LT   EN   RU  
2019 m. rugpjūčio 20 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kulinarija
  Kulinarija
Vaikų numylėtiniai "Agurkėliai su garstyčiom"
Lankomumo reitingas

4 kg agurkų supjaustomi plonomis riekutėmis išilgai agurko. Marinatas užverdamas, įdėjus visokių žalumynų. Atvėsinamas, nukošiamas ir užpilamas ant supjaustytų agurkėlių. Paliekama maždaug 12-14 valandų. Neišsigąskite, kad marinatas neapsemia visų agurkų. Praėjus marinavimo laikui, agurkai gražiai (meiliai) sudedami į 0,8 ar 1 litro stiklainius, užpilamas tas pats marinatas. Stiklainiai sudedami į indą su vandeniu, pridengiami ir kai užverda, pasterizuojami apie 10 min. Stiklainiai išimami iš puodo ir užsukami dangteliais.

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 6 dalis
Lankomumo reitingas

Marinuoti saldžiarūgščiai žali pomidorai. Pomidorus supjaustome skiltelėmis arba griežinėliais, svogūnus pjauname per pusę ir supjaustome griežinėliais (pusmėnuliais), suberiame druską ir viską išmaišę paliekame pastovėti parą. Išverdame marinatą ir užpilame jį ant pomidorų ir svogūnų. Viską paverdame apie 2-3 minutes ir supilstome į stiklainius. Stiklainius apverčiame dangteliais žemyn ir kuo nors šiltai užkloję leidžiame pamažu atvėsti. Pamėginkit, juk nesudėtinga ir labai skanu! Marinuoti baravykai (raudonikiai). Nuplautus ir susmulkintus baravykus (tinka tik jauni, tvirti grybai) sudėti į puodą ir užvirti iki putų bei nugraibius putas sudėti į indą su verdančiu marinatu, pavirti marinate 15 min. supilti į stiklainius ir užsukti su dangteliu karštus....

Marinuotos daržovės "Vasara stiklainyje"
Lankomumo reitingas

Visų daržovių reikėtų imti lygiomis dalimis, tik svogūnų kiek mažiau gali būti. Po kelias šakeles krapų, skiltelę česnako, juodųjų pipirų žirnelių kiekvienam stiklainiui. Šparagines pupeles pjaustom maždaug 3-4 cm. ilgio gabaliukais (Šį darbą pasistenkit paskirti vyrui arba vaikams. Tai tikrai labai geras kantrybės ugdymo metodas) ir apverdame 3 minutes. Agurkus pjaustome apie puse centimetro storio griežinėliais. Svogūnus pusžiedžiais(Tai atlikti dažniausiai pasisiūlo pats vyras, kad pabėgtų nuo pupelių pjaustymo). Pomidorus didesnius pjaunam į keturias dalis, mažesnius per puse. Į švarius stiklainius (aš naudoju 1l talpos stiklainius.) ant dugno sudedam krapus česnakus ir pipiriukus, Tada dedam maždaug lygiomis dalimis:šparagines pupeles (apvirtas), agurkus,...

Konservavimas ir marinavimas. Skaitytojų receptai
Lankomumo reitingas

Konservuoti agurkai. Agurkus supjaustyti griežinėliais apie 1 cm storio ir sudėti į dubenį. Ten pat sudėti plonais griežinėliais supjaustytas morkas, supilti druską, cukrų, actą, aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, krapus ir petražoles. Viską išmaišyti ir palikti per naktį. Kitą dieną viską užkaitinti iki virimo ir kokias 10 min. pamaišant pavirti, bet neleisti suminkštėti agurkams. paskui sudėti į stiklainius ir užsukti dangtelius. Skanaus! Kopūstų mišrainė. Kopūstus smulkiai supjaustyti, morkas sutarkuoti, svogūnus pusžiedžiais, paprikas kubeliais. Aliejų, actą, cukrų sumaišyti ir užpilti ant supjaustytų daržovių. Viska palikti nakčiai, viską pradėti virti ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, prieš pabaigą sudėti pomidorų padažą ir pavirti...

Nuo 2010 m. siūloma drausti visų formų alkoholio reklamą
Lankomumo reitingas

Teikiamu projektu siūloma riboti alkoholio prieinamumą griežtinant alkoholio pardavimo, laikymo ir gabenimo reikalavimus, drausti vartoti alkoholinius gėrimus nepilnamečiams asmenims, uždrausti visų formų alkoholio reklamą nuo 2010 m. sausio 1 d., alkoholio reklamos kontrolę visuomenės informavimo priemonėse grąžinti iš Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos Valstybinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai, taip pat suvienodinti Alkoholio kontrolės įstatyme vartojamų sąvokų nuostatas su kitais įstatymais. Taip pat siūloma drausti fiziniams ir juridiniams asmenims, užsienio juridinių asmenų filialams bei atstovybėms laikyti ir gabenti alkoholinius gėrimus atidarytoje taroje automobilių salonuose. Be to, siūloma drausti prekiauti alkoholiniais gėrimais stacionariose ir nestacionariose degalinėse. Siekiant sumažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą...

 Rimas Rudaitis   Komentarų: 2
Lietuviai valgomuosius ledus atrado didžiojo kunigaikščio Gedimino laikais
Lankomumo reitingas

Valgomieji ledai į Lietuvą yra patekę įvairiais keliais. Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino (1316-1341) valdymo laikais. Pirmąsias žinas apie valgomųjų ledų, tiksliau sakant, šerbeto gamybą į Lietuvos dižiąją kunigaikštystę bus atvežę Aukso Ordos, persų ir armėnų pirkliai bei armėnų gydytojai, kurie su savimi imdavo ir savo virėjus. Platesniam šerbetų išplitimui Lietuvos didikų ir bajorų rūmuose bei dvaruose ypač daug įtakos turėjo 1582-1584 m. Nesvyžiaus kunigaikščio Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio ir didelio būrio Lietuvos didikų ir bajorų kelionė į Šventąją žemę, Siriją ir Egiptą. Kunigaikščio Radvilos Našlaitėlio palydoje buvo ir asmeninis kunigaikščio virėjas iš Lietuvos Jeremijus. Būtent Jeremijus 1584 metais M.K. Radvilos...

Jaunųjų alkoholikų karta
Lankomumo reitingas

Medikai tvirtina, kad silpnųjų gėrimų pranašumas prieš stipriuosius tėra mitas. Lietuvoje ryškėja nauja tendencija: į specialistus dėl alkoholio priklausomybės kreipiasi dvidešimtmečiai. Tuo tarpu tyrimai rodo, kad reklama ne tik informuoja, bet ir skatina rinktis. Iš visų reklamos funkcijų – informuoti, priminti ir skatinti – pati svarbiausia yra pastaroji, sako ekspertai. „Ugniniams saulėlydžiams begęstant, anuomet iškiliuose dvaro rūmuose neretai panelės ir ponaičiai mėgaudavosi nekaltais maišyto skonio gėrimais. Sodrios giros taurė, pagardinta „Kunigaikščių“ alumi, ne tik maloniai šildė, bet ir nuteikė žaismingai“, – skelbia viena gerai žinoma reklama. Visi žino, kad reklamos tikslas – ne tik informuoti apie naujo produkto rinkoje atsiradimą,...

 Indrė Kumpikevičiūtė
Šv. Velykų stalas žemaičių bajoro namuose
Lankomumo reitingas

Per pirmąją Šventųjų Velykų dieną ant stalo dėdavo iš bažnyčios parsineštą pašventintą Velykų bobą, jau rudenį būtent šiam šventiniam stalui paruoštą garsųjį žemaitiškai rūkytą ir gerai subrandintą avienos kumpį (vėliau, kai buvo pamirštas gaminti šis autentiškas sakralinis avienos valgis, ant Velykų stalo atsirado veršienos kumpis), bajorams, dvarininkams, klebonams be to dar patiekdavo įdarytą keptą ėriuką. Ėriuko galva būdavo įdaryta svieste su džiūvėsėliais ir prieskoninėmis žolelėmis keptomis smegenėlėmis, o pats ėriukas būdavo įdaromas malta aviena, išmaišyta su kiaušinių tryniais, džiūvėsėliais ir pagardinta cinamonais, muskatų riešutais, pipirais bei čiobreliais. Būtinai ant stalo būdavo dedami įvairiausiai rūkyti, virti, sūdyti, kvapiomis žolelėmis prieskoniuoti lašiniai:...

 Vincentas Sakas
Apie sriubas
Lankomumo reitingas

Vyrauja prielaida, kad sriubos vartojimas padeda lieknėti, o sriubos mėgėjai yra lieknesni nei tie, kurie sriubos nevalgo arba valgo labai retai. Mitybos specialistų teigimu, maistas, kuriame yra vandens, taip pat ir sriuba, padeda kontroliuoti apetitą. Juk kartais praalkus užtenka išgerti stiklinę vandens, ir alkio jausmas pranyksta. Tas pats atsitinka ir valgant sriubą. Turbūt kiekvienas pastebėjo, kad per pietus suvalgius sriubos, po to suvalgome žymiai mažesnę porciją antrojo patiekalo.

  Komentarų: 5
King Bolete
Grybų apdorojimo būdai
Lankomumo reitingas

Džiovinti grybai - tai patikimiausias konservavimo būdas. Džiovinti galima visus baravykinius ir nemažai lakštabudinių grybų. Džiūstant daugelio grybų spalva kinta, o kai kurių ūmėdžių, piengrybių išnyksta kartumas, aitrumas. Net keletą metų pastovėję, džiovinti grybai nepraranda aromato ir mitybinės vertės. Džiovinti reikia sveikus, nesukirmijusius, švariai nuvalytus (jokiu būdu neplautus!) grybus. Geriausia džiovinti praviroje orkaitėje 40-50 C temperatūroje (12-24 val.). Grybai beriami plonu sluoksniu, ant aliumininės folijos, popieriaus ar šiaudų (pavojinga - gali užsidegti!). Sudžiūvęs grybas tampa trapus ir lūžta. Blogai džiovinamas...

  Komentarų: 2

Ar mokate kepti blynus?

Taip

Ne

Jūsų lytis: Vaikinas Mergina
 Balsavimo rezultatai
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!