių, savaime suprantama, maistui, šiukštu! – o, be to, būtų ir per daug brangu... Memelio karvelių patiekalui tinka visi sveiki balandžiai, - tiek naminiai, tiek ir laukiniai, nors iš tiesų yra išveista speciali maistinių Memelio balandžių veislė. Jie yra didesni, greičiau nusipeni (tam augintojai dažniausiai jiems nukarpo sparnų plunksnas), jų mėsa yra minkštesnė,...

 Vincentas Sakas
Klaipėdos kulinarija - išskirtinė kulinarija (1 dalis)
Lankomumo reitingas

Prieš karą Klaipėda visoje Europoje garsėjo savo restoranais su vasaros ir žiemos sodais, kurių įregimo pasižiūrėti restoraninio verslo žmonės atvažiuodavo net iš kitų kraštų. Klaipėdos mieste viešbučiai „Alte Gasthaus“, „Deutsches Haus“, „Hotel de Russie“ (vėliau „Baltisher Hof“, dar vėliau „Prie baltosios gulbės“, savininkas R Gudaitis), „Hotel zur Ostbah“ (savininkas H. Barštys), „Tel-Aviv“ garsėjo savo aukšto lygio restoranais. Ypatingu rafinuotumu pasižymėjo Anglų ložės ir „Memfis“ ložės restoranai. Vos spėdavo aptarnauti savo klientus Pauliaus Nėmano restoranas, „Sommer“ restoranas, „Central Cafe“, „Mokka Stuben“, „Konditerei und Cafe Hak“, daugybė mažų valgyklų, užkandinių, konditerinių, kavinių ir barų. Smiltynėje prie jūros buvo garsus restoranas „Sandkrug“, Smiltynės...

 Vincentas Sakas
Per Adventą išmokime valgyti sveikas ir skanias salotas
Lankomumo reitingas

Vincento saldžiarūgštis aliejaus su medumi užpilas salotoms. 400g alyvų aliejaus) suplakti su 60g 6% obuolių acto arba citrinos sulčių, 75g skysto medaus, 9g druskos, 9g išspausto česnako, 3g maltos saldžiosios raudonos paprikos, 1g maltų aitriųjų kajeno arba čilės paprikų. Aliejiniai užpilai staigiai susisluoksniuoja ir sunkiai yra plakami. Todėl patyrę kulinarai aliejinius užpilus rekomenduoja supilti į užsukamu dangteliu butelį. Butelį geriausiai imti nuo sulčių su didesniu dangteliu, jame išbadyti skylutes. Prieš naudojant, stipriai kartu su buteliu suplakti ir apšlakstyti salotas. Ant indo turi būti užrašas „Vincento užpilas“ ir etiketė su pagaminimo data. Šaldytuve uždarame inde galima laikyti tris savaites. Autentiškos Cezario...

 Vincentas Sakas
Kitokie kepiniai Kalėdų stalui
Lankomumo reitingas

Senovinis žemaitiškas Kalėdų plokštainis. Kiaušinių trynius sutrinti su ištirpintu medumi iki baltumo, supilti grietinę, suberti išsijotus miltus, supjaustytas džiovintas slyvas, pakepintus ir smulkintus lazdynų riešutus ir išmaišyti tešlą. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą, sudėti į skardą, išteptą sviestu ir sočiai išbarstytą maltais džiūvėsiais, išlyginti ir kepti 175ºC orkaitėje 50 minučių. Glajui išsijotą cukraus pudrą išplakti su citrinos sultimis, jei per tirštas įmaišyti po pusę šaukštelio citrinos sulčių iki norimos konsistencijos. Glajų užpilti ant plokštainio, papuošti džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų ornamentais. Vincento kalėdinis spanguolių pyragas. Kiaušinių trynius sutrinti su 100 g...

 Vincentas Sakas

Ar mokate kepti blynus?

Taip

Ne

Jūsų lytis: Vaikinas Mergina
 Balsavimo rezultatai
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!