LT   EN   RU  
2023 m. kovo 30 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Lietuvių valgiai
  Kulinarija > Lietuvių valgiai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2014-12-23
Silkių ir strimėlių sudymas

Kuršiškas silkių sūdymo būdas

Kuršių zalclakei (virtam sūrymui)  1 litrą vandens užvirinti, suberti  5 pilnus su kaupu šaukštus druskos, 3 nubrauktus šaukštelius cukraus, 1 pilną su kaupu šaukštelį garstyčių miltelių, šaukštą garstyčių sėklų, įmesti 5 laurų lapus, 10 kvapiųjų pipirų, 5 gvazdikėlius ir pavirti 7 minutes. Sūrymą atvėsinti. Imti 1 kg silkių. Jei silkės užšaldytos, jas atlaidinti. Silkių neskusti, tik nuplauti, būtinai išlupti žiaunas, nes nuo jų silkės pasidarys karčiomis ir sudėti į pailgą talpą (su dangteliu), užpilti kambario temperatūros sūrymu. Uždengti dangtelį ir retsykiais pavartant žuvis laikyti 3-5 paras apatinėje šaldytuvo lentynoje.

Taip galima ruošti ir kitas silkines žuvis: bretlingius (kilkes), alses, perpeles, makreles (rusiškai – skumbres), net ožkas ir kitas žuvis.

Taip paruoštas silkes kuršiai valgydavo vienas be bulvių, be duonos, - išdarydavo silkę, nulupdavo odą, o atskirtą filė, atlošę galvą, gražiai kramtydami pamažu leisdavo į burną...

Kuršiškas strimelių sūdymo būdas

Kuršių zalclakei (virtam sūrymui) 1 litrą vandens užvirinti, suberti 6 nubrauktus šaukštus druskos, 3 nubrauktus šaukštelius cukraus, šaukštelį džiovintų peletrūnų, įmesti 3 laurų lapus, 10 kvapiųjų pipirų, 5 gvazdikėlius ir pavirti 7 minutes. Virtą sūrymą atvėsinti. Imti 1 kg strimelių. Jei strimelės užšaldytos, jas atlaidinti. Strimeles nuplauti, būtinai išlupti žiaunas, nes nuo jų žuvys pasidarys karčiomis ir sudėti į pailgą talpą (su dangteliu), užpilti kambario temperatūros sūrymu. Uždengti dangtelį ir retsykiais pavartant žuvis laikyti 3 paras apatinėje šaldytuvo lentynoje.

Taip galima ruošti lašišas, upėtakius, peledes, seliavas, sykus, šlakius.

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Vincentas Sakas

Melnragė, 2013 m. gruodžio 07 d.

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal

































































Atsitiktinės gairės:    Meninė gimnastika (14)    Egiptas (24)    Ekonomika (259)    Bendruomenės (158)    Likeris (2)    Viskis (8)    „Lietuvos” kino teatras (13)    Renginiai (31)    Internetas (184)    Žirgų sportas (4)    Sportas (180)    Vaiko sveikata (8)    Ekologinis ūkis (2)    Egzorcizmas (11)    Interneto dienoraščiai (2)    Įvaikinimas (3)    Šaulys (7)    Kokainas (6)    Vokiečių aviganis (2)    Narkotikai (97)    Emigrantai (22)    Kovo 11 (4)    Teatrai (21)    Makaronai (2)    Civilinė sauga (7)    Alkoholiniai gėrimai (74)    Auklės (3)    Kompiuterinis saugumas (43)    Mokėjimo kortelės (7)    TELE-2 (7)    Reklama internete (18)    Sekimas ir privatumas (12)    TV3 (4)    Vaiduokliai (23)    Novelės (102)    Vandenis (7)    Rasos (2)    Komunikacija (166)    Bučiniai (31)    Auklėjimas (7)    Kazino (10)    Parapsichologija (22)    Šachmatai (11)    Homeopatija (5)    Tamplieriai (7)    Lietuvoje (16)    Drabužiai (41)    Advokatai (10)    Pasakos (60)    Filosofija (326)
1. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
2. Lietuvos kulinarijos paveldas - Lietuvos viduramžių puotos
3. Kalėdų tortai
4. Savo tautai
5. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
6. Lietuvos kulinarijos paveldas: Išterlioti Aleliumai ir Kūčios su Kalėdomis
7. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaitos
8. Restauruojamų dvarų kulinarijos paveldo samprata: Restauruojamų dvarų svetainių įrengimas
9. Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paslaugos
10. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
1. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
2. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Lietuvoje nėra nė vieno lietuvių valgių restorano
3. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (I dalis) Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
4. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai
5. Aukštoji Lietuvos kulinarija (2 dalis) Smuklės, karčemos ir traktieriai (tęsinys)
6. Kaip Kūčios tapo apsirijėlių švente
7. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
8. Lietuvos kulinarijos paveldas - Lietuvos viduramžių puotos
9. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
10. Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!