LT   EN   RU  
2023 m. kovo 30 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Lietuvių valgiai
  Kulinarija > Lietuvių valgiai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-10-14
Įdaryti valgiai Kūčioms ir Kalėdoms

Lietuvos kulinarinis paveldas

Kepta lašiša

Išvalyti ir nuskusti 1kg lašišą. Nasrus pražiodinti, įdėti morkas, kad iškepusios nasrai gautųsi prasižioję. Iš vidaus apšlakstyti 20g obuolių actu, žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir palikti valandai marinuotis. Prieš kepant, veterinariniu švirkštu su stora adata prišvirkšti 100g vyno sūrymu (100g balto vyno ištirpinti 10g druskos), gražiai įdėti į keptuvę. Pelekus ir uodegą apsukti folija ir kepti orkaitėje. Iškepus, odą nulupti, atvėsinti, dėti ant padėklo, iš nasrų išimti morką, į akis įdėti alyvuoges.

Išeiga – 1000g.

Keptas karpis, įdarytas obuoliais

1 kg karpį nuskusti, išvalyti, išplauti vidų, išpjauti stuburkaulį ir nusausinti. Vidų ir išorę įtrinti žiupsneliu druskos ir maltų juodųjų pipirų ir palikti 30 minučių. 200g  nuluptų ir skiltelėmis supjaustytų obuolių, pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais. Įdaryti karpį. Pjūvio kraštus sutvirtinti mediniais smeigtukais. Karpį, apteptą saulėgrąžų aliejumi,  dėti į skardą, pateptą 10g saulėgrąžų aliejumi ir kepti orkaitėje.

Išeiga – 800g.

Kepta farširuota lydeka

1,5 kg lydeką išdaryti, iškirpti žiaunas, kruopščiai nulupti odą, nepatyrę virėjai privalo žinoti, kad lydekos oda labai lengvai nusiima-nusiplėšia nuo žuvienos, tik nereikia skubėti. Turi likti galva ir uodega. Iš žuvienos pašalinti kaulus ir sumalti kartu su 60g batono be plutos išmirkyto 95g grietinėlės, 100g pasiruotų (kepintų) svogūnų. Į gautą masę įmušti vieną didelį kiaušinį, įdėti 50g sviesto, pagardinti viena preseliu išspausta česnako skiltele, 9g druskos,  žiupsneliu maltų juodųjų pipirų, žiupsneliu džiovintų peletrūnų ir gerai išmaišyti. Paruoštu faršu įdaryti žuvį. Skardą ištepti aliejumi, dėti žuvį, ją aptepti sviestu ir kepti 180 laipsnių orkaitėje 30 min. Lydeką dėti ant padėklo ir atšaldyti. Puošti kai atšals.

Išeiga – 1100g.

Kepta iškaulinta ir įdaryta višta

Vištą per krūtinėlę perpjauti per pusę, išimti kaulus ir nulupti odą. Vištienos mėsą, 0,5 kg kiaulienos sumalti, įdėti 50g nuplikytų ir nuvalytų nuo odelių graikinių riešutų puselių, 50g džiovintų abrikosų ir 50g džiovintų slyvų be kauliukų. Įdarą pagardinti druska, maltais juodaisiais pipirais, malta ciberžole ir maltais muskatų riešutais. Įdaryti vištos odelę, susiūti, gražiai suformuoti, įvynioti į foliją ir kepti 20 min 180 laipsnių orkaitėje. Paskui foliją nuimti patepti vištą 50g majonezu, sumaišytu su 20g garstyčių ir kepti, kol gražiai apskrus.

Išeiga – 1500g.

Kepta antis, įdaryta obuoliais ir riešutais su bruknių padažu

Antį gerai išplauti, nusausinti, ištraukioti padaigus, įtrinti druska ir maltais kvapiaisiais pipirais iš vidaus ir išorės. Palikti porai valandų. 300g baltos duonos supjaustyti kubeliais, apskrudinti aliejuje ir atvėsinti. 300g obuolių supjaustyti kubeliais, 200g riešutų sukapoti, viską suberti į vieną dubenį, išmaišyti su 100g pasiruotų svogūnų, 8g druskos, žiupsniu maltų juodųjų pipirų ir vienos citrinos nutarkuota cedra. Tris kiaušinius išplakti, išmaišyti su  įdaru, prikimšti antį, užsiūti, odą prabadyti, kad galėtų nuvarvėti riebalai. Įkaitinti orkaitę iki 175ºC. Į kaitintuvą sudėti 200g morkų griežinėlių, paguldyti antį krūtine žemyn ant morkų įpilti (2 cm nuo dugno) šalto vandens. Kepti 175ºC įkaitintoje orkaitėje 90 minučių, tada apversti. Temperatūrą padidinti iki 200 laipsnių ir dar kepti 90 minučių. Antį sukarpyti paukštienos žirklėmis į atskiras porcijas, jas sudėti ant padėklo, atskirame dubenyje sudėti įdarą, didelėje padažinėje patiekti 360g bruknių padažo.

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

                     

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal

































































Atsitiktinės gairės:    Vadovavimas (185)    Kelionių įspūdžiai (26)    Apskaita (15)    Runkeliai (18)    Amfetaminas (2)    Hipnozė (10)    Nealkoholiniai gėrimai (12)    Paukščiai (5)    Švedija (9)    Teisė (61)    Savižudybė (12)    Technologijos (1819)    Sąmokslo teorija (19)    Subkultūros (99)    Žmogaus teisės (52)    Kalėdos (12)    Prezidento rinkimai (6)    Knygos (23)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Kinų horoskopas (14)    Valstiečių sąjunga (2)    Ekologiški produktai (2)    Lietuvių fantastika (11)    Erich Fromm (5)    Wing Tsun (14)    Filologija (2)    Politika (26)    Zodiako ženklai (88)    Vytautas Bogušis (12)    Regbis (4)    Užsienyje (2)    Maxima (10)    Vaiko sveikata (8)    Žirgų sportas (4)    Žvejyba (30)    Arūnas Valinskas (4)    LNK (2)    Turizmas (151)    Klaviatūros (11)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Siemens (6)    Katalikybė (49)    Vilniaus bendruomenės (4)    Melagių diena (3)    Imtynės (29)    Nekilnojamasis turtas (22)    Pelės (5)    Kompiuteriai (148)    Elektronika (8)    Geografija (22)
1. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
2. Lietuvos kulinarijos paveldas - Lietuvos viduramžių puotos
3. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
4. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paslaugos
5. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
6. Lietuvos kulinarijos paveldas: Išterlioti Aleliumai ir Kūčios su Kalėdomis
7. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaitos
8. Restauruojamų dvarų kulinarijos paveldo samprata: Restauruojamų dvarų svetainių įrengimas
9. Kalėdų tortai
10. Savo tautai
1. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
2. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Lietuvoje nėra nė vieno lietuvių valgių restorano
3. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
4. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai
5. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai (tęsinys)
6. Kaip Kūčios tapo apsirijėlių švente
7. Silkių ir strimėlių sudymas
8. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
9. Lietuvos kulinarijos paveldas - Lietuvos viduramžių puotos
10. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!